Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΝΕΩΝ - ΕΡΕΥΝΑ
  • [04] ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ το Δεκέμβρη και η στάση Κύπρου και Ελλάδας απέναντι σε αυτό το θέμα θα συζητήσουν σε βάθος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κατά τη διάρκεια την επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλειο Παπαϊωάννου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα πρακτικά ζητήματα της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

    «Η αξιολόγηση της Τουρκίας είναι το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση αυτή την περίοδο και προβληματίζει και την Ελληνική Κυβέρνηση. Θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Δευτέρα», όταν όπως είπε ο ΥΠΕΞ, οι αντιπρόσωποι των δύο χωρών υπό τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Ελληνα Πρωθυπουργό, θα έχουν μια σε βάθος συζήτηση του θέματος.

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών με την κατάληξη της συζήτησης του Εθνικού Συμβουλίου και με την πολιτική κατεύθυνση που έχει δώσει το Εθνικό Συμβούλιο προς το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε αρχίσει τις επαφές και την κινητοποίηση μας σε όλα τα επίπεδα και πολιτικά και υπηρεσιακά και βεβαίως θα γίνεται και κατά κύριο λόγο με επαφές δικές μου με τους ομολόγους μου εντός της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η θέση της Κύπρου δεν είναι άλλη από αυτή που προβλέπει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ευρωπαϊκή πρακτική, «ότι οι υποψήφιες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ θα πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και αν στην πορεία την ενταξιακή, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα υπάρχουν επιπτώσεις. Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας», υπογράμμισε προσθέτοντας πως από την άλλη αν η Τουρκία αρνείται ενσυνείδητα, όχι για τεχνικούς λόγους, αλλά με πολιτική απόφαση, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις.

    Ο κ. Κυπριανού σχολίασε και πρόσφατες παραινέσεις ανώνυμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι δεν πρέπει κάποιοι επιθυμώντας να βοηθήσουν την Τουρκία, να επικαλούνται τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Αντίθετα αν όντως θέλουν να βοηθήσουν τη διαδικασία και να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης, και έχοντας υπόψη ότι το βασικό πρόβλημα στην πορεία αυτής της διαδικασίας είναι η τουρκική στάση που κάθε άλλο παρά εποικοδομητική είναι, τότε θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να αρχίσει να συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, τηρώντας μια εποικοδομητική στάση, ειδάλλως θα έχει επιπτώσεις», τόνισε.

    «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί και που θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού και όχι μηνύματα ότι βασικά δεν έχει να ανησυχεί η Τουρκία για τίποτα», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων για κυρώσεις στην Τουρκία από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κυπριανού είπε πως εφόσον οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι Ευρωπαϊκές και αυτές οι προθεσμίες και διαδικασίες έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα πρέπει και η απόφαση για επιπτώσεις να ληφθεί από την ΕΕ.

    «Αυτός είναι ο στόχος μας. Παρόλα αυτά αν δεν υπάρξει συναίνεση, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνη ή με άλλους σε άλλα μέτρα, ένα από αυτά αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια», υπογράμμισε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα των διδάκτρων των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και το οποίο θα παραπεμφθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση εντός των επόμενων ημερών.

    Αυτό δήλωσε ο καθ ύλη αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Δημητρίου κατά την επίσκεψη του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου ενημερώθηκε για το πώς προχωρεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από πλευράς των φοιτητών για το κρατικό φοιτητικό πακέτο.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση 1,030 φοιτητές «και επομένως, είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τη φοιτητική κοινότητα». Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συγκεκριμένη πολιτική «ώστε οι σπουδές να είναι όσο γίνεται πιο άνετες, κυρίως για τους φοιτητές και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΝΕΩΝ - ΕΡΕΥΝΑ

    Αυξημένο είναι το ποσοστό των νέων και των εφήβων στην Κύπρο το οποίο αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία με το πρόβλημα να είναι εξίσου σοβαρό με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργείου Υγείας με θέμα τις διατροφικές διαταραχές.

    Με βάση έρευνα του Υπουργείου Υγείας, γύρω στο 1% στην Κύπρο αντιμετωπίζει πρόβλημα διατροφικών διαταραχών με τον Σύνδεσμό Στήριξης Ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές να δέχεται καθημερινά κλήσεις από άτομα και οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Αναφέρθηκε επίσης ότι από το δημόσιο τομέα στέλνονται τουλάχιστον 6-7 παιδιά το χρόνο στο εξωτερικό για εξειδικευμένη θεραπεία με έξοδα της Κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 20 παιδιά που παρακολουθούνται στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι ο στόχος του Υπουργείου, είναι να υπάρξει ένα εξειδικευμένο κέντρο στην Κύπρο για την αντιμετώπιση των διαταραχών, ώστε να μην στέλλονται τα περιστατικά στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσει την υποδομή για περίθαλψη ατόμων με διατροφικές διαταραχές στα νοσοκομεία, με στόχο να καταστεί εφικτή η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία των ασθενών στην Κύπρο με τη δημιουργία μονάδας στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, στην ψυχιατρική πτέρυγα.

    [04] ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία του τόπου, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και θα βοηθήσει σημαντικά στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη γενικότερα της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ανδρούλα Χριστοδούλου, Διευθύντρια Υπηρεσιών της Πολιτικής Αεροπορίας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Σε συνέντευξή της, ενόψει των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι με την ανάληψη και διαχείριση των αεροδρομίων από ιδιωτική εταιρεία, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι η ρυθμιστική και εποπτική Αρχή, έχει την ευθύνη να παρακολουθεί και να ελέγχει όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται μέσα στο αεροδρόμιο.

    Μιλώντας λίγες βδομάδες πριν από τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, είπε ότι προς το παρόν όλες οι υπηρεσίες θα έχουν χώρο στο νέο αεροδρόμιο. Ωστόσο κάποιες εγκαταστάσεις, όπως αυτές που αφορούν εμπορικά φορτία, θα παραμείνουν στο παλιό αεροδρόμιο, μελλοντικά όμως θα μετακινηθούν και αυτές και όλες οι εταιρείες και υπηρεσίες αφού «πρέπει να είμαστε στο νέο αεροδρόμιο λόγω και της απόστασης από το παλιό στο νέο, αφού είναι περίπου τρία χιλιόμετρα».

    Ερωτηθείς για το ρόλο της Πολιτικής Αεροπορίας, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι προηγουμένως η Πολιτική Αεροπορία είχε και τη διαχείριση των αεροδρομίων της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 October 2009 - 17:29:13 UTC