Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΛΑΡΝΑΚΑ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν κάνει σταθερή πρόοδο στο κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεως για επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον στη συζήτηση του θέματος της εκτελεστικής εξουσίας οι δύο ηγέτες έχουν κάνει πρόοδο, ο κ. Ντάουνερ είπε πως έχουν κάνει σταθερή πρόοδο και χαρακτήρισε τη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων παραγωγική.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως Πρόεδρος Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συζήτησαν το κεφάλαιο των εξωτερικών σχέσεων.

    «Είχαν μια κατ ιδίαν συνάντηση για πάνω από μια ώρα, και στη συνέχεια συζήτησαν το θέμα των εξωτερικών σχέσεων», είπε και πρόσθεσε πως στην αυριανή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, θα συζητηθεί το περιουσιακό.

    Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρώσουν οι δύο ηγέτες τη συζήτησης στο κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ. Ντάουνερ είπε πως αύριο αρχίζει η συζήτηση του περιουσιακού και πως εναπόκειται στους δύο ηγέτες το πότε θα επανέλθουν στη συζήτηση της εκτελεστικής εξουσίας.

    «Δεν μπορώ να πω πότε θα το συζητήσουν, θα αποφασίσουν οι ίδιοι. Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα που θα επιστρέψουν στην εκτελεστική», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς αν το κεφάλαιο εκτελεστική εξουσία θα συνεχιστεί σε μια τρίτη φάση, των διαπραγματεύσεων, όταν θα διεξαχθεί η διαδικασία του πάρε δώσε, ο κ. Ντάουνερ είπε πως πρέπει να προχωρούμε ένα βήμα κάθε φορά. «Προς το παρόν, είμαστε στη δεύτερη φάση, ερευνώντας πολλές διαφορετικές επιλογές για το πώς θα χειριστούμε τα διάφορα θέματα. Πρόκειται για μια παραγωγική διαδικασία με πολλές γεφυρωτικές προτάσεις οι οποίες κατατίθενται και χρειάζονται (οι δύο ηγέτες), χρόνο για να σκεφτούν και να συζητήσουν αυτά τα θέματα», κατέληξε ο κ. Ντάουνερ.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε την Τετάρτη, τελώντας τα εγκαίνια της 16ης Παγκύπριας Αγροτικής Εκθεσης ότι «αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να φεισθεί προσπαθειών, προκειμένου ο αγροτικός μας κόσμος να βρει μέσα στην κυπριακή κοινωνία τη θέση που του αρμόζει».

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με κοινωνική ευαισθησία και αισθήματα αλληλεγγύης, στηρίξαμε τους πληγέντες από την ανομβρία γεωργοκτηνοτρόφους με ποσό 67,5 εκ. ευρώ, που έχει εκταμιευθεί από τα κρατικά ταμεία, κατόπιν εξασφάλισης της ομόφωνης έγκρισης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επίσης, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ολοκληρώσαμε την υλοποίηση του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006, μέσα από το οποίο διατέθηκαν στον αγροτικό κόσμο 180,4 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 74,8 εκ. ευρώ προέρχονταν από κοινοτικούς πόρους». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «παράλληλα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό 325 εκ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ακόμα, ότι «συνεχίσαμε την εφαρμογή των διαφόρων Μέτρων του Εθνικού Σχεδίου Πατατοκαλλιέργειας 2006-2008, με την καταβολή στους δικαιούχους πατατοπαραγωγούς και Ομάδες Παραγωγών συνολικού ποσού 1,6 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 εκ. ευρώ χορηγήθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση». Επιπροσθέτως, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «έχει ετοιμαστεί νέο Εθνικό Σχέδιο Πατατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2009 2011, συνολικής δαπάνης 4,2 εκ. ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τυγχάνει εφαρμογής παράλληλα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διαπραγματεύθηκε με επιτυχία, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημαντικά θέματα για την Κύπρο». Χαρακτηριστικά, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «για την περίοδο 2009-2015, πετύχαμε αύξηση του δημοσιονομικού φακέλου που κατανεμήθηκε στην Κύπρο για τον Οινικό Τομέα και από 12 εκ. ευρώ, που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 29 εκ. ευρώ, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου». Επίσης, «πετύχαμε χορηγία ύψους 7,6 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στο υδατικό, να υπενθυμίσω ότι, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, είχαμε ένα έλλειμμα νερού της τάξης των 17 περίπου εκατομμυρίων κυβικών μέτρων».

