Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΠΑΣ - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ
  • [03] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΠΑΠΑΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

    Η διαμονή του Πάπα Βενέδικτου XVI τις τελευταίες νύχτες στην Αποστολική Νουντσιατούρα εντός της, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, γραμμής κατάπαυσης του πυρός, τον έκανε να νοιώσει και ο ίδιος κάτι από τη θλιβερή, όπως τη χαρακτήρισε, διαίρεση της Κύπρου αλλά και να ενημερωθεί για την καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος κατά την ομιλία του στην επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της συζύγου του Ελσης, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο και λίγο πριν αναχωρήσει για την επιστροφή του στο Βατικανό.

    Παράλληλα ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας επανέλαβε την ευχή όπως μαζί οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι θα γίνουν το προζύμι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των Κυπρίων, χρησιμεύοντας, όπως σημείωσε, και ως παράδειγμα για τους λαούς άλλων χωρών.

    Στην αποχαιρετιστήρια του ομιλία ο Πάπας Βενέδικτος XVI ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα καλά του λόγια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα, ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση και οι πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές της Κύπρου έκαναν για να καταστήσουν, όπως είπε, την επίσκεψη του «αξέχαστη και πολύ επιτυχημένη».

    Χαρακτηρίζοντας «σύντομο αλλά παραγωγικό» το Αποστολικό του ταξίδι στην Κύπρο, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέφερε πως καθώς αναχωρεί από την Κύπρο και όπως πολλοί προσκυνητές πριν από αυτόν, ανακαλεί στη μνήμη του πως ένα πλούσιο μωσαϊκό λαών συνθέτουν τη Μεσόγειο, «με τη διαφορετικότητα των πολιτισμών τους και την ομορφιά τους, τη ζεστασιά και την ανθρωπιά τους».

    Ταυτόχρονα όμως, παρά την πραγματικότητα αυτή, οι συγκρούσεις και οι αιματοχυσίες δεν είναι άγνωστες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τραγικά διαπιστώσαμε πρόσφατα.

    Ο Πάπας Βενέδικτος XVI απηύθυνε έκκληση προς όλους να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την οικοδόμηση πραγματικής και διαρκούς ειρήνης για όλους τους λαούς της περιοχής, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο τόσο σε ό,τι αφορά τον πιο πάνω στόχο, όπως επίσης και προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας.

    «Αγωνιζόμενοι υπομονετικά για την ειρήνη στο δικό σας τόπο και για την ευημερία των γειτόνων σας, θα είστε τότε σε θέση να αφουγκραστείτε και να κατανοήσετε όλες τις πτυχές πολλών πολυσύνθετων προβλημάτων και να βοηθήσετε τους λαούς να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο», είπε απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και όλους τους Κυπρίους ο Ποντίφικας, για να προσθέσει πως η οδός στην οποία πορεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας δρόμος τον οποίο η διεθνής κοινότητα βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα. Σημείωσε παράλληλα με ικανοποίηση, όπως ανέφερε, όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς όφελος της ειρήνης για τον κυπριακό λαό και ολόκληρη την Κύπρο.

    Ο Ποντίφικας ευχαρίστησε στη συνέχεια το Θεό για την πρώτη συνάντηση που είχε με την Καθολική κοινότητα της Κύπρου, ανακαλώντας στη μνήμη του με ευγνωμοσύνη, όπως είπε, τις συναντήσεις του με τους άλλους χριστιανικούς ηγέτες και ιδιαίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β και τους αντιπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου, τους οποίους και ευχαρίστησε για την αδελφική τους φιλοξενία.

    Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο θα εκληφθεί ως ακόμα ένα βήμα στο δρόμο του διαλόγου που άνοιξαν με τη συνάντηση τους στην Ιερουσαλήμ το 1964 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος VI.

    Επανέλαβε ακολούθως την ειλικρινή του ευχή και προσευχή όπως μαζί οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι θα γίνουν το προζύμι για την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των Κυπρίων, χρησιμεύοντας και ως παράδειγμα και για άλλες χώρες και απηύθυνε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυπριακή Κυβέρνηση μήνυμα ενθάρρυνσης να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απευθυνόμενος δε προς τον Πρόεδρο Χριστόφια, του είπε πως γνωρίζει ότι ένας από τους πιο σημαντικούς του στόχους είναι η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας όλων των Κυπρίων, προσθέτοντας πως καθώς διέμεινε τις τελευταίες νύχτες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία βρίσκεται εντός της, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, γραμμής κατάπαυσης του πυρός, είδε και ο ίδιος κάτι από τη θλιβερή διