Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Κατ` ιδίαν συνάντηση διάρκειας μιας ώρας είχε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής με την ιδιότητα του πρώην Επιτρόπου.

    Η συζήτηση ήταν εφ`όλης της ύλης σχετικά με το Κυπριακό και παρεμφερή θέματα.

    Αργά το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής Γκι Φέρχοφσταντ, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τον Κανονισμό για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο.

    Στη συνάντηση αυτή παρευρισκόταν και ο εισηγητής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, Φιλελεύθερος επίσης Ευρωβουλευτής Νίκολο Ρινάλντι.

    Ο κ. Φέρχοφσταντ, ο οποίος ενημερώθηκε διεξοδικά για το θέμα του κανονισμού, δεσμεύθηκε να μελετήσει πολύ προσεκτικά την κυπριακή θέση.

    Ο κ. Κυπριανού εκπροσώπησε την Κύπρο στη συνεδρία των Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Συμφωνίας Πλαισίου με τη Δημοκρατία της Κορέας, την οποία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού. Στο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών, θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα και την Ιαπωνία καθώς και τα περιθώρια βελτίωσής τους.

    Επίσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είχε διμερή συνάντηση με τον Φιλανδό Υπουργό Εξωτερικών Alex Stubb.

    Ο κ. Κυπριανού θα συνεχίσει την Τρίτη τις επαφές του στη βελγική πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Στιβεν Βανακερε, καθώς και με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Ολιβιε Καστελ. Το Βέλγιο θα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

    Στο Ευρωκοινοβούλιο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς (με τον οποίο θα συζητήσει επίσης το θέμα του κανονισμού), αλλά και με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Ολι Ρεν, αρμόδιο Επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία της εν λόγω Συνόδου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί σε βελτιωμένο κλίμα σε σχέση με το παρελθόν, και ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει να εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση της με τη Ρωσία.

    Υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιδιωχθεί πρόοδος στα θέματα της συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό των θεωρήσεων και της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας στη διαχείριση κρίσεων. Ειδικότερα για το ζήτημα των θεωρήσεων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι και ευέλικτες διαδικασίες για τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους πολίτες της ΕΕ.

    Στα πλαίσια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τη Σομαλία και συγκεκριμένα την καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

    Επιπλέον, πρόσθεσε ότι παρά το επιτυχές έργο της ΕΕ στη θάλασσα (επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ), θα πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλες πρακτικές και νομικές λύσεις με στόχο την ολική και αποτελεσματική καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 May 2010 - 19:29:12 UTC