Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκε η κυπριακή Κυβέρνηση τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους για το Κυπριακό, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου να υπογραμμίζει ότι ``χρειάζεται η Τουρκία να προχωρήσει από τα λόγια στην πράξη``.

    ``Το καθοριστικό δεν είναι το τι δηλώνεται και το τι λέγεται, αλλά το καθοριστικό είναι το τι ο καθένας κάνει στην πράξη``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε πως η Τουρκία εδώ και καιρό διακηρύσσει ότι θέλει λύση στο Κυπριακό και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας ότι αυτό έχει πει και ο κ. Ερντογάν ως κεντρικό μήνυμα στη συνέντευξη και τις δηλώσεις που έχει κάνει.

    ``Χρειάζεται όμως ο κ. Ερντογάν, χρειάζεται η Τουρκία να μετακινηθεί από τα λόγια στην πράξη και χρειάζεται έμπρακτα να αποδείξει ότι θέλει λύση στην Κύπρο, ότι εργάζεται για αυτή τη λύση και ότι η λύση θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες από το 1977 και το 1979 που επαναβεβαιώθηκε στην προπαρασκευαστική περίοδο πριν αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, δηλαδή λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``, τόνισε ο κ. Στεφάνου.

    Ο Εκπρόσωπος υπέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου ``διαπιστώνει μια αναντιστοιχία μεταξύ των διακηρύξεων της Τουρκίας και των πράξεών της, προσθέτοντας πως για αυτό ακριβώς το λόγο είναι που η ΕΕ καλεί την Τουρκία έμπρακτα να εργαστεί για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ``.

    ``Δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα δυστυχώς η Τουρκία δείγματα θετικά σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της. Χρειάζεται λοιπόν η Τουρκία από τα λόγια να προχωρήσει στην πράξη``, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η θέση της Κυβέρνησης ``είναι σαφής``.

    ``Ή λύση προβλημάτων και πολύ περισσότερο του κυπριακού προβλήματος είναι στην πράξη που θα επιτευχθεί και είναι στην πράξη που ο καθένας καλείται να αποδείξει τόσο την καλή του θέληση όσο και τη διάθεσή του για να υπάρξει λύση``, είπε και συνέχισε: ``Εμείς καθημερινά αποδεικνύουμε αυτή τη διάθεση με τις θέσεις που καταθέτουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό``.

    Σε ερώτηση τι θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία, ο κ. Στεφάνου είπε πως η Τουρκία έχει πολλά πράγματα να κάνει που υποδεικνύονται από σειρά ψηφισμάτων ΟΗΕ, αλλά και από σειρά αποφάσεων της ίδιας της ΕΕ.

    Υπενθύμισε ότι η ΕΕ σημειώνει πως η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τίποτα από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας που αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό, πράγμα που υποδεικνύεται από την ΕΕ στα ίδια τα συμπεράσματα και από το Ευρωκοινοβούλιο στο τελευταίο ψήφισμα που ενέκρινε σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το Κυπριακό.

    ``Αρα, έχει πάρα πολλά πράγματα που χρειάζεται να κάνει η Τουρκία, όπως επίσης χρειάζεται να αφήσει και την τ/κ κοινότητα να διαπραγματευτεί με θέσεις μετριοπαθείς ρεαλιστικές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που, επαναλαμβάνω, είναι και ο συμβιβασμός των δύο κοινοτήτων από το 1977``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι μαζί με τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα στην ΕΕ, έδωσε ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο από τον προκάτοχό του, Μιχάλη Πολυνείκη, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι είναι με «ανάμικτα αισθήματα που αναλαμβάνω το Υπουργείο. Διαδέχομαι ένα παλιό καλό φίλο, με τον οποίο συνδεόμαστε με μια δυνατή φιλία δεκαετιών, αδιατάρακτη και αδιάλειπτη. Και όσο ήταν στο Υπουργείο, η εκτίμηση και η αγάπη μας εκφραζόταν με συχνές επικοινωνίες. Αυτή η φιλία θα κρατήσει», είπε.

