Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΑΟΖ
  • [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για την απαλλαγή από την κατοχή και τη διαίρεση, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τους αγνοούμενους στο ``Πανόραμα Αγνοουμένων``, στον Κόρνο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του προς τις οικογένειες των συγγενών των αγνοουμένων και τους διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των προσφιλών τους προσώπων.

    Σημείωσε ότι «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής όσον αφορά στις εκταφές λειψάνων και την ταυτοποίηση τους με τη μέθοδο του DNA αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη».

    « Ήδη, με την εκταφή των λειψάνων μεγάλου αριθμού αγνοουμένων που βρίσκονται θαμμένοι στα κατεχόμενα, έχουν αρχίσει κάποιες οικογένειες να πληροφορούνται για την τύχη των αγαπημένων τους και να τους αποδίδουν από κοινού με την πολιτεία όλες τις τιμές που τους αρμόζουν», πρόσθεσε.

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε, «παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια έτσι ώστε να στηριχθεί το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής και να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο πιο σύντομα γίνεται».

    «Παράλληλα, όμως, ζητούμε και διεκδικούμε τη πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Έτσι ώστε να δικαιωθούν οι αγώνες των συγγενών τους που παλεύουν όλα αυτά τα χρόνια, με θαυμαστή καρτερικότητα, για να μάθουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους, από την ώρα της εξαφάνισης τους στα πεδία των μαχών, και όχι μόνο», συμπλήρωσε.

    «Εργαζόμαστε», πρόσθεσε, « έτσι ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί επιτέλους με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου και να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και των υπηρεσιών της για να διακριβωθεί η τύχη έκαστου των αγνοουμένων».

    Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της Πολιτείας «να σταθεί αρωγός στην θετική αντιμετώπιση προβλημάτων που ανέκυψαν εξαιτίας αυτής της τραγικής πτυχής της σύγχρονης ιστορίας μας».

    Τόνισε ακόμη ότι «η Κυβέρνηση μας είναι πρόθυμη να συμβάλει στην ανεύρεση των λειψάνων και των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Ο πόνος και η οδύνη των συγγενών για την απώλεια δικών τους ανθρώπων δεν γνωρίζει εθνοτικές και θρησκευτικές καταβολές και δοξασίες. Είναι το ίδιο μεγάλος και βασανιστικός για όλους μας», όπως ανέφερε.

    Ανέφερε περαιτέρω ότι «παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούμε εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τούτο τον τόπο».

    «Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όχι γιατί είναι η ιδανική λύση. Αλλά γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την απαλλαγή από την κατοχή και τη διαίρεση, από τα τραγικά κατάλοιπα του δίδυμου εγκλήματος του 1974», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι «αποδεχόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα αυτή τη λύση, χωρίς ταλαντεύσεις και επιφυλάξεις, από τότε που ο Μακάριος την έχει διακηρύξει. Γιατί εμείς, όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, εννοούμε στο ακέραιο όσα λέμε».

    «Στο πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού», συνέχισε, « θα εφαρμοστεί και η ισότητα των δύο κοινοτήτων. Όχι βέβαια όπως στρεβλωμένα την αντιλαμβάνονται στην τουρκική πλευρά, αλλά όπως διατυπώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθετήθηκε από ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού».

    Όπως είπε, «επιδιώκουμε λύση που θα επανενώνει το κράτος, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία. Ένα ομόσπονδο κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    «Επιδιώκουμε λύση που να είναι λειτουργική, βιώσιμη. Μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ευημερίας. Λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τις ξένες κηδεμονίες. Λύση που θα απαλλάσσει από τον εποικισμό. Που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας», συμπλήρωσε.

    Τόνισε ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει και μπορούμε να εξεύρουμε εκείνο το συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μαζί σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Μπορούμε να καθορίσουμε μόνοι εμείς τη μοίρα μας. Αρκετά έχει υποφέρει αυτός ο τόπος».

    Επισήμανε περαιτέρω ότι «ο λαός μας δεν βολεύεται με την κατοχή και τη διαίρεση. Προσδοκούμε και παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον. Οι νεκροί και οι αγνοούμενοί μας δεν θυσιάστηκαν για να μείνει η Κύπρος μοιρασμένη».

    «Το όραμά μας είναι μια Κύπρος ειρηνική και ευημερούσα. Μια κοινή πατρίδα στην οποία να ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε συνθήκες ασφάλειας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιαίτερης ταυτότητας της κάθε κοινότητας. Μια Κύπρος που θα εξοστρακίσει τον εθνικισμό και τον σοβινισμό, τα πάθη και τη μισαλλοδοξία του παρελθόντος», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    «Το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, που αποτελεί την πιο τραγική πτυχή του κυπριακού δράματος, πρέπει να συντηρείται στη μνήμη και τη συνείδηση του κυπριακού λαού ως βασικό στοιχείο της ιστορικής αλήθειας αλλά και ως συνεχής εντολή να αγωνιζόμαστε μέχρι την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας», υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, στην εκδήλωση μνήμης για τους Αγνοούμενους την οποία διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    Το χαιρετισμό του κ. Καρογιάν στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «Πανόραμα Αγνοουμένων» στον Κόρνο, μετέφερε ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σοφοκλής Φυττής.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης πως στο θέμα των αγνοουμένων πολύ μικρά βήματα έχουν γίνει. «Η ταυτοποίηση των λειψάνων μερικών δεκάδων αγνοουμένων δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό βήμα. Η τύχη εκατοντάδων αγνοουμένων παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου και κάθε έννοιας σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

    Σημείωσε πως η λειτουργία του ανθρωπολογικού εργαστηρίου και η επιστημονική ταυτοποίηση των λειψάνων που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, Η κάποια στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην όλη διαδικασία πρέπει να ξεπεραστεί.

    «Για μια ακόμα φορά ζητούμε επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να γίνει κατορθωτή η διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για κάθε αγνοούμενο και η διακρίβωση της τύχης του με πειστικά στοιχεία», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Καρογιάν για να προσθέσει: «Πολλά προβλήματα και προσκόμματα προκαλεί η άρνηση της Τουρκίας και των κατοχικών δυνάμεων να συνεργαστούν για διεξαγωγή ερευνών στην Τουρκία και σε χώρους στα κατεχόμενα που είναι υπό τον έλεγχο των κατοχικών στρατευμάτων. Είναι προφανές ότι αυτή η στάση καθιστά αναποτελεσματικές τις προσπάθειες που άρχισαν τα τελευταία χρόνια με στόχο την επίσπευση της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων», συμπλήρωσε.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΑΟΖ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η συμμετοχή της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαια εκτός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας, και πολύ κοντά στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόκειται για αποφάσεις της Τουρκίας του 2008.

    «Θα πρέπει να πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και προηγουμένως είχαμε απαντήσει όταν η Τουρκία με προκλητικό τρόπο παρενοχλούσε τα ερευνητικά σκάφη που διενεργούσαν έρευνες για την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό πάντοτε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και για αυτά τα ζητήματα υπάρχει Δίκαιο, είναι το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών που αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας πως αυτό το Δίκαιο υποδεικνύει πώς επιλύονται οι όποιες διαφορές, εκεί και όπου υπάρχουν. «Εμείς καλέσαμε την Τουρκία να κάνει διάλογο μαζί μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διάλογο για ότι η Τουρκία θεωρεί διαφιλονικούμενη περιοχή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία όμως δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και ασφαλώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε τονίζοντας πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν έχουν γίνει κάποια συγκεκριμένα διαβήματα από πλευράς Κύπρου, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και πάλι στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όπως είπε, προβλέπει και συγκεκριμένες διαδικασίες και με βάση τις οποίες η Κύπρος υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    «Η Κύπρος είναι χώρα μέλος του ΟΗΕ, χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και σε μια σειρά από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ανάλογα, εμείς κάνουμε τα διαβήματα μας, κάνουμε και τις ενέργειες μας έτσι ώστε να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αυτό πάντοτε το κάνουμε χωρίς πολύ θόρυβο, χωρίς να φωνασκούμε γιατί είμαστε πολύ βέβαιοι για το δίκαιο της υπόθεσης μας. Για αυτό, με ψύχραιμο τρόπο και αποφασιστικό διεκδικούμε πάντοτε τα δικαιώματα μας και διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Στο Τάμπερε της Φιλανδίας βρίσκονται οι 21 Κύπριοι αθλητές που θα λάβουν μέρος στους 10ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων, οι οποίοι ξεκινούν σήμερα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φετινές διοργανώσεις στην Ευρώπη, όπου υπολογίζεται να λάβουν μέρος 2600 αθλητές ηλικίας 13-18 χρόνων, από 49 χώρες».

    Η Κύπρος, προστίθεται, «θα εκπροσωπηθεί σε πέντε από τα εννιά αθλήματα. Στίβος, κολύμβηση, ποδηλασία, τζούντο και γυμναστική θα έχουν κυπριακές συμμετοχές, ενώ θα διεξαχθούν επίσης μπάσκετ, τένις, βόλεϊ και χάντμπολ».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κύπριοι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο στίβο είναι οι Ριγήνος Μενελάου, Χριστόδουλος Θεοφίλου, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Απόστολος Τσακκιστός, Στέφανος Δαλίτης, Χρίστος Δημητρίου, Χάρης Κούτρας, Κρίτων Κυριακίδης, Μιχάλης Κλατσιάς, Στέλλα Χριστοφόρου, Στέφανη Ραζή, Ραφαέλα Μακρή και Χρύσω Κάρυου.

    Στη κολύμβηση, οι Στέφανος Ξιναρής, Κωνσταντίνος Ορφανός, Στέλλα Παπαμιλτιάδους.

    Στο τζούντο ο Φώτης Νίκολα Ρόμπερτ, στη γυμναστική ο Δημήτρης Κρασιάς και στη ποδηλασία οι Λεόντιος Κατσούρης, Γιάννης Χαραλάμπους, Ειρηναίος Κουτσιού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 19 July 2009 - 9:29:12 UTC