Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ

    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να υπογράψει την έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, ενώ μέχρι χθες αργά το βράδυ, το διπλωματικό παρασκήνιο συνεχιζόταν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στη Λευκωσία, για το τελικό κείμενο. Επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της γραμματείας του ΟΗΕ είχαν χθες τόσο Κύπριοι, όσοι και Ελληνες διπλωμάτες, ενώ με κάποια σημεία του κειμένου ασχολήθηκε στη Λευκωσία και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Να σημειωθεί ότι το κείμενο της έκθεσης με αριθμό S 2009/610 και ημερομηνία 30 Νοεμβρίου έχει ήδη δοθεί από τη Δευτέρα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επισήμανε το σχετικό έγγραφο της προεδρίας του Σ.Α., την οποία κατέχει η Μπουρκίνα Φασό. Ωστόσο, αναμένεται ότι το επίσημο κείμενο που θα κυκλοφορήσει είτε αργότερα σήμερα, είτε αύριο, θα περιέχει ορισμένες τροποποιήσεις.

    Οπως μας ανέφερε μέλος του Σ.Α., η έκθεση είναι πεντασέλιδη, καλύπτεις τις εξελίξεις στο κυπριακό από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου και χωρίζεται σε έξι κεφάλαια. Τα πρώτα δύο είναι η εισαγωγή και το φόντο των συνομιλιών, με τα βασικά σημεία που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες από τις 21 Μαρτίου 2008 μέχρι σήμερα. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με το έργο των καλών του υπηρεσιών και κάνει μία συνοπτική ανασκόπηση των επαφών που είχε ο Αλέξάντερ Ντάουνερ, με τους δύο ηγέτες, αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Το τέταρτο αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρώτη και δεύτερη φάση των συνομιλιών και το πέμπτο στα ΜΟΕ.

    Ο τόνος της έκθεσης είναι αρκετά αισιόδοξος, ενώ περιέχει και αρκετές προτροπές του Γενικού Γραμματέα προς τους δύο ηγέτες, ιδίως στο έκτο κεφάλαιο με τις παρατηρήσεις του.

    Η συνολική εκτίμηση του ΓΓ είναι πως τα μέρη σημειώνουν «στέρεη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που τον κάνει «συγκρατημένα αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση». Ετσι, στη βάση των όσων έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί, θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει οι συνομιλίες να συνεχίζουν να σημειώνουν έγκαιρη πρόοδο, καθώς το ευρύ περίγραμμα και οι καθιερωμένες παράμετροι της λύσης είναι καλά γνωστές και ήδη αναπτυγμένες από τις πλευρές».

    Ζητά τη διατήρηση και επιτάχυνση του μομέντουμ των συνομιλιών και χαρακτηρίζοντας αποφασιστικούς τους επόμενους μήνες καθώς κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν, μιλά για μια μοναδική ευκαιρία, την οποία και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αδράξουν.

    Ο ΓΓ τους καλεί να ανταποκριθούν στις ελπίδες και στις προσδοκίες του λαού τους για συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου.

    Διευκρινίζει ωστόσο ότι την ηγεσία και ιδιοκτησία της διαδικασίας έχουν οι δύο πλευρές κι αυτές θα καθορίσουν το ρυθμό της. Ενώ ο ίδιος παραμένει έτοιμος, αν του ζητηθεί, να συμβάλει και προσωπικά. Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις του Σ.Α. τα μέλη του οποίου θα ενημερωθούν την Τετάρτη το απόγευμα για τις εξελίξεις στις συνομιλίες, από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χθες και ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. στην Κύπρο, Ταγιέ Ζεριχούν.

    Βάσει του προγράμματος που αποφάσισε χθες το Σ.Α., τη Δευτέρα θα λάβει χώρα κλειστή συνάντηση του Σ.Α. με συμμετοχή των χωρών που συνεισφέρουν στρατό στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ το ψήφισμα που καλύπτει τόσο την έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη, όσο και την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, θα υιοθετηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Ηδη, η Τουρκία έχει ενημερώσει αρκετά μέλη του Σ.Α. ότι όπως και το Μάιο, προτίθεται να το καταψηφίσει.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνέχεια στη συζήτηση για το θέμα της «υπηκοότητας, των αλλοδαπών, της μετανάστευσης και του ασύλου» θα δώσουν την Πέμπτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Οπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά την προηγούμενη συνάντηση των ηγετών την Τρίτη, Πρόεδρος Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθόρισαν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των επόμενων απευθείας συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις 3, 9, 14 και 21 Δεκεμβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 December 2009 - 10:29:18 UTC