    [03] ΛΑΡΝΑΚΑ ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    Στις 7 Νοεμβρίου 2009 θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε τρία χρόνια και στοίχισε περίπου 656,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Hermes Airports, η οποία παρουσίασε τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του αερολιμένα στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hermes Airports Νίκος Σιακόλας ανέφερε ότι η ανέγερση του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας άρχισε την 1η Ιουνίου 2006 και ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις 9 Ιουλίου 2009, σε χρονικό διάστημα 3 χρόνων και 39 ημερών. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση λειτουργίας του νέου αερολιμένα εγκαινιάζεται στις 10 Νοεμβρίου με την εκτέλεση πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών και της Easy-jet μόνο. Στις 17 Νοεμβρίου αρχίζει η δεύτερη φάση λειτουργίας του νέου αεροδρομίου με την εκτέλεση πτήσεων από όλες τις υπόλοιπες αερογραμμές.

    Από την πλευρά του, ο πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Hermes Airports Alfred van der Meer μιλώντας μέσω μεταφραστή ανέφερε ότι «σε τρεις εβδομάδες θα παραδώσουμε το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας και έτσι ξεκινάμε μια νέα αρχή. Το παραδίδουμε μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια, εντός του προϋπολογισμού και ανταποκρινόμαστε στο πολύ υψηλό επίπεδο ευθύνης που είχε θέσει η Κυβέρνηση». Ο κ. van der Meer, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας «θα μπορέσει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού ποιοτικά για να συνεχίσουμε με πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες» και σημείωσε πως «το αεροδρόμιο έχει όλες τις ευκαιρίες και τα εχέγγυα για να δώσει στους ταξιδιώτες μια ευχάριστη αίσθηση, αίσθηση περιβάλλοντος και αίσθηση χώρου».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σιακόλας είπε πως έχουν ήδη υποβληθεί σχέδια για τη δημιουργία ενός πενταόροφου ξενοδοχείου που θα στοιχίσει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ με εστιατόρια και άλλους χώρους καθώς και ένα κέντρο αναψυχής το οποίο θα εξυπηρετεί το προσωπικό, τους επισκεπτόμενους το αεροδρόμιο και τους επιβάτες. Ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια για παραγωγική χρήση των κτιρίων τόσο του παλιού αεροδρομίου Λάρνακας όσο και της Πάφου.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης δήλωσε ότι έχει καταβληθεί μια τεράστια προσπάθεια κατά τον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, προκειμένου να παραμείνει η Κύπρος ως η χώρα της ΕΕ με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

    Ο κ. Σταυράκης μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε ο νέος θεσμός των Βραβείων Οικονομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας στην παρουσία του Πρόεδρου της ΟΕΒ Ανδρέα Πίττα και του Πρόεδρου της Cyta Στάθη Κιττή. Στην ομιλία του, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Οικονομικών, βασιζόμαστε πάρα πολύ στον ιδιωτικό τομέα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία στους δύσκολους επόμενους μήνες που θα διέλθει η κυπριακή οικονομία».

    «Είναι για αυτό», συνέχισε, «που έγινε μια τεράστια προσπάθεια στον προϋπολογισμό του 2010 που έχει πρόσφατα κατατεθεί στη βουλή των Αντιπροσώπων, να μην μπει καμία νέα φορολογία, να μην αυξηθεί κανένας φορολογικός συντελεστής, σε αντίθεση με πλείστες άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου βλέπουμε αυξήσεις των φορολογιών για να καλυφθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα».

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι στόχος είναι «να διατηρήσουμε την Κύπρο ως την χώρα της ΕΕ με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων από Κύπριους επενδυτές και επιχειρήσεις».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 October 2009 - 17:29:14 UTC