Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΜΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΥΧΕΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • [04] ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΜΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε την Πέμπτη ότι ναι μεν μπορεί η Τουρκία να δυσκολεύει την προσπάθειά μας για κοινή γλώσσα με τους Τ/κ συμπατριώτες μας αλλά «δεν θα τα βάλουμε κάτω».

    Μετά που άκουσε τα κάλαντα από τις μπάντες της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τώρα είναι η Τουρκία στην μέση που δυσκολεύει αυτή μας, την προσπάθεια, (για κοινή γλώσσα με τους Τ/κ), αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θα τα βάλουμε κάτω γιατί πιστεύουμε ότι η τύχη των λαών δεν είναι ούτε οι εισβολές, ούτε οι κατοχές, ούτε η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ούτε η πείνα η οποία δυστυχώς, παρά τις πολύ αισιόδοξες προβλέψεις και υποσχέσεις των μεγάλων του κόσμου με την έλευση της νέας χιλιετίας, αυτή βασιλεύει όπως και οι αρρώστιες και οι κακοδαιμονίες».

    Σημείωσε ότι «είναι υπόθεση όλων μας μια καλύτερη κατανομή και ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου όπως υπόθεση όλων είναι και ο αγώνας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών που βλέπουμε όλοι στους δείκτες των τηλεοράσεών μας πόσο καταστροφικές είναι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δίψα και η απληστία για το κέρδος πάση θυσία οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις και πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουν σήμερα αυτούς τους κινδύνους διότι παίρνουν το ψωμί από τα παιδιά και τα εγγόνια τους».

    Κατά την διάρκεια της εορταστικής ατμόσφαιρας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στους λειτουργούς των ΜΜΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε «ειλικρινά, στο πρόσωπό σας, σε όλους τους λειτουργούς των ΜΜΕ, κάθε καλό, Χρόνια Πολλά και ο Νέος Χρόνος να δημιουργήσει ειδήσεις τις οποίες με ευχαρίστηση να μπορείτε να μεταδώσετε και αυτές τις ειδήσεις αντιλαμβάνεστε αφορούν τον τόπο μας, τον λαό μας, τον τερματισμό, της κατοχής, του εποικισμού, όλων των δεινών της εισβολής και της κατοχής και να επανενωθεί το κράτος και ο λαός μας».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΑΛΑΝΤΑ ΕΥΧΕΣ

    Την ευχή όπως το 2010 είναι η χρονιά για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στον τόπο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν αφού άκουσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    Πρόσθεσε πως ο κυπριακός λαός προσδοκεί την εξεύρεση μιας λύσης που θα απαλλάσσει τον τόπο από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες και θα προοιωνίζει καλύτερες μέρες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

    Ευχήθηκε επίσης στον κυπριακό λαό ευημερία, ανάπτυξη και υγεία, χαρά δύναμη και κουράγιο «για να αντέξουμε μια δύσκολη χρονιά όπως προβλέπεται ότι θα είναι το 2010 και να έχουμε πίστη στο δίκαιο μας τονίζοντας ότι εκείνος που πιστεύει και αγωνίζεται δεν χάνει ποτέ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου ευχήθηκε δύναμη, υπομονή και κουράγιο προσθέτοντας ότι η Κύπρος και η κοινωνία θα χρειάζεται ενισχυμένη αστυνομία και πιο δυνατή για την ασφάλεια και την τάξη στον τόπο.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

    Τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010 στην Κύπρο η νομοθεσία για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, που είχε εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο.

    Ο νέος νόμος ορίζει ως χώρο απαγόρευσης καπνίσματος τα εξής μέρη: Κινηματογράφος, θέατρο, νοσοκομείο, περιλαμβανομένου αγροτικού υγειονομικού κέντρου και εξωτερικού ιατρείου, ιδιωτική κλινική, ιδιωτικό ιατρείο, ιδιωτικό οδοντιατρείο, μουσείο, πινακοθήκη, αίθουσα συναυλιών, πολιτιστικό κέντρο, δημόσια βιβλιοθήκη, εργοστάσιο ή άλλο υποστατικό παρασκευής ή συσκευασίας και ή πώλησης τροφίμων, αίθουσα ετοιμασίας φαγητών, ανελκυστήρα, δημόσια κτήρια, κλειστό αθλητικό χώρο, κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες και τράπεζες, αεροδρόμιο, λιμάνι, χώρους εκδηλώσεων για ανηλίκους, κέντρα αναψυχής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σωματεία, καφενεία, περίπτερα, καμπαρέ, κέντρα δεξιώσεων, δισκοθήκες, χορευτικά κέντρα ή άλλα κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σφαιριστήριο, αίθουσα μπιλιάρδου, πρακτορείο στοιχημάτων, λέσχη, ανεξαρτήτως αν η είσοδος είναι ελεύθερη ή μόνο για τα μέλη, καφετέρια διαδικτύου, αίθουσες προβολής βίντεο ή ψηφιακών δίσκων, εμπορικά κέντρα, οίκοι ευγηρίας και ιδιωτικά φαρμακεία.

    Με βάση τη νέα νομοθεσία, το κάπνισμα θα επιτρέπεται σε ανοικτούς και εξωτερικούς χώρους περιλαμβανομένων των εσωτερικών αυλών και των εξωτερικά στεγασμένων χώρων.

    Η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου που δεν υπερβαίνει τα 1000 ευρώ σε πρόσωπο που παραλείπει να τοποθετήσει πινακίδα στο χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος, καθώς επίσης και πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τα 2000 ευρώ σε πρόσωπο που παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου και καπνίζει σε χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος.

    [04] ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Αύξηση της τάξης των 6,93 σεντ ανά κιλοβατώρα (kWh), λόγω αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων, θα παρουσιάζουν οι μηνιαίοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο 2009, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΑΗΚ.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΑΗΚ, η αναπροσαρμογή της τιμής καυσίμων που βασίζεται στη μέση σταθμική τιμή καυσίμων του μηνός Νοεμβρίου 2009, διαμορφώνει τη Μέση Σταθμική Τιμή Καυσίμων στα 332,98 ευρώ ανά μετρικό τόνο, τη Βασική Τιμή Καυσίμων στα 85,43 ευρώ ανά μετρικό τόνο και προκαλεί ποσοστιαία αύξηση της μέσης τιμής ανά κιλοβατώρα σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Παρά την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η ΑΗΚ επισημαίνει ότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τους μηνιαίους λογαριασμούς είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή του περασμένου χρόνου κατά 2,8%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 December 2009 - 10:29:14 UTC