Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΙΔΟΒΟΥΛΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στη Νέα Υόρκη αναμένεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Ντάουνερ πρόκειται να έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα, Μπαν γκι-Μουν, διαβουλεύσεις με την ομάδα κυπριακού και την ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ΟΗΕ, αλλά και να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις, εν όψει της έκδοσης στις αρχές του μήνα δύο εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα.

    Η πρώτη έκθεση του γενικού γραμματέα αφορά στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και θα κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου και δεύτερη την πρόοδο στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του και θα κυκλοφορήσει λίγες μέρες αργότερα.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απόφαση για την έκδοση χωριστής έκθεσης ήταν εισήγηση του ειδικού του συμβούλου, κ. Ντάουνερ, ο οποίος θεωρεί ότι καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων είναι ώριμες οι συνθήκες για μία συνολικότερη αποτίμηση εκ μέρους του γενικού γραμματέα της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες, των προβλημάτων που υπάρχουν και παράλληλα να ζητηθεί η ακόμη μεγαλύτερη συνδρομή του διεθνούς παράγοντα.

    Παρότι θα εκδοθούν δύο εκθέσεις δεν είναι ακόμη βέβαια αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκδώσει ένα ή δύο ψηφίσματα, αφού ακόμη οι διαβουλεύσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γραμματείας του ΟΗΕ με τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεχίζονται.

    Σύμφωνα με πηγές του Σ.Α. η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία να εκδοθούν δύο εκθέσεις.

    Πηγή της Γραμματείας του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα κινείται στα ίδια πλαίσια με την προηγούμενη, παρά την επίσκεψη στην Κύπρο διμερούς ομάδας του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων για μελέτη των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση λύσης.

    «Η προσέγγιση είναι πως είναι πολύ δύσκολο στη φάση αυτή να γίνει πλήρης εκτίμηση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, αφού αυτό εξαρτάται απόλυτα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρει η πηγή.

    Υπενθυμίζεται ότι την αποστολή ομάδας αξιολόγησης είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμά του το Μάιο. Ωστόσο, αντί πολυμελούς επιτροπής αποφασίστηκε να σταλούν ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής του τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, Ντέιβιντ Χάρλαντ και τον υπεύθυνο για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σε σχέση με την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, θα εκτιμά θετικά την πρόοδο που σημειώθηκε από πέρυσι το Σεπτέμβριο, θα διαπιστώνει την ύπαρξη διαφορών και θα ανανεώνει το κάλεσμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για εντατικοποίηση των επαφών, επίδειξη πολιτικής τόλμης και ανάληψη εκείνης της διαλλακτικότητας που απαιτείται για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Πολύ κοντά σε μια συμφωνία για κατηγοριοποίηση του περιουσιακού βρίσκονται οι δυο πλευρές, δήλωσε από τη Λεμεσό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως πλήρη ενημέρωση επί όλων των θεμάτων θα τύχουν τα πολιτικά κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης.

    Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «είμαστε πολύ κοντά στο να συμφωνήσουμε στην κατηγοριοποίηση» ενώ πρόσθεσε ότι «έχοντας υπόψη τη συζήτηση για την κατηγοριοποίηση, θεωρήσαμε αυτές τις αντιδράσεις (των κομμάτων) άνευ αντικειμένου, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό δεν σημαίνει διαπραγμάτευση του περιουσιακού προβλήματος».

    «Η κατηγοριοποίηση γίνεται για να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση των περιουσιών 35χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή και για αυτό ακριβώς τον λόγο, πριν μπούμε στη συζήτηση, δεδομένου και των διαφορών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στο σημείο αρχής, κάναμε και την κατηγοριοποίηση», συμπλήρωσε.

    Δεν υπάρχει, συνέχισε, κανένας λόγος να αρχίσουν πάλι οι αντιδράσεις και να δημιουργείται μια κατάσταση δυσάρεστη στο εσωτερικό μέτωπο, πολύ περισσότερο δε που την ερχόμενη Τρίτη είναι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και θα έχουν εκεί την ευκαιρία να ρωτήσουν ότι θέλει ο καθένας για να πάρει τις απαντήσεις του, αλλά να λεχθούν και οι απόψεις και να γίνει μια δημιουργική συζήτηση όπως γίνεται κάθε φορά που έχουμε Εθνικό Συμβούλιο.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΙΔΟΒΟΥΛΗ

    Η Παιδοβουλή απέδειξε ότι ως θεσμός λειτουργεί με επιτυχία, προβάλλοντας και προωθώντας τις σκέψεις, τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των νέων για τη βελτίωση της κοινωνίας στην οποία ζούμε, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν.

    Σε χαιρετισμό του στην Α΄ Τακτική Πανηγυρική Σύνοδο της Δ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η συμμετοχή των νέων στα κοινά και στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι συνέβαλε στην ωρίμανση της σκέψης τους ώστε να μπορούν να θέτουν τους δικούς τους στόχους και να έχουν τα δικά τους οράματα και προσδοκίες.

    «Ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στηρίζω ένθερμα το θεσμό της Παιδοβουλής και την περαιτέρω ενδυνάμωσή του και πιστεύω ότι οι νέοι σήμερα με την οξυδέρκεια και τον ζήλο που επιδεικνύουν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μια καλύτερη κυπριακή κοινωνία», συνέχισε.

    Αναφέροντας ότι το φετινό κύριο θέμα της συνόδου είναι το ευ υπάρχει και η ποιότητα της ζωής, είπε ότι αυτό αφορά όλους τους κύριους τομείς και εκφάνσεις της ζωής μας, σχέσεις οικογένειας και εφήβων, το εκπαιδευτικό σύστημα, το αίσθημα ασφάλειας, τον ελεύθερο χρόνο και το περιβάλλον.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Το 2009 σημειώθηκε πτώση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο γύρω στο 11% ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις το 2010 δεν αναμένεται να είναι ένας εύκολος χρόνος.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ετήσιου συνεδρίου της πολωνικής εταιρείας τουριστικών πρακτόρων ΙΤΑΚΑ, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική μας βιομηχανία. Για το 2009 αναμένουμε να έχουμε πτώση στις αφίξεις τουριστών γύρω στο 11% ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις και το 2010 δεν αναμένεται να είναι ένας εύκολος χρόνος» είπε.

    Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση ενήργησε άμεσα και ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για στήριξη του τουρισμού για ένα περίπου χρόνο» και εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ από το 8% στο 5% για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, σχέδιο για στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, μείωση μέρους του δικαιώματος της κυβέρνησης από τη χρέωση στις προσγειώσεις στα αεροδρόμια και την κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.

    Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ακόμα ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει αυτά τα μέτρα για ακόμα οκτώ μήνες μέχρι το τέλος του 2010 και να προσθέσει νέα μέτρα καθώς ο τουρισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερους τομείς στην κυπριακή οικονομία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 21 November 2009 - 14:29:13 UTC