Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ - ΧΡΥΣΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Δεν είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να εκχωρήσει οποιεσδήποτε εξουσίες της στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας πως τα κυπριακά λιμάνια που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή της αυτονόητης υποχρέωσης της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός πλήρους μέλους της Ενωσης, να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρομιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στην κυπριακή παροικία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει την επιμονή του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου ώστε να δέχεται τα υπό τουρκική σημαία πλοία, προκειμένου να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια.

    «Οταν γίνεται λόγος για τα δικά μας λιμάνια, εξαρτάται ποιά λιμάνια εννοεί ο κ. Ερντογάν. Αν εννοεί το λιμάνι της Λάρνακας και το λιμάνι της Λεμεσού είναι μια υπόθεση και εάν εννοεί τα υπό κατοχή λιμάνια είναι μια άλλη υπόθεση», είπε.

    Δεν νομίζω, συνέχισε, «να εννοεί απλώς τα λιμάνια στις ελεύθερες περιοχές οπόταν η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα λιμάνια που βρίσκονται υπό κατοχή δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή της υποχρέωσης, της αυτονόητης υποχρέωσης της Τουρκίας που έχει έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλήρους μέλους της ΕΕ», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε κατατεθειμένη με αφετηρία πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία εμείς επαναβεβαιώσαμε μερικές φορές, για να παραδοθεί το Βαρώσι στα Ηνωμένα Εθνη και να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να εκχωρήσει οποιεσδήποτε εξουσίες της στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Δυστυχώς η Τουρκία μέχρι τώρα τουλάχιστον αυτό εννοεί όταν κάνει λόγο για άνοιγμα λιμανιών εκατέρωθεν και για δήθεν απευθείας εμπόριο. Είναι σταθερή η θέση μας και θα παραμείνει σταθερή πάνω σ` αυτό το θέμα», σημείωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον είναι ικανοποιητικά για την κυπριακή Κυβέρνηση τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στην Αθήνα οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «μια υπεύθυνη τοποθέτηση θα πρέπει να γίνει μετά από μια πλήρη ενημέρωση την οποία θα προβεί ο πρωθυπουργός Παπανδρέου. Προσβλέπω πως εντός των επόμενων δύο ημερών θα έχουμε αυτή την ενημέρωση για να τοποθετηθούμε», είπε.

    Εν πάση περιπτώσει, είπε, «εγώ εκφράζω την ικανοποίησή μου από τις τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας σε σχέση με το Κυπριακό. Είναι θέσεις αρχής, είναι θέσεις στρογγύλες αν θέλετε, που εξαρτούν κιόλας την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την πλήρη ανάπτυξή τους από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε, και εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό είναι μια θέση αρχής την οποία εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ».

    Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή του Τούρκου Πρωθυπουργού για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ένα σχόλιο για αυτό το θέμα έκανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος «έχει επαναλάβει ότι εμμένει η Ελλάδα στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που αφορά τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Από κει και πέρα», συνέχισε, «είναι γνωστή η θέση μας και είναι κοινή θέση Ελλάδας Κύπρου ότι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες είναι καλά να γίνει μια διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού δηλαδή για τα θέματα των εγγυήσεων και τα θέματα της ασφάλειας».

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου θα αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε μεγάλη συγκέντρωση της παροικίας στη βρετανική πρωτεύουσα, την οποία διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στη Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και των ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και η μείωση της κοινωνικής αδικίας είναι αίτημα της κοινωνίας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω των πιστεύω της προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ανέφερε ακόμα ότι αυξάνεται η φοιτητική χορηγία προς τις οικογένειες των οποίων τα εισοδήματα ανέρχονται στα 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως, από 1,700 στα 2,000 ευρώ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο και απαντώντας σε ερώτηση για τους δημοσίους υπαλλήλους σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το θέμα αυτό «το χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασφαλώς. Μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση και με την ΠΑΣΥΔΥ αλλά και με τις συντεχνίες των Ημικρατικών Οργανισμών, διότι θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να αφορούν και τους εργαζόμενους στους Ημικρατικούς Οργανισμούς».

    [03] ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ - ΧΡΥΣΟ

    Ο Γιώργος Αχιλλέως κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο στην σκοποβολή που διεξάγεται στο Ντόρσετ της Αγγλίας.

    Ο Αχιλλέως κατέκτησε την πρώτη θέση στο σκιτ με 146 δίσκους στους 150 (123+23/25), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 15 May 2010 - 9:29:12 UTC