Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε το λαό να μην παρασύρεται από την κινδυνολογία που αναφέρεται σε απαισιόδοξα ή επικίνδυνα σενάρια για το Κυπριακό και να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρχει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα με αφορμή τις Μαύρες Επετείους του 1974 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την τουρκική πλευρά να αλλάξει στάση, προειδοποιώντας ότι «αν επιμείνουν στις θέσεις που μέχρι τώρα έχουν καταθέσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι, τουλάχιστον σε κάποια από τα ζητήματα, αν εμμένουν σ αυτά που επίσημα διακηρύττουν ο Πρόεδρος Γκιουλ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση όχι μόνο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά και αργότερα».

    Ωστόσο, ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις «και παρά το ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι αυτή που θέλουμε, εμείς θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για να υλοποιήσουμε το όραμα της λύσης. Αλλη οδός για επίτευξη λύσης εκτός από τη διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει».

    «Δεν μας αποθαρρύνουν ούτε και μας αποπροσανατολίζουν οι διάφορες δηλώσεις που παραπέμπουν σε απαράδεκτες λύσεις. Καλώ το λαό να παραμείνει ψύχραιμος, να μην παρασύρεται από αυτές τις δηλώσεις ούτε και από την κινδυνολογία που αναφέρεται σε απαισιόδοξα ή επικίνδυνα σενάρια. Τον καλώ να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Εμείς, έχουμε πλήρη γνώση όλων των συνθηκών και όλων των δεδομένων που επηρεάζουν τις προσπάθειες για λύση», τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι «μέσα στις συνθήκες που διεξάγουμε τον αγώνα μας, και έχοντας υπόψη τις δυσκολίες για να φτάσουμε σε λύση, επιβάλλεται να υπάρχει ενότητα και σύμπνοια στο εσωτερικό μας μέτωπο».

    Στη λύση του Κυπριακού, είπε, δεν θα οδηγηθούμε με τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις, αλλά με τη συνεχή και νουνεχή δουλειά.

    «Ετσι ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, έτσι θα συνεχίσουμε. Με την πίστη και την προσδοκία ότι θα μπορέσουμε σύντομα να φτάσουμε στην Ιθάκη μας. Ετσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό που ολόκληρος ο λαός προσδοκά εδώ και δεκαετίες. Ελευθερία, επανένωση, μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια, κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Ετσι, θα μπορέσουμε να καταστήσουμε το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του, στον τόπο μας», επισήμανε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν αποκλείουμε την κατάληξη σε συμφωνία μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Για να γίνει όμως τούτο εφικτό, είναι απαραίτητο η Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της λύσης».

    «Η διαπίστωσή μας είναι ότι αν επιμείνουν στις θέσεις που μέχρι τώρα έχουν καταθέσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι, τουλάχιστον σε κάποια από τα ζητήματα, αν εμμένουν σ αυτά που επίσημα διακηρύττουν ο Πρόεδρος Γκιουλ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση όχι μόνο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αλλά και αργότερα», υπογράμμισε.

    Είναι γι αυτό, συνέχισε, που επιβάλλεται, η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ, να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία, στο φόντο της ενταξιακής της πορείας και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών, για να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.

    «Είναι αυτό που ζητούμε από την ΕΕ και γι αυτό εργαζόμαστε, έχοντας υπόψη την αξιολόγηση της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο», είπε.

    Αυτές τις μέρες, συνέχισε, η ε/κ κοινότητα καταδικάζει το πραξικόπημα, την εισβολή και τιμά τους αγωνιστές της δημοκρατίας.

    «Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά, στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα πανηγυρίζουν για τη διχοτόμηση και οι ηγέτες της δέχονται το χαιρετισμό των αξιωματικών και των στρατιωτών του τουρκικού στρατού. Πανηγυρίζουν ως να είναι οι νικητές», είπε.

    Στην πράξη, όμως, σημείωσε, ηττημένοι είναι και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

    «Εχει προ πολλού επέλθει η ώρα να λειτουργήσουμε πρώτα απ όλα ως Κύπριοι, να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της τραγωδίας, και να συστρατευθούμε όλοι στον αγώνα για τη λύση. Προ πολλού έχει επέλθει η ώρα για τις δύο κοινότητες, να πουν η μια στην άλλη τη δική τους συγνώμη, το δικό τους mea culpa για τα λάθη που διέπραξαν, για ό,τι έκαναν οι σοβινιστικοί κύκλοι και στις δύο κοινότητες προκαλώντας τεράστιο κακό στην κοινή μας πατρίδα», επισήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έφτασε η ώρα, η Τουρκία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την τραγωδία του 1974 αλλά και για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αναγνώρισε τις ευθύνες της με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και καταδίκασε τους πρωταγωνιστές του φασιστικού πραξικοπήματος.

    Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την πολύ στενή και αγαστή συνεργασία, με την Ελλάδα στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

    Η λύση, είπε, είναι ένας δύσκολος προς επίτευξη στόχος, είναι όμως και αδήριτη ανάγκη, γιατί μόνο με αυτή θα διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας και του λαού.

    Μόνο με διάλογο μπορεί να επιτευχθεί η λύση, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και υπέδειξε ότι μη λύση πρώτα απ όλα βολεύει εκείνους τους κύκλους στην Τουρκία που υποστηρίζουν τη διχοτόμηση και τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και εκείνους που δεν θέλουν την επανένωση.

    «Θα επαναλάβουμε χωρίς περιστροφές. Η διχοτόμηση αποτελεί επιλογή καταστροφής γι αυτό πρέπει το ταχύτερο να απαλλαγούμε από αυτήν», δήλωσε.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι για να αποφύγουμε τις τραυματικές εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος, διεκδικήσαμε -και έγινε αποδεκτό από το Γ.Γ. του ΟΗΕ- η ιδιοκτησία της διαδικασίας να είναι κυπριακή, ότι δηλαδή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφασίζουν πώς προχωρεί η διαδικασία.

    «Ας πάψουν λοιπόν, όσοι επιχειρούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προδιαγράψουν την πορεία και την εξέλιξη του διαλόγου, προαναγγέλλοντας κιόλας την έναρξη του «πάρε-δώσε», όπως το ονομάζουν. Τούτη την ώρα, βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να γεφυρωθούν διαφορές, να βρεθούν συγκλίσεις και συμφωνίες σε όλο το φάσμα των βασικών θεμάτων που αποτελούν το Κυπριακό», επισήμανε.

    Όπως ανέφερε, διεκδικήσαμε, και έγινε αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, ότι η όλη διαδικασία δεν διέπεται από αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

    «Τελευταίως», συνέχισε, «γίνεται πολύς λόγος από διάφορους για κατάληξη σε συμφωνία και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Πρέπει να πω ότι μας ενοχλούν οι συνεχείς αναφορές που γίνονται τόσο από την τουρκική πλευρά όσο, δυστυχώς, και από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και από κάποιους εκπροσώπους του ΟΗΕ».

    «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν παίζουμε με το χρόνο και γνωρίζουμε ότι η άγονη παρέλευση του χρόνου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα ήδη δυσχερή δεδομένα για τη λύση. Θέλουμε διακαώς και εργαζόμαστε γι αυτό, να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι «κατηγορηματικά απορρίπτουμε την επίτευξη μιας όποιας λύσης ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τις προδιαγραφές της».

    Οπως είπε, ανεξάρτητα από τις θέσεις που ο κ. Ταλάτ καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «πρέπει να τον πιστώσουμε με την αποδοχή της συμφωνίας ότι η βάση λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    «Πάνω σ αυτή τη βάση πρέπει να στηρίζονται οι θέσεις των δύο πλευρών που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Οι παράμετροι της λύσης, επίσης, είναι συγκεκριμένες και βρίσκονται σε σειρά ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού. Δεν μπορεί αυτές να αναφέρονται επιλεκτικά και να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, όπως κάνει η τουρκική πλευρά, παραλείποντας ή αγνοώντας άλλες που θεωρεί ότι δεν την βολεύουν», συνέχισε.

    Για παράδειγμα, είπε, «παραλείπει, την παράμετρο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καταδικάζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας ή την παράμετρο της αποχώρησης των τουρκικών και όλων των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ή ακόμα, την παράμετρο που αποκλείει τη διχοτόμηση, την απόσχιση ή την ένωση της Κύπρου με άλλη χώρα».

    Αναφερόμενος σε δήλωση της τουρκικής ηγεσίας για υιοθέτηση της λύσης στο Κυπριακό ως πρωτογενές δίκαιο, είπε ότι η θέση αυτή «απορρίπτεται κατηγορηματικά» και εξήγησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εισέλθει στην ΕΕ με όλη της την επικράτεια στη βάση του Πρωτοκόλλου 10.

