Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΒΟΥΛΗ ΒΑΘΜΟΙ ΠΟΙΝΗΣ - ΟΔΗΓΗΣΗ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Αρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε ενδελεχή ενημέρωση των μελών του Σώματος για τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ενωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από πλευράς του ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης, του ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, του ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Γιώργος Κολοκασίδης, του ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, του Ευρωπαϊκού Κόμματος οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου, και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Ιωάννα Παναγιώτου και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    Επίσης συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και το μέλος της ομάδας του Κυπριακού Τουμάζος Τσελεπής

    [02] ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το κυπριακό, η διαφορά Ελλάδας Σκοπίων για την ονομασία, διεθνή ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η αντιμετώπιση της πειρατείας, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο Γενικός Γραμματέας τον ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ότι ο κ. Μπαν είπε στον Ελληνα επίσημο πως «τον ενθάρρυνε η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι στιγμής και η ισχυρή δέσμευση των ηγετών. Συμμεριζόμενος την ανανεωμένη του πεποίθηση ότι η λύση είναι προσιτή, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην υποστήριξη της διαδικασίας».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κ. Δρούτσας «διαβεβαίωσε το Γενικό Γραμματέα για την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης».

    O Ελληνας επίσημος, πάντως, όπως διαφαίνεται κι από τις δηλώσεις του, διαφοροποιήθηκε από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΓΓ ενώ σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε το θέμα που δημιουργήθηκε με την μετάβαση του ΓΓ στο «προεδρικό» του κ. Ταλάτ και την ένταση που αυτή η ενέργεια προκάλεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αν συμμερίζεται τις αισιόδοξες δηλώσεις του ΓΓ και την προτροπή του για περισσότερες και εντατικότερες διαπραγματεύσεις, ο Δημήτρης Δρούτσας αφού χαρακτήρισε σημαντική αυτή την περίοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ανέφερε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε και τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εκμεταλλευτούν τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες και να προσπαθήσουν να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες τους».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σημάδια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, διαπιστώνει το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη να δηλώνει ότι κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Χριστόφια δεν λήφθηκε συγκεκριμένη απόφαση για περικοπές μισθών και ωφελημάτων σε υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους. Παράλληλα, ο Χαρίλαος Σταυράκης σημείωσε πως το θέμα της οικονομίας ήταν πάντοτε στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στη πολύ σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Χριστόφια για το θέμα της οικονομίας. Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, για την οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, όπως είπε, ότι θα ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

    Οπως εξήγησε ο κ. Σταυράκης, η ανάκαμψη αυτή οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος, αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ρωσίας, οι οποίοι είναι οι σημαντικοί μας οικονομικοί και εμπορικοί εταίροι. «Αρα, με τον ίδιο τρόπο που η μεγάλη κρίση στις οικονομίες αυτές έχει επηρεάσει αρνητικά την κυπριακή οικονομία, με κάποιο ετεροχρονισμό, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης και της Ρωσίας θα επηρεάσουν θετικά την κυπριακή οικονομία, με έναν ετεροχρονισμό έξι περίπου μηνών», είπε.

    Το δεύτερο θετικό στοιχείο, όπως ανέφερε ο Υπουργός, είναι η ανατίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ κατά 7% περίπου τις τελευταίες εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή, εξήγησε, θα κάνει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου πιο ανταγωνιστικό, όπως επίσης και τις πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών σε Βρετανούς.

    Ο τρίτος βασικός λόγος έχει να κάνει, όπως είπε, με τη «συνεχιζόμενη επιτυχία της Κυβέρνησης να προσελκύει ξένους επενδυτές ψηλής φήμης, με τελευταίο παράδειγμα την Gazprombank, την τρίτη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας η οποία έχει αποφασίσει να ξεκινήσει σημαντικές εργασίες μέσω Κύπρου».

    [04] ΒΟΥΛΗ ΒΑΘΜΟΙ ΠΟΙΝΗΣ - ΟΔΗΓΗΣΗ

    Με νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή, διαγράφονται οι σχετικές διατάξεις που αφορούν την υποχρέωση των οδηγών να παρουσιάζουν την άδεια οδήγησής τους στην Αστυνομία, για να σημειωθούν σε αυτή είτε οι βαθμοί ποινής που τους επιβλήθηκαν λόγω διάπραξης αδικήματος που περιλαμβάνεται στον περί εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων νόμο, είτε οι βαθμοί ποινής, είτε η στέρηση του δικαιώματος κατοχής ή απόκτησης άδειας οδήγησης.

    Ο νέος νόμος προβλέπει, επίσης, την καταχώριση των βαθμών ποινής και όλων των σχετικών με την καταδίκη και την εξώδικη ρύθμιση στοιχείων στο Κεντρικό Αρχείο Βαθμών Ποινής, που, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τηρεί ο Εφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων.

    Τα στοιχεία αυτά θα δύναται να λάβει υπ` όψη το Δικαστήριο και θα συνιστούν εκ πρώτης όψεως απόδειξη του περιεχομένου τους, όταν πρόσωπο καταδικάζεται για αδίκημα που προβλέπεται στον περί εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων νόμο.

    Στόχος αυτού του νόμου είναι αφ` ενός η διευκόλυνση των πολιτών, με την παροχή σε αυτούς της δυνατότητας να πληρώνουν, σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, το εξώδικο πρόστιμο που τους επιβάλλεται και μέσω Διαδικτύου, ή με τη χρήση πιστωτικής κάρτας σε οποιοδήποτε αστυνομικό σταθμό, αφ` ετέρου δε η εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού στην Αστυνομία.

    Η Αστυνομία χρειάζεται τρεις περίπου μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσει την εγκατάσταση των μηχανημάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

    Ως εκ τούτου, η εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εισηγήθηκε όπως η έναρξη της ισχύος του νόμου μετακινηθεί τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, εισήγηση η οποία έγινε από όλους αποδεκτή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 February 2010 - 10:29:23 UTC