Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» - ΑΚΥΡΩΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Σουηδίας Cecilia Malmstrom δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχει ένα μομέντουμ για λύση του κυπριακού, το οποίο εάν χαθεί θα έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση στην Κύπρο να συνεχιστεί για δεκαετίες.

    Η κα. Malmstrom μιλούσε το πρωί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο επίσκεψης της στο νησί.

    «Υπάρχει ένα μομέντουμ για λύση του κυπριακού το οποίο εάν χαθεί θα έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση στην Κύπρο να συνεχιστεί για δεκαετίες» ανέφερε.

    Είπε, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προβούν σε συμβιβασμούς για την επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Είπε ακόμη ότι η σουηδική κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και σημείωσε ότι ασκεί πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Επισήμανε ότι η Σουηδία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

    Πρόσθεσε ότι η Σουηδία θεωρεί ότι η ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ πρέπει να συνεχιστούν, γιατί αυτές αποτελούν τρόπο άσκησης πίεσης στην Άγκυρα για λύση του Κυπριακού.

    Είπε, επίσης, ότι η χώρα της στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νίκος Κλεάνθους αφού καλωσόρισε την Υπουργό της Σουηδίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε την Προεδρία της ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να τις εφαρμόσει.

    Είπε, επίσης, ότι οι απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό δεν πρόκειται να φέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα εάν δεν ασκηθούν πιέσεις πάνω στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία δεν οφείλει μόνο να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, αλλά θα πρέπει να συμβάλει έμπρακτα στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού, η οποία θα πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

    Είπε ότι η Τουρκία πράττει ακριβώς το αντίθετο και τόνισε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν είναι σε θέση από μόνος του να λύσει το Κυπριακό χωρίς τη θέληση της Άγκυρας.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, νοουμένου ότι η χώρα αυτή θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η κα. Malmstrom ενημέρωσε, επίσης, τα μέλη της επιτροπής για την πορεία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» - ΑΚΥΡΩΣΗ

    Δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική άσκηση ``ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ`` εφόσον έχει ανακοινωθεί ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει τη στρατιωτική άσκηση ``ΤΑΥΡΟΣ``, ανακοινώνει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Σρεφάνου.

    Ο Εκπρόσωπος σημειώνει ότι ``η πρόταση για ακύρωση των συγκεκριμένων ασκήσεων, όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί, υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση ότι ``η Τουρκία δεν μπορεί να τη βγάλει καθαρή το Δεκέμβριο`` διατύπωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως είναι η ίδια η Τουρκία που κρατά το κλειδί της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, δήλωσε ότι η περίοδος ανοχής από την πλευρά της Κύπρου έχει τελειώσει και ``άρα λοιπόν η Τουρκία οφείλει να πληρώσει για όλα αυτά που δεν έκανε``, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτό δεν θα αποτελεί ένα αντικίνητρο για την Τουρκία, καθώς όπως ανέφερε, η Τουρκία είχε ένα οδικό χάρτη ενώπιον της από το 2004, τον οποίο δεν τήρησε.

    ``Αρα λοιπόν ας μην μέμφονται εμάς αλλά την Τουρκία που είναι και η μοναδική υπαίτιος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αλλά και για τη δύσκολη θέση στην οποία θέτει την ΕΕ`` πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συζήτηση με την Υπουργό της Σουηδίας επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων αλλά και σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 October 2009 - 13:29:36 UTC