Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΣΘΟΝΟΣ ΥΠΕΞ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΟΥΛΤΣ
  • [04] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ - ΠΥΡΑΜΙΔΑ - ΕΡΕΥΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο είναι νομικά λανθασμένος και πολιτικά απαράδεκτος και δεν συνάδει και με τα συμπεράσματα του Απρίλη του 2004, τα οποία επικαλείται, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Είπε πως προς αποτροπή της προώθησης αυτού του κανονισμού η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί σε επίπεδο των τριών θεσμών της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να εξηγήσει ξανά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που έχει αυτός ο κανονισμός και πως δεν πρέπει να συζητηθεί.

    Ο κ. Κυπριανού είπε εξάλλου πως πέρα από την ουσία του περιεχομένου του κανονισμού θεωρούμε ότι ήταν και τελείως ατυχής η περίοδος στην οποία επιλέχθηκε να προωθηθεί αυτός ο κανονισμός, ότι υποσκάπτει, δυναμιτίζει τις συνομιλίες και μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει σε αυτές η προώθηση αυτού του κανονισμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση επεσήμανε πως η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι.

    «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν μια καλή πρόταση η οποία άρχισε από την προηγούμενη Κυβέρνηση επί Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, ακολουθήθηκε από την Φινλανδική και τη Γερμανική Προεδρία οι οποίες προσπάθησαν να την προωθήσουν - είναι η τουρκική πλευρά που ήταν αρνητική αλλά εμείς στις συνομιλίες ειδικά όποτε εγείρεται το λεγόμενο θέμα απομόνωσης παρουσιάζαμε αυτή τη λύση, δηλαδή επιστροφή της Αμμοχώστου και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου αλλά κάτω από ευρωπαϊκή διαχείριση και χωρίς οποιαδήποτε βεβαίως αναβάθμιση ή πολιτική ενίσχυση του ψευδοκράτους. Αυτό πάντα παρέμενε στο τραπέζι και είναι ένα επιχείρημα και μια πρόταση η οποία ισχύει», είπε ο ΥΠΕΞ.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ενημέρωσης της Δημοκρατίας από πλευράς ΕΕ αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο ΥΠΕΞ είπε πως «εμείς δεν θεωρούμε ότι η κοινοποίηση εγγράφων και αποφάσεων με αυτή την ηλεκτρονική μορφή που είναι η καθιερωμένη φαίνεται μορφή ήταν η αναμενόμενη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα θέμα που αφορά ένα κράτος μέλος για το οποίο έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την προηγούμενη και την νυν Κυβέρνηση έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις ότι η προώθηση αυτού του θέματος δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει μια προηγούμενη διαβούλευση. Για εμάς εκείνο θα ήταν η ενημέρωση», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως το έγγραφο αυτό αναφερόταν στη αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης, όπου εμπλέκεται πλέον και το Ευρωκοινοβούλιο. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σε εκείνο το έγγραφο περιλαμβανόταν και η πρόθεση της Επιτροπής να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο το συγκεκριμένο έγγραφο. Και ακριβώς αυτά είναι τα ζητούμενα από την έρευνα. Βεβαίως θα κάνουμε και εμείς τις πολιτικές μας διαπιστώσεις βέβαια, και θα εξεταστεί πού και κατά πόσον απέτυχε ή υπήρξε κενό σε αυτή τη διαδικασία πληροφόρησης και εάν υπάρχουν ευθύνες θα εντοπιστούν αλλά και με περισσότερο και βασικό στόχο να διορθωθούν τα κενά που μπορεί να υπάρχουν», ανέφερε. Υπενθυμίζεται πως χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό ερευνώντος λειτουργού για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για την εξακρίβωση των γεγονότων που έχουν επισυμβεί και αφορούν στην υποβολή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά στην ουσία του θέματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως «όσοι δηλώνουν δημόσια ότι θέλουν να βοηθήσουν στις συνομιλίες θα έπρεπε να το σκεφτούν δυο φορές προτού προωθήσουν τον κανονισμό. Αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο θα εξηγήσουμε στους εταίρους μας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «σε αυτή τη διαδικασία θεωρούμε σημαντικότατους συνεργάτες και συμμάχους, γιατί είμαστε στην ίδια πλευρά όλοι, τους Ευρωβουλευτές, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ καλή συζήτηση, πολύ εποικοδομητική, την περασμένη Δευτέρα» και αναφέρθηκε και στη σημερινή του σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων επίσης για συντονισμό για το ίδιο θέμα.

