Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΥΠΕΣ ΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
  • [04] ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ

    Σε νέα έκδοση χρεογράφων μακροπόθεσμης αποπληρωμής στις διεθνείς αγορές προχωρεί περί τα μέσα Ιανουαρίου η Κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του δημοσίου για το 2010, οι οποίες προσεγγίζουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Ο κ. Σταυράκης, εξέτασε το θέμα με τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τις ξένες τράπεζες που θα αναλάβουν την έκδοση των μακροχρόνιων χρεογράφων και ειδικότερα, την ελβετική Union Bank of Switzerland, τη γερμανική Deutsche Bank και τη γαλλική Societe Generale.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σταυράκης δεν απεκάλυψε το μέγεθος της έκδοσης, σημειώνοντας ότι η διάρκειά τους θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 5 και 10 ετών, αναλόγως και των υποδείξεων των τριών τραπεζών.

    Ο κ. Σταυράκης εξήγησε πως οι ανάγκες του δημοσίου για φέτος πλησιάζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να απορρέει από την ανάγκη επαναχρηματοδότησης υφιστάμενου δημόσιου χρέους το οποίο λήγει, συν οι ανάγκες για κάλυψη των πιθανών αναμενόμενων ελλειμμάτων του δημοσίου και άλλες πιθανές ανάγκες μικρότερου βαθμού που δεν επηρεάζουν το έλλειμμα, αλλά δημιουργούνται από επενδύσεις του κράτους.

    ``Πρόθεση μας είναι να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών από ξένους επενδυτές, όπως και πέρσι. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη ζήτηση από κυπριακές τράπεζες να καλύψουν όλη την έκδοση, έχουμε κρίνει μαζί με την Κεντρική Τράπεζα ότι είναι προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, αυτές οι χρηματοδοτικές ανάγκες να καλυφθούν από ξένους επενδυτές για να ενισχυθεί η ρευστότητα στην κυπριακή οικονομία, με εισροή νέων κεφαλαίων``, είπε.

    Σε ερώτηση για το ύψος της έκδοσης, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι το ποσό δεν έχει καθοριστεί ακόμη ούτε και η διάρκεια των ομολόγων αυτών, προσθέτοντας ότι το μέγεθος της έκδοσης δεν θα είναι, όπως και πέρσι, πάρα πολύ μεγάλο.

    Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος προέβηκε τον περασμένο Μάιο σε έκδοση στις διεθνείς αγορές ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της πενταπλάσιας προσφοράς που πήρε, αύξησε την έκδοση των χρεογράφων στο 1,5 δισ.. Η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά τις παρουσιάσεις του Λονδίνου και του Παρισιού.

    Ετσι, όπως είπε ο κ. Σταυράκης, ``οι ξένες τράπεζες μας έχουν συμβουλέψει να επικεντρωθούμε αυτή τη φορά στις αγορές της Ζυρίχης, της Φραγκφούρτης και πιθανώς του Αμστερνταμ και των Βρυξελλών.``

    Παρατήρησε, ωστόσο, ότι ``έχει κριθεί ότι επειδή φέτος θα υπάρχουν πάρα πολλές εκδόσεις από όλες στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες και αυτές έχουν τεράστια ελλείμματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτό της Κύπρου, κρίθηκε σωστό να ξεκινήσουμε δυναμικά αρχές του 2010 να μαζέψουμε αυτά τα λεφτά με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο``.

    Ο ΥΠΟΙΚ δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των παρουσιάσεων, καθώς, όπως είπε, δεν προαναγγέλλονται τέτοιες εκδόσεις, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

    Είπε όμως ότι οι παρουσιάσεις θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα μία με δύο ημέρες μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ (ECOFIN) στις 19 και 20 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

    Ερωτηθείς τέλος για το ύψος του επιτοκίου, ο κ. Σταυράκης δεν θέλησε να προχωρήσει σε πρόβλεψη. ``Προσπάθεια είναι να έχουμε το χαμηλότερο δυνατό κόστος σε όφελος του Κύπριου φορολογούμενου``, κατέληξε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λίβανο, έγινε την Τρίτη δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Saad Hariri.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε το φάσμα των σχέσεων Κύπρου-Λιβάνου, ενώ είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού επισήμανε, επίσης, ότι ο Λίβανος και ο ίδιος ο κ. Saad Hariri ενδιαφέρονται για την επανένωση της Κύπρου και ότι συζήτησαν την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, καθώς και τομείς συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών για να αντιμετωπίσουμε μαζί κοινές προκλήσεις, όπως στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης του νερού, του κλίματος κ.ά.

    Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ακολούθως για την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην ενίσχυση των σχέσεων Λιβάνου - ΕΕ. Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου με το Λίβανο, είπε, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις σχέσεις Λιβάνου ΕΕ, ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Hariri να θεωρεί την Κύπρο ως φίλη χώρα στην ΕΕ, που θα προωθεί τα συμφέροντα του Λιβάνου στο πλαίσιο της ΕΕ.

    [03] ΥΠΕΣ ΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

    Το 98,7% των ιδιοκτητών γης σήμερα δεν πληρώνει καμία φορολογία, με βάση τις εκτιμήσεις του 1980, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε δηλώσεις πριν από την έναρξη σεμιναρίου της ΕΔΟΝ, με θέμα «Παγκόσμιες ανισότητες, κλιματικές αλλαγές και μετανάστευση», ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ``αυτό θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι «το ανώτατο όριο που δεν πλήρωνε κάποιος φορολογία με βάση τις εκτιμήσεις του 1980 που ήταν τότε 170 χιλιάδες ευρώ, αυτό θα ανεβεί σε τέτοιο ποσοστό ώστε και πάλι το 98,7% να μην πληρώνει φορολογία. Αρα αυτοί που θα επιβαρυνθούν θα είναι το 1,3%». Επειδή, συνέχισε, μιλούν πολλοί για κίνητρα, υπάρχει μια μεγάλη σε έκταση αδρανούσα γη.

    ``Οι ιδιοκτήτες αυτής της γης έχουν όλες αυτές τις δεκαετίες αυξήσει τον πλούτο τους, χωρίς να επιβαρύνονται ούτε ένα σεντ, ούτε ένα ευρώ ως φόρο ακίνητης περιουσίας, δηλαδή γιατί από τη στιγμή που υπάρχει στρέβλωση γίνονται με εκτιμήσεις του 1980 και εγώ θέτω ένα ερώτημα πώς αυξήθηκε αυτή η περιουσία τους, η αξία της; Αυξήθηκε μέσα από αποφάσεις του κράτους που αφορούν την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, αύξηση του συντελεστή δόμησης. Είπα πολλές φορές ότι ο συντελεστής δόμησης είναι εθνικός πλούτος. Αυξήθηκαν λόγω των υποδομών που έκανε το κράτος, δρόμους και άλλες υποδομές. Το κράτος πέραν από τις αποφάσεις του δαπάνησε εκατομμύρια για να κάνει αυτές τις υποδομές για να αυξηθεί κάποιους η περιουσία τους στο πολλαπλάσιο``, συμπλήρωσε.

    Αρα, είπε ο κ. Συλικιώτης, ``θεωρούμε ότι αυτοί πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο στο κράτος, ώστε τώρα που έχουμε κρίση να μην επιφορτιστούν τα βάρη της κρίσης τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αλλά να επιβαρυνθούν και αυτοί που έχουν συσσωρεύσει όλο αυτό τον πλούτο τις προηγούμενες δεκαετίες``. Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως θα δώσουν κίνητρα σε ό,τι αφορά την αύξηση του συντελεστή δόμησης, την ανάπτυξη σε ύψος, όμως σε ό,τι αφορά την αδρανούσα γη, η επιβολή φορολογίας θα λειτουργήσει ως κίνητρο να μπορεί ο άλλος να αξιοποιήσει τη γη του.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι σε επανεκτιμήσεις των περιουσιών για να πληρώνονται τα τέλη προς τους Δήμους με βάση τις σημερινές πραγματικότητες, προχωρούν τα Συμβούλια Αποχετεύσεως και οι Δήμοι, βάσει σχετικής νομοθεσίας.

    [04] ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

    Σημεία σταθεροποίησης καταδεικνύει η τάση της εγγεγραμμένης ανεργίας που παρουσιαζόταν ανοδική τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δημοσιοποίησε την Τρίτη τα στοιχεία για την αγορά εργασίας το Δεκέμβριο του 2009.

    Οπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009, ανήλθε στα 21.530 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο του 2009 σημείωσε μείωση 2,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και μειώθηκε στα 19.745 πρόσωπα.

    Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2008, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων σημείωσε το Δεκέμβριο του 2009 αύξηση 7.361 προσώπων ή 52%.

    Ο μέσος όρος των εγγεγραμμένων ανέργων για ολόκληρο το 2009 ανήλθε σε 17.505 πρόσωπα σε σύγκριση με 11.541 για το 2008, σημειώνοντας αύξηση 51,7%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 January 2010 - 18:29:10 UTC