    Εξέφρασε την βαθιά εκτίμηση στο πρόσωπο του Μιχάλη Πολυνείκη, αλλά και στο αξιόλογο έργο που έχει επιτελέσει στους τομείς της αρμοδιότητας του Υπουργείου. «Μας έχει βοηθήσει ο καλός Θεός με τις βροχές. Μας έχει όμως βοηθήσει και ο καλός Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης, που εκτέλεσε τις κινητές μονάδες που προγραμμάτισε, και θα εκτελεστούν οι σταθερές μονάδες της αφαλάτωσης, που μας έχει λύσει το υδατικό πρόβλημα, το οποίο ταλάνιζε πάντοτε την Κύπρο και την κοινωνία μας».

    Σκοπός μας, είπε, «είναι να υπηρετήσουμε την κοινωνία και τους πολίτες. Τις παραγωγικές τάξεις που είναι μέσα στον τομέα της ευθύνης μας, αλλά και τους πολίτες να έχουν πάντα ένα ποτήρι καθαρό νερό πάνω στο τραπέζι τους. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες αυτού του κράτους ότι μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες που θα έχω σε αυτό το Υπουργείο, θα προσπαθήσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε σε αυτή την πορεία τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που μας προσφέρονται μέσα στην ΕΕ.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει το αξιόλογο έργο που αφήνει πίσω του ο Νίκος Νικολαϊδης, έδωσε η νέα Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία παρέλαβε τη σκυτάλη σε ειδική τελετή στο Υπουργείο.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ο πήχης στο Υπουργείο με τη θητεία του κ. Νικολαίδη έχει τεθεί πάρα πολύ ψηλά, λέγοντας ότι το έργο της θα είναι πολύ δύσκολο, έχοντας υπόψη τις καινοτομίες που έφερε στο Υπουργείο ο κ. Νικολαίδης.

    Απευθυνόμενη στα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου και στους υπαλλήλους, τους διαβεβαίωσε ότι με τη δική τους βοήθεια θα συνεχίσει το έργο προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το Υπουργείο και να προωθηθούν ακόμη περισσότερα θέματα, υλοποιώντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την τιμή να την διορίσει σε ένα σημαντικό όπως είπε, Υπουργείο, και ανέφερε ότι μέσα από τη μακρόχρονη πείρα της στη διπλωματική υπηρεσία έχει χειριστεί πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν το Υπουργείο Συγκοινωνιών, όπως είναι η πολιτική αεροπορία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η εμπορική ναυτιλία και θέματα ταχυδρομείων.

    «Σίγουρα υπάρχουν πολλά να μάθω, και πολύ σύντομα μάλιστα. Βασίζομαι όμως στη δική σας στήριξη, πρωταρχικά του πολύ αξιόλογου Γενικού Διευθυντή, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα αλλά και όλων εσάς για να μπορέσω πολύ σύντομα να φθάσω σε εκείνο το επίπεδο ούτως ώστε να συνεχίσω το πολύ αξιόλογο έργο που έχει επιτελέσει ο κ. Νικολαίδης», κατέληξε η κ. Μαρκουλλή.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων, ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαρτίου θα αρχίσουν οι εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι γύρω στον Αύγουστο θα ανοίξει το οδόφραγμα και θα αρχίσει η διέλευση των πολιτών προς και από τα κατεχόμενα.

    Σε δήλωση του μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, ο κ. Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι βουλευτές και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων της περιοχής έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξηγήσεις και τα ευχάριστα νέα τα οποία τους ανακοίνωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η δική μας επιμονή είναι ότι το έργο πρέπει να κατασκευαστεί εντός τεσσάρων μηνών, όπως προέβλεπαν οι προκηρυχθείσες προσφορές». Πρόσθεσε ότι υπάρχει τεχνική άποψη με βάση την οποία απαιτούνται έξι μήνες για τη διενέργεια του έργου, την οποία η πλευρά μας έχει αμφισβητήσει.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Εθνη που είναι ανάδοχος του έργου θα αποδεχθούν την άποψη της ε/κ πλευράς για τέσσερις μήνες, αναφέροντας ότι επ αυτού αναμένεται να απαντήσουν αυτή την εβδομάδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 March 2010 - 14:29:15 UTC