    «Θεωρώ τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων πάρα πολύ σημαντική. Χαίρομαι που ορισμένα κόμματα όπως ο ΔΗΣΥ ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και αυτές είναι ευπρόσδεκτες αλλά βεβαίως έχει σημασία όλοι μαζί να συντονιζόμαστε κιόλας για να έχουμε και τα ίδια μηνύματα. Θα πρέπει από εδώ και πέρα αντιμετωπίζοντας την ουσία να περιοριστούμε όσο μπορούμε στη δημόσια συζήτηση των ενεργειών που θα αναλάβουμε και των επιχειρημάτων που θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς διότι μια πιο διακριτική και εμπιστευτική συζήτηση θα μπορέσει να αποδώσει και περισσότερα», είπε.

    Ερωτηθείς σε διακρατικό επίπεδο πώς αντιμετωπίζεται ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, όπως σήμερα κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Εσθονό ΥΠΕΞ, ο κ. Κυπριανού αφού επεσήμανε πως «το θέμα δεν βρίσκεται στο Συμβούλιο αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε πως «είμαστε σε στενή επαφή με την Προεδρία αλλά ήδη έχουμε αρχίσει και ενημερώνουμε τους εταίρους μας».

    Είπε πως κατά τη συνάντησή του με τον Εσθονό συνάδελφο του, του δόθηκε η ευκαιρία ειδικά στην κατ ιδίαν συνάντησή τους να τον ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για αυτό το ζήτημα.

    Πρόσθεσε πως έχει αρχίσει και τηλεφωνικές επικοινωνίες με συναδέλφους του Υπουργούς και τους εξηγεί τα προβλήματα που πηγάζουν από αυτό τον κανονισμό. για τους εταίρους μας κατά κύριο λόγο το θέμα αφορά πιθανή συζήτηση στο Συμβούλιο.

    Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο έχει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που σαφώς μιλά ότι η οποιαδήποτε πρόταση μάλλον θα έπρεπε να βασιστεί στο πρωτόκολλο 10. «Ετσι για τις επόμενες μέρες, παρόλο που θα γίνεται παράλληλα η ενημέρωση των κρατών μελών, θα πρέπει να δοθεί και μια ιδιαίτερη έμφαση στο Ευρωκοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις», είπε

    Ερωτηθείς αν εκ των υστέρων θεωρείται λανθασμένη ενέργεια να αποσυρθεί η προσφυγή από το ΔΕΚ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «δεν συνδέονταν μεταξύ τους αυτά τα δυο. Θα αντέστρεφα. Εάν εμποδίζαμε την εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Κανονισμού θα ενισχύαμε τα επιχειρήματα υπέρ της υιοθέτησης του απευθείας εμπορίου. Αντίθετα αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά μας επιχειρήματα είναι ότι οι νόμιμες πρωτοβουλίες δηλαδή ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και ο Χρηματοδοτικός Κανονισμός είναι αρκετές και ικανοποιητικές για να καλύψουν την οικονομική ενίσχυση των Τ/κ και δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουν σε παράνομες πρωτοβουλίες».

    «Αρα οποιαδήποτε εμπόδια στις άλλες δυο πρωτοβουλίες θα ενίσχυαν την επιχειρηματολογία υπέρ του απευθείας εμπορίου. Να υπενθυμίσω ότι βασική παράμετρος εκείνων των προσφυγών ήταν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχασε η Κυπριακή Δημοκρατία. Επομένως από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των έργων, πλέον το να δικαστεί θεωρητικά και η προσφυγή αφορούσε τα έγγραφα προσφορών, όχι τα καθ εαυτόν έργα θα γινόταν μια ακαδημαϊκή συζήτηση πλέον μετά από αρκετά χρόνια», είπε.

    Σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρθωσε τα έγγραφα, έκανε τις διορθώσεις που ζητούσε η Κυπριακή Δημοκρατία, και για αυτό αποσύρθηκαν οι προσφυγές. «Στόχος των προσφυγών δεν ήταν να εμποδιστεί η εφαρμογή του κανονισμού. Είναι μέσω των εγγράφων αυτών να μην μεταχειρίζονται τα κατεχόμενα σαν τρίτο κράτος. Αυτό επιτεύχθηκε από την τροποποίηση που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς αν βλέπει και μετά τη σύσκεψή του με τους Ευρωβουλευτές να υπάρχει πρόσφορο έδαφος η προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο να σταματήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε πως «το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα αυτόνομο όργανο-θεσμός το οποίο θα πάρει τις αποφάσεις του. Θεωρώ όμως ότι αν γίνουν αντιληπτές οι νομικές, πολιτικές αδυναμίες και η τελείως αρνητική συγκυρία προώθησης αυτού του κανονισμού υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η πιθανότητα και αυτός είναι ο στόχος μας. Νομίζω από εδώ και πέρα εφόσον αρχίζουμε τις ενέργειές μας θα πρέπει να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο πλέον τη δημόσια συζήτηση του θέματος», επεσήμανε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΣΘΟΝΟΣ ΥΠΕΞ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Εποικοδομητική και ουσιαστική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, τη συζήτηση που είχε με τον Εσθονό Υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο - όπως είπε - ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας - συμπλήρωσε - ότι εκτιμά πως δεν υπήρξε πρόοδος λόγω της κορύφωσης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά, είπε ότι συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ΕΕ δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κανονισμό του απευθείας εμπορίου, χαρακτηρίζοντας περίεργο τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επαναφέρει στον προσκήνιο τον κανονισμό αυτό μετά από 6 χρόνια.

    ``Προκαλούν πολλά ερωτηματικά και απορίες`` ανέφερε, σημειώνοντας ότι στο τέλος εάν προσπαθούν να τιμωρήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Πρόεδρο Χριστόφια, δεν έχουν λόγους. Υπογράμμισε, πρόσθεσε, ότι εάν κάποιοι κύκλοι θέλουν να βοηθήσουν τον κ. Ταλάτ στην ``προεκλογική του εκστρατεία`` ας το κάνουν με διάφορους τρόπους, όχι όμως εις βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι σε βάρος της οντότητας της Κύπρου και όχι υιοθετώντας πρακτικές ή συμπεριφορές που στο τέλος θα αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και θα διαβρώνουν και ακυρώνουν βασικές αρχές της ΕΕ.

    [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΟΥΛΤΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, είχε στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β.

    Ο Αρχιεπίσκοπος πληροφόρησε, όπως είπε, τον κ. Σουλτς για το σκοπό της επίσκεψής του, καθώς και για το σεμινάριο που έγινε στην Ευρωβουλή. Ειδικότερα, του έθεσε το θέμα της προστασίας των μνημείων στα κατεχόμενα και ζήτησε τη βοήθειά του. Οι Βρυξέλλες πρέπει να επέμβουν γιατί εάν καταστραφούν τα μνημεία δεν μπορούν να αποκατασταθούν, ανέφερε.

    Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του απευθείας εμπορίου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος του επισήμανε ότι στόχος των Τ/κ δεν είναι εμπόριο, αλλά η αναγνώριση τους. Του ανέφερε επίσης ότι το εμπόριο μπορεί να γίνει μέσω της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά με σφραγίδες των εγγράφων από την Κυπριακή Δημοκρατίας, αλλά οι Τούρκοι δεν το αποδέχονται.

    Για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι γίνεται μετά πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Πιστεύω ότι θα συναντηθώ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, του έστειλα επιστολή, η στάση του ήταν θετική στο θέμα της συντήρησης των μνημείων, ενώ θα μου δοθεί η ευκαιρία να θίξω με λεπτομέρειες όλα τα προβλήματα σχετικά με το εθνικό μας θέμα, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

    [04] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ - ΠΥΡΑΜΙΔΑ - ΕΡΕΥΝΑ

    Ενδεχόμενη δημιουργία, λειτουργία ή προώθηση πυραμιδωτού συστήματος πωλήσεων, της γνωστής πυραμίδας, από την εταιρεία World Ventures Marketing LCC, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, διερευνά η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ``αντικείμενο της διερευνώμενης παράβασης είναι η δημιουργία, λειτουργία ή προώθηση ενός πυραμιδωτού συστήματος πωλήσεων ταξιδιών και διακοπών, στο οποίο ο καταναλωτής θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να έχει όφελος περισσότερο με την εισαγωγή άλλων καταναλωτών στο σύστημα παρά με την πώληση ή την κατανάλωση προϊόντων. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, τα πυραμιδωτά συστήματα πωλήσεων (πυραμίδες) απαγορεύονται και θεωρούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 April 2010 - 13:29:12 UTC