Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΔΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σχετικά με την αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι διεξήχθη μια φιλική και ελεύθερη συζήτηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα της διακυβέρνησης, της ιθαγένειας, του ασύλου, των αλλοδαπών και της μετανάστευσης. Στην επόμενη συνάντηση, είπε, θα συζητηθεί το θέμα της οικονομίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με το ενδεχόμενο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό «είναι μια τακτική της Τουρκίας, της τουρκικής πολιτικής, η οποία μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει αλλάξει».

    Ερωτηθείς κατά πόσον το δικαίωμα του παγώματος εκ μέρους της Κύπρου εξακολουθεί να ισχύει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε χώρα μέλος».

    «Από εκεί και πέρα, αύριο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. Συντονιζόμαστε και με την ελληνική κυβέρνηση και ίδωμεν. Οταν ληφθούν οι αποφάσεις, ίσως να είναι και της τελευταίας στιγμής ανάλογα με εξελίξεις και με τους εταίρους μας στην Ενωση, θα ανακοινωθούν», σημείωσε.

    Σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, είπε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις για το θέμα της διακυβέρνησης, της ιθαγένειας, της μετανάστευσης, του ασύλου και των αλλοδαπών.

    «Ανταλλάξαμε για δύο πράγματα απόψεις για τη διακυβέρνηση, μια ελεύθερη συζήτηση, και πάλι στο θέμα της ιθαγένειας, της μετανάστευσης και όλα τα συναφή», είπε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχουμε ακόμη κάτι ως αποτέλεσμα να πούμε, εν πάση περιπτώσει ήταν μια φιλική συζήτηση».

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ισχύουν τα όσα αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο για αναθεωρημένες προτάσεις της τουρκικής πλευράς στο θέμα της διακυβέρνησης, ότι δηλαδή θα ζητούν όπως ο Τ/κ Πρόεδρος βρίσκεται περισσότερα χρόνια στην προεδρία καθώς και περισσότεροι Τ/κ μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «όταν έρθουν, θα μιλήσουμε, ακόμη δεν ήρθαν με κάτι τέτοιο».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι νεότερο, στο ένα θέμα ή στο άλλο απάντησε: «όχι, ήταν μια ελεύθερη συζήτηση. Γίνονται και αυτά σε συνομιλίες, και προπάντων όταν οι συνομιλητές γνωρίζονται τόσα χρόνια και είχαν μια στενή σχέση στο παρελθόν».

    «Κατά συνέπεια», πρόσθεσε, «νομίζω ότι καλυτερεύει το κλίμα, μια ελεύθερη συζήτηση κάποτε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο μπορούμε να ανακοινώσουμε».

    Κληθείς να στείλει κάποιο μήνυμα ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, απάντησε: «έχω δηλώσει και προηγούμενα ότι ο Πρόεδρος, ό,τι έχει να δηλώσει, το δηλώνει στο Εθνικό Συμβούλιο».

    «Εάν θέλετε να ακούσετε διάφορα, πάρτε τους αρχηγούς των κομμάτων και ευχαρίστως θα σας πουν πριν το Συμβούλιο ό,τι θέλετε», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον αυτή η απάντηση είναι παράπονο για υπερβολικές δηλώσεις, είπε «ούτε παράπονο, ούτε τίποτε, είναι μια διαπίστωση την οποία νομίζω πρώτοι εσείς κάνετε».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ τη σημερινή συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Οπως είπε, είχε μία πολύ ευρεία συζήτηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τους εκπροσώπους τους για 2,5 ώρες περίπου πάνω στη διαδικασία, και επικεντρώθηκαν στα θέματα της υπηκοότητας, των αλλοδαπών, της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και σε άλλα θέματα.

    «Ηταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, η οποία διεξήχθη μέσα σε μία πολύ θετική ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Οι εκπρόσωποι των ηγετών θα συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την οικονομία, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως θέματα οικονομίας θα απασχολήσουν και τη συνάντηση της Τετάρτης.

    Ερωτηθείς αν ευσταθούν πληροφορίες για αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στους ηγέτες να απαντήσουν την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε σχόλιο. Ερωτηθείς ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όχι μόνο για τα θέματα που έχουν ενώπιων τους, όπως θέματα υπηκοότητας, των αλλοδαπών, της μετανάστευσης και του ασύλου, αλλά και για άλλα θέματα και αυτό, είπε, είναι πολύτιμο.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ πως, ``παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες, τα δύο μέρη δεν έχουν ακόμη εξετάσει εις βάθος το ρόλο που τα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να διαδραματίσουν προς επίτευξη μιας διευθέτησης``. Σχετικά με αυτό, σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ``ο σχεδιασμός για την UNFICYP θα προχωρεί με ευέλικτο τρόπο και θα καθοδηγείται από την εξέλιξη των συνομιλιών και τις απόψεις των δύο μερών``, σύμφωνα με την κ. Οκάμπε.

    Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας συνιστά όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας παρατείνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2010. Σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στη Νέα Υόρκη, η κ. Οκάμπε ανέφερε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    Η κ. Οκάμπε είπε, επίσης, ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑΔΑ

    Η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί με 67 αθλητές/τριες, εκ των οποίων οι 29 είναι αθλητές/τριες του στίβου, 18 της κολύμβησης, 9 της ενόργανης γυμναστικής και 10 της ρυθμικής γυμναστικής, στα τέσσερα αθλήματα της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας, η οποία θα διεξαχθεί στην πόλη Ντόχα του Κατάρ από τις 7 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2009. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Υπουργείο Παιδείας, οι σημερινές αγωνιστικές επιδόσεις μερικών από τους αθλητές που συμμετέχουν στην αποστολή, επιτρέπουν την ελπίδα για διακρίσεις, ιδιαίτερα στο στίβο και τη γυμναστική.

    Την αποστολή πλαισιώνουν 11 προπονητές, 3 κριτές, 2 φυσιοθεραπευτές , 2 αρχηγοί αποστολής και 1 βοηθός αρχηγός αποστολής. Στις οργανωτικές επιτροπές της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας το Υπουργείο εκπροσωπείται με άλλους 3 λειτουργούς εκ των οποίων 2 ως μέλη των τεχνικών επιτροπών της Ενόργανης και της Ρυθμικής Γυμναστικής και έναν ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ISF (International School Federation). Οπως αναφέρεται, ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας είναι η εκπροσώπηση σε διεθνείς μαθητικούς αγώνες δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές/αθλητές να λάβουν μέρος σε παγκόσμιας εμβέλειας αγώνες αποκτώντας εμπειρίες αλλά και κατακτώντας και διακρίσεις.

    Επισημαίνεται επίσης ότι η ομάδα της Κύπρου που θα λάβει μέρος φέτος στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό αθλητών/τριών που έχει ποτέ λάβει μέρος σε παγκόσμιους αγώνες. Οι μαθητές/αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν δέκα μέρες στο αθλητικό χωριό εμβαθύνοντας σε όλους τους στόχους του Παγκόσμιου Σχολικού Αθλητισμού που είναι η αλληλογνωριμία, η ανάπτυξης φιλίας μεταξύ λαών από διαφορετικές κουλτούρες, η διαπολιτισμική συνύπαρξη, η κατάργηση κάθε λογής διακρίσεων, στόχοι οι οποίοι πηγάζουν από τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 December 2009 - 14:29:15 UTC