Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συνεχάρη τηλεφωνικά τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του στις εκλογές στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χριστόφιας ήταν από τους πρώτους ηγέτες κρατών που εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον κ. Παπανδρέου.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου είχε και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, όπως ανέφερε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ήθελε να είναι από τους πρώτους που θα του έδιναν συγχαρητήρια για τη νίκη του.

    Ο κ. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα του επισήμανε το ρόλο που ο ίδιος επιθυμεί να έχει η Ελλάδα στην περιοχή. Επίσης στη συνομιλία τους συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα σε ημερομηνία, η οποία θα διευθετηθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εάν η Τουρκία επιμένει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα το πληρώσει πολύ ακριβά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε ομιλία του σε εθνικοθρησκευτική εκδήλωση που διοργανώνει η κοινότητα Αγίου Σεργίου Αμμοχώστου, στη Λεμεσό, ο κ. Καρογιάν επέκρινε την Τουρκία ότι ακολουθεί αδιάλλακτες θέσεις στην διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού και ``επιδιώκει απροκάλυπτα λύση συνομοσπονδίας, λύση δύο κρατών``.

    Χαρακτηρίζοντας ως ``εμπαιγμό`` και ``κοροϊδία`` τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι στηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ``έχουμε την άποψη ότι η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανοχή αυτής της τουρκικής συμπεριφοράς οδηγεί στον εξευτελισμό μας``.

    ``Η Τουρκία πρέπει να πάρει ξεκάθαρες, αυστηρές απαντήσεις. Και από εμάς, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Λέμε, λοιπόν, στην Τουρκία, ότι, αν συνεχίσει να καταπατά και να παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης, αν επιμένει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα το πληρώσει πολύ ακριβά``, είπε.

    Οπως πρόσθεσε, ``η Κύπρος είναι σε θέση και έχει τις δυνατότητες να ακυρώσει τα ευρωπαϊκά όνειρα και τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Τουρκίας, αν η ίδια επιμένει να προκαλεί τη μοίρα της``.

    [03] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και με τη συμμετοχή ξένων βουλευτών και αντιπροσώπων, πραγματοποιείται την προσεχή Κυριακή η 29η αντικατοχική πορεία προς τη Μόρφου, που διοργανώνει ο Δήμος της κατεχόμενης κωμόπολης στο πλαίσιο μιας σειράς αντικατοχικών εκδηλώσεων.

    Οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Μέρες μνήμης Μόρφου», αρχίζουν από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, με αποκορύφωμα την 29η αντικατοχική πορεία προς τη Μόρφου, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 11 Οκτωβρίου, στον Αστρομερίτη. «Για μια ακόμα φορά σε αυτά τα χρόνια της πικρής προσφυγιάς είμαστε αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αντικατοχικές εκδηλώσεις για να στείλουμε το μήνυμα, εντός και εκτός Κύπρου, ότι συνεχίζουμε τον αγώνα της διεκδίκησης του αναφαίρετου δικαιώματός μας για επιστροφή στη Μόρφου, αλλά και σε κάθε γωνιά της ημικατεχόμενής μας πατρίδας», ανέφερε ο Δήμαρχος Μόρφου σε διάσκεψη Τύπου.

    Είπε επίσης ότι αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται για καταδίκη της απαράδεκτης, συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της Μόρφου και της ημικατοχής της Κύπρου. Ο κ. Πίττας σημείωσε ότι ο Δήμος Μόρφου, στη χρονιά που πέρασε και με την ευκαιρία της έναρξης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, επιδόθηκε σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, διαφώτισης, εντός και εκτός Κύπρου για το εθνικό θέμα. Πρόσθεσε ότι ειδικά την τελευταία περίοδο έγινε προσπάθεια ενημέρωσης για την τουρκική αδιαλλαξία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν, όπως είπε, η ε/κ πλευρά και κυρίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλλε κάθε προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για αυτές τις συνομιλίες και για να είναι όσο το δυνατό πιο παραγωγικές, καρποφόρες, να οδηγήσουν σε ένα αίσιο τέλος και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 October 2009 - 9:29:14 UTC