    «Στη βάση αυτού του Πρωτοκόλλου θα στηριχθεί η συνέχιση της συμμετοχής της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι στα πλαίσια της ΕΕ η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, δεν χρειάζεται εγγυήσεις και εγγυητές,

    Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας ότι οι συνθήκες εγγύησης και συμμαχίας δεν ενδιαφέρουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου, είπε ότι οι συνθήκες αυτές έχουν καταχωρηθεί ως διεθνείς συμφωνίες, γιατί δεν αφορούν μόνο την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία που τις συνυπέγραψε.

    «Κατά συνέπεια, οι συνθήκες αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί αφορούν πρώτα απ όλα την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

    Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά η υποστήριξη αυτή δεν είναι λευκή επιταγή ούτε και χωρίς όρους και είπε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο.

    «Αλλιώς, η ενταξιακή της πορεία δεν θα είναι και δεν μπορεί να είναι ομαλή. Η Τουρκία δεν μπορεί να ελπίζει σε πλήρη ένταξη συνεχίζοντας να κατέχει μεγάλο μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα εξαρτηθεί από αυτή της Τουρκίας.

    Ο όρος ομοσπονδία, είπε, προνοεί ένα κράτος, ενώ η συνομοσπονδία δεν αποτελεί καν κράτος αφού κράτη είναι τα συστατικά της μέρη.

    «Είναι γι αυτό που κατηγορηματικά απορρίπτουμε τη συνομοσπονδία, η οποία δεν μπορεί να προσφέρει καμιά διέξοδο στο πρόβλημα που για τόσα χρόνια ταλανίζει το λαό μας», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι δεν συμμεριζόμαστε τη θέση περί νέου συνεταιρικού κράτους μεταξύ δύο συνιδρυτικών κρατών.

    Ανέφερε ότι η ομοσπονδία προνοεί την ύπαρξη μιας κεντρικής κυβέρνησης και δύο ομόσπονδων μονάδων, της ε/κ και της τ/κ, που θα λειτουργούν στα πλαίσια πολιτικής ισότητας, η οποία δεν σημαίνει και αριθμητική ισότητα, αλλά αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα του κεντρικού κράτους και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

    «Πολιτική ισότητα σημαίνει, επίσης, ότι καμιά κοινότητα δεν θα έχει τη δυνατότητα επιβολής της θέλησής της πάνω στην άλλη», συνέχισε.

    Η αποψινή εκδήλωση, είπε, είναι εκδήλωση καταδίκης για το δίδυμο έγκλημα που αιματοκύλισε την Κύπρο, είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπέρ της δημοκρατίας και της νομιμότητας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, αλλά και πριν από το πραξικόπημα, στη διάρκεια της τρομοκρατίας της ΕΟΚΑ Β.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε και για την ανάγκη της ορθής ερμηνείας των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, λέγοντας ότι «χωρίς την ορθή ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων, δεν μπορεί η Ιστορία να λειτουργεί ως πυξίδα ορθού προσανατολισμού στον αγώνα που διεξάγουμε για επίτευξη δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό».

    Για την κυπριακή τραγωδία υπάρχουν ευθύνες και στην Κύπρο, σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι εθνικιστικοί, σοβινιστικοί κύκλοι και στις δύο κοινότητες, με την τρομοκρατική και εγκληματική δράση που ανέπτυξαν, συνέβαλαν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να πραγματοποιηθεί το πραξικόπημα και να ανοίξει η Κερκόπορτα στην Τουρκία να εισβάλει».

    «Οι εμπνευστές και οι πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος, δεν μπορεί να πιστώνονται με αφροσύνη. Μόνο με την εσχάτη προδοσία μπορούν και πρέπει να χρεώνονται, γιατί με τις πράξεις τους προκάλεσαν σε μια χώρα και ένα λαό μεγάλη τραγωδία, οι πληγές της οποίας είναι ακόμα ανοικτές», κατέληξε.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ευρωπαϊκή Eνωση είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή ολόκληρου του τμήματος του δρόμου του Λιμνίτη, εντός και εκτός της νεκρής ζώνης, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες παρακάθισαν το πρωί σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, στην παρουσία και των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες διήρκεσαν δυόμιση ώρες, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης το θέμα της ασφάλειας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ηγέτες είχαν μια σύντομη κατ ιδίαν συνάντηση που διήρκεσε 5-10 λεπτά.

    Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα συνεχίσουν τη συζήτηση τους για το θέμα της ασφάλειας κατά την επόμενη συνάντηση τους, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στις 23 Ιουλίου, ενώ θα συζητήσουν επίσης, σε πρώτη ανάγνωση, όπως είπε, το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 July 2009 - 19:29:11 UTC