Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΟΙ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ- ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΟΙ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ

    Δεσμοί φιλίας πολλών δεκαετιών αλλά και κοινοί αγώνες, χαρακτηρίζουν την ιστορική διαδρομή των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων στον τόπο μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Αρμενικό Μητροπολιτικό Ναό Σουρπ Αστβατζατζίν, στη Λευκωσία.

    Στον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή φιλόξενη γη μπορεί και είναι σε θέση να αγκαλιάσει με στοργή και αγάπη όλα τα παιδιά της και να τους χαρίσει ευημερία και μια άνετη ειρηνική ζωή.

    «Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την επανένωση της πατρίδας και του λαού θα συνεχισθούν με επιμονή και καλή θέληση, αλλά και διεκδικητικότητα βασισμένη πάνω σε αρχές.

    Επανέλαβε ότι στοχεύουμε σε μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, την οποία θα χαρακτηρίζει η ενότητα των θεσμών της οικονομίας και των ίδιων των ανθρώπων της.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Κύπρος και ο λαός της ήταν και είναι πάντα παρόντες στους σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας των Αρμενίων.

    Υπενθύμισε ότι στις Φοινικούδες της Λάρνακας, γη της σωτηρίας για χιλιάδες Αρμένιους, έφτασαν, το 1915, οι βάρκες και τα πλοιάρια που κουβαλούσαν την αρμενική προσφυγιά, που γλίτωσε από τον κατατρεγμό από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί, είπε, βρήκαν στην πόλη το πρώτο καταφύγιο μετά τη διάσωσή τους.

    «Η φιλόξενη κυπριακή γη δέχθηκε με ανοικτές αγκάλες εδώ και αρκετές δεκαετίες τα κύματα των Αρμενίων προσφύγων και κατατρεγμένων αδελφών μας από τη Μικρά Ασία στις τραγικές εκείνες όχι και τόσο μακρινές ιστορικές στιγμές», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στήριξε τις ελπίδες αυτών των ανθρώπων για ένα νέο ξεκίνημα, έδωσε παρηγοριά και καταφύγιο, πρόσφερε στοργή και αγάπη στις δύσκολες τους ώρες.

    «Η κυπριακή κοινωνία και ο λαός της σε μικρό χρονικό διάστημα μετατράπηκαν σε δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα για όλους τους Αρμένιους που κατέφυγαν σε αυτή και η φιλοπρόοδη αρμενική κοινότητα αναδείχθηκε από τη δική της πλευρά, με πείσμα και εργατικότητα, σε ουσιαστικό παράγοντα προόδου και ευημερίας στον τόπο», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ως αποτέλεσμα των προνοιών των συμφωνιών ΖυρίχηςΛονδίνου η αρμενική κοινότητα της Κύπρου με την ελεύθερη βούλησή της επέλεξε, το 1960, να συμβαδίσει και να συμπορευθεί με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    Αναφέρθηκε και στους πολλούς Αρμένιους κάτοικους της Κύπρου, που ως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, βρίσκονται μεταξύ των πιο διακεκριμένων ανθρώπων αυτού του μικρού τόπου και τιμούν την Κύπρο και το λαό μας και εδώ και στο εξωτερικό.

    «Ανθρωποι που μας τιμούν όλους και που όλοι εμείς ανεξαιρέτως νιώθουμε περήφανοι για αυτούς», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος είναι, άλλωστε, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, το 1982, μετά από πρωτοβουλία του Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του αείμνηστου Αράμ Καλαϊτζιάν.

    Επιπρόσθετα, εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμηση και το σεβασμό τόσο του ιδίου προσωπικά, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, προς τους αδελφούς Αρμένιους της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο σεβασμός και η αλληλεγγύη, αλλά και τα πολύ δυνατά αισθήματα αγάπης προς τη φιλοπρόοδη αρμενική κοινότητα, είναι δεδομένα. Δεσμοί φιλίας πολλών δεκαετιών αλλά και κοινοί αγώνες, χαρακτηρίζουν την ιστορική διαδρομή των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων στον τόπο μας».

    Αναφερόμενος στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου, είπε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού και εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του λαού.

    «Είχατε και θα έχετε μια σημαντική συμβολή στην πρόοδο και ευημερία που ο κυπριακός λαός έχει επιτύχει μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου», επισήμανε.

    Διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα που απασχολούν τις θρησκευτικές ομάδες, «μας απασχολούν και τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη φροντίδα» και πρόσθεσε: «Θα έχουμε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας το σεβασμό και τη διατήρηση της ιδιαίτερής σας ταυτότητας». «Για το σκοπό αυτό, έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εκπροσώπους σας και τις θρησκευτικές σας Αρχές», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια μυρώθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά ο Ναός Σουρπ Αστβατζατζίν, το θεμέλιο λίθο του οποίου κατέθεσε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ στις 25 Σεπτεμβρίου 1976».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σε ό,τι αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων και όχι παραχάραξη, την οποία επιχειρεί η τουρκική Κυβέρνηση, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε χαιρετισμό του στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Αρμενικό Μητροπολιτικό Ναό «Σουρπ Αστβατζατζιν», στη Λευκωσία, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι παρόλο που μια θρησκευτική εκδήλωση δεν προσφέρεται για αναλυτικές ομιλίες που αγγίζουν τους αγώνες, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αρμενίων, «πιστεύω ότι έχουμε χρέος σε κάθε τέτοια εκδήλωση να στρέφουμε τη μνήμη πίσω, να θυμόμαστε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να επαναδιακηρύσσουμε τη σταθερή πίστη μας στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση εκείνου του τρομερού εγκλήματος που σημάδεψε την τύχη και την πορεία του αρμενικού λαού».

    «Ζητούμε δικαίωση και δικαιοσύνη. Απαιτούμε δικαιοσύνη και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Οχι την παραχάραξή της, την οποία επιχειρεί η τουρκική Κυβέρνηση με κάποιες πονηρές μεθοδεύσεις και δήθεν πρωτοβουλίες ειρήνευσης με την Αρμενία», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «δικαιοσύνη και ελευθερία διεκδικούμε και για την κοινή μας πατρίδα Κύπρο, που για 35 χρόνια υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής».

    «Διεκδικούμε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση που να αποκαθιστά την ενότητα του εδάφους, του λαού και των θεσμών, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων και θα θέτει τέρμα στην κατοχή, τον εποικισμό, τις τουρκικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα», συνέχισε.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ- ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στην 26η Τακτική Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Δευτέρα στο Λονδίνο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο της Συνέλευσης θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων με επικεφαλής τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Νίκο Νικολαΐδη, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και τον Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνέλευσης και θα διεκδικήσουν την επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο.

    Η Κύπρος είναι μέλος του Συμβουλίου του ΙΜΟ και τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα. «Η συνεχής και αξιόλογη προσφορά της Κύπρου στις εργασίες της Συνέλευσης, αλλά και η εκτίμηση και αναγνώριση της συνεισφοράς της Κύπρου από τα άλλα κράτη μέλη, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν παράγοντες για υποστήριξη και επανεκλογή της στο Συμβούλιο του ΙΜΟ», αναφέρει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 November 2009 - 14:29:14 UTC