Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ
  • [02] ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΚΤΙΡΙΑ
  • [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΦΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ
  • [04] ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ - ``ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ`` 2009

  • [01] ΗΕ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

    Νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2009, κατήγγειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Εθνη.

    Σχετική επιστολή καταγγελίας, απέστειλε προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Λούης Τηλεμάχου.

    Στην επιστολή εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και ζητείται ο άμεσος τερματισμός τους.

    Τονίζεται ότι η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η περιφρόνηση των διεθνών κανονισμών από την Τουρκία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπλοΐας, ενώ αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας στο νησί.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η Τουρκία ως μη μόνιμο μέλος σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η Τουρκία, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες για επιβολή της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και για αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέτοιες ενέργειες, τονίζει ο κ. Τηλεμάχου στην επιστολή του, δεν συμβάλλουν στη διατήρηση θετικής ατμόσφαιρας για τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Η επιστολή κυκλοφόρησε στις 19 Αυγούστου ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [02] ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΚΤΙΡΙΑ

    «Σχολεία εργοτάξια» θα λειτουργήσουν και κατά τη φετινή σχολική χρονιά, δήλωσε ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Παττίχης, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επικείμενης έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο κ. Παττίχης είπε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες «υλοποιούν ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων», σημειώνοντας ότι τα έργα αυτού του προγράμματος, «διεξάγονται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

    «Τα έργα αυτά», πρόσθεσε, «αφορούν στην ανάπτυξη της σχολικής υποδομής γενικά, όπως είναι η επέκταση των χώρων διδασκαλίας και η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και εργασίες συντήρησης, επισκευής και βελτίωσης της υφιστάμενης υποδομής». Το πρόγραμμα αυτό, συνέχισε, είχε αρχίσει το 2001 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, «διότι προέκυψαν πολλά άλλα έργα στην πορεία». Ο κ. Παττίχης, είπε, ότι παρόλο που ο αριθμός των μαθητών μειώνεται, εντούτοις «εμείς, συνεχώς κτίζουμε νέα σχολεία, είτε γιατί μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, είτε γιατί μετακινούνται οι μαθητές από περιοχή σε περιοχή».

    Σημείωσε ότι «φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέα Δημοτικά σχολεία, το Δημοτικό σχολείο Τύμβου στη Μακεδονίτισσα και το Δημοτικό Σχολείο Ασίνου». Είπε, επίσης, ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι δύο φάσεις ανέγερσης των λυκείων Εμπας και Γεροσκήπου». Ερωτηθείς κατά πόσο θα παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο με την ύπαρξη «σχολείων εργοταξίων», είπε ότι «ασφαλώς και θα υπάρχουν σχολεία εργοτάξια, διότι συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των σχολείων το οποίο, όπως είπα και προηγουμένως, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

    Ο αριθμός των σχολείων-εργοταξίων, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ανέλθει κατά τη φετινή σχολική χρονιά στα 85 περίπου σχολεία και αφορούν, όπως είπε, « είτε ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, είτε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων κτιρίων».

    [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΦΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ

    Μείωση κατά 11,2% σημειώθηκε τον Ιούλιο 2009 στις αφίξεις περιηγητών στην Κύπρο, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, σύμφωνα με την οποία οι αφίξει στο νησί μειώθηκαν στις 304.126, σε σύγκριση με 342.554 τον Ιούλιο 2008, όπως αναφέρεται σε σημερινό δελτίο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009, οι αφίξεις περιηγητών στην Κύπρο ανήλθαν σε 1.187.128, σε σύγκριση με 1.332.406 την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σημειώνοντας μείωση 10,9%.

    [04] ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ - ``ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ`` 2009

    Μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία αναμένεται να έχει και εφέτος το Διεθνές Πρωτάθλημα Τένις ``Κύπελλο Αφροδίτη`` 2009, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κυπριακή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης.

    Το διεθνές πρωτάθλημα για το 2009 εφήβων και νεανίδων κάτω των 18 χρόνων, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την κυπριακή αντισφαίριση, βρίσκεται στην κατηγορία 4 της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα διεξαχθεί στη Λευκωσία, στο Εθνικό Κέντρο Τένις, από 6 μέχρι 12 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ``το ενδιαφέρον για συμμετοχή από χώρες του εξωτερικού είναι και φέτος πολύ μεγάλο και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, με το σύνολο των αθλητών να ξεπερνά τους ογδόντα``.

    ``Αξιοσημείωτο``, δηλώνει η ΚΟΑ, ``είναι και το γεγονός ότι εφέτος θα έχουμε συμμετοχή αντισφαιριστών από την Τουρκία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 August 2009 - 11:29:13 UTC