Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η υλοποίηση της στρατηγικής που χαράχθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έχει ξεκινήσει, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. «Το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να ακολουθεί τη στρατηγική και να εφαρμόζει την πολιτική του με βάση την καθοδήγηση που του έχει δώσει το Εθνικό Συμβούλιο και παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια, όπως παραμένει ανοικτή και η τοποθέτηση της Κύπρου ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στη δήλωση του Σεπτέμβρη του 2005, τότε δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως το περιεχόμενο των επιπτώσεων αυτών θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις που θα επικρατούν τότε.

    Ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας πως στόχος της Κυβέρνησης είναι μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση καθώς πρόκειται για υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ, είπε πως τα ενταξιακά ζητήματα εξετάζονται σε διακυβερνητικό επίπεδο. «Το κάθε κράτος μέλος είτε μόνο του είτε με άλλα, και αυτό ισχύει και για την Κύπρο, μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και μπορεί να εμποδίσει την περαιτέρω ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας», ξεκαθάρισε.

    Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο βασικός μας στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με βάση και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, και πως οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν με βάση αυτό το γνώμονα. Ερωτηθείς αν η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις ανεξαρτήτως της όποιας πρότασης της Επιτροπής, ο κ. Κυπριανού είπε πως η έκθεση της Επιτροπής θα καταγράφει γεγονότα. «Από εκεί και πέρα η απόφαση λαμβάνεται σε κυβερνητικό επίπεδο από τα κράτη μέλη. Είναι γεγονός ότι το 2006 είχε υπάρξει εισήγηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμείς αναμέναμε ότι και φέτος θα επέβαλλε εισήγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η έλλειψη μιας τέτοιες εισήγησης δεν αλλάζει τα δεδομένα. Το Συμβούλιο Υπουργών -κατά κύριο λόγο- που έχει την αρμοδιότητα, θα πάρει τις αποφάσεις του με τα κριτήρια που θα θεωρήσουν ότι είναι σχετικά με το θέμα οι Υπουργοί. Επομένως δεν θα επηρεαστεί η θέση του Συμβουλίου από την υποβολή ή όχι πρότασης για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξήγησε ο ΥΠΕΞ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 October 2009 - 11:29:14 UTC