Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΕΟ ΕΤΟΣ - ΜΗΝΥΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΝΕΟ ΕΤΟΣ - ΜΗΝΥΜΑ

    Εκκληση προς τον κυπριακό λαό να κωφεύσει στις διαδόσεις που αφορούν σενάρια λύσης του Κυπριακού και να μείνει ήρεμος και ψύχραιμος, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η ενότητα στο εσωτερικό επιβάλλει τον τερματισμό της κινδυνολογίας και της διασποράς διαφόρων σεναρίων για δήθεν υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας και για ύπαρξη έτοιμου σχεδίου που θα επιβληθεί στο λαό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει συνεπής στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 79 στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

    «Λύσης που θα λυτρώνει το λαό μας και θα ανοίγει νέους ορίζοντες στην Κύπρο μας. Αυτό είναι το όραμα που μας εμπνέει. Αυτό είναι το όραμα που θέλουμε να μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», τόνισε.

    Προσέθεσε ότι όσο απαραίτητη είναι η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς για λύση του Κυπριακού, άλλο τόσο απαραίτητη είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο και εξέφρασε λύπη γιατί, όπως είπε, «το επίπεδο ενότητας που υπάρχει δεν μας ικανοποιεί».

    Είπε επίσης ότι για την οικοδόμηση ενότητας επιβάλλεται να τερματιστεί η αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ανεξαρτήτως προσχημάτων. Σημείωσε παράλληλα ότι η δέσμευση σε αυτή τη λύση, που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αναλάβει από το 1977 και έκτοτε όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τιμήσει, είναι η ελάχιστη βάση οικοδόμησης ενότητας.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι για 16 τώρα μήνες βρίσκεται σε διαδικασία απευθείας διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Δυστυχώς, δεν μπορώ να δηλώσω ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση. Σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ υπάρχουν και πτυχές που δεν καταφέραμε να συζητήσουμε επαρκώς ένεκα των διαφορών που μας χωρίζουν. Εντούτοις, πρόοδος επετεύχθη, έστω και αν αυτή είναι κατώτερη των προσδοκιών μας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες, όπως αναμενόταν, αποδεικνύονται δύσκολες και ότι χρειάζεται η επίδειξη υπομονής και ρεαλισμού, αλλά και επιμονής σε αρχές για να βρεθεί λύση. Είπε επίσης ότι άλλη οδός δεν υπάρχει πέρα από τη διεξαγωγή συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού.

    «Διαπραγματευόμαστε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να πετύχουμε μια λύση συμβιβαστική, αμοιβαία αποδεκτή. Μια λύση που δεν θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς», ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι αγωνίζεται η λύση να είναι βιώσιμη και λειτουργική, να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, να προάγει την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Να δημιουργεί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αποστρατιωτικοποιημένο, πραγματικά ανεξάρτητο, χωρίς κηδεμόνες.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις δεν μας πτοούν. Μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, πάντοτε συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις, η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά στο διεθνή χώρο έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση και επιρροή στην Τουρκία για να αναθεωρήσει τη στάση της στο Κυπριακό.

    «Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος επί όλων των πτυχών του Κυπριακού και να ανοίξει ο δρόμος για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το νέο έτος βρίσκει τον κόσμο ολόκληρο και μαζί την Κύπρο, να υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

    «Η παγκόσμια κρίση έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στη χώρα μας. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση έγκαιρα έχει λάβει σειρά μέτρων και έχει προωθήσει συγκεκριμένες πολιτικές στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους», είπε.

    Πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα που οι στιγμές είναι δύσκολες, επιβάλλεται η συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των κοινωνικών εταίρων και χρειάζεται όλοι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

    «Χρειάζεται να αποφύγουμε τους λαϊκισμούς και τις υπέρμετρες απαιτήσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες και να μπορέσουμε, σύντομα, να υπερβούμε τις δυσκολίες», δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών που υπάρχουν θα συνεχίσει την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος της διακυβέρνησής του, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για προώθηση της ανάπτυξης και για ενίσχυση της μικτής οικονομίας.

    «Θα συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να εργαζόμαστε για εξυγίανση των οικονομικών του κράτους και για μείωση των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε την κατανόηση και τη στήριξη των εμπλεκομένων μερών», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί λύσεις σε προβλήματα που για πολλά χρόνια ταλανίζουν την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα και θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά, τη διενέργεια εκσυγχρονιστικών τομών στην κυπριακή κοινωνία για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

    «Μαζί ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας! Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά!», ήταν το μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια.

    Με τη ευκαιρία του νέου έτους, ο Πρόεδρος απηύθυνε προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό -Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους- «τις ολόθερμές μου ευχές του για ένα νέο έτος που θα φέρει στον τόπο μόνιμη ειρήνη, ευτυχία και ευημερία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 December 2009 - 18:29:13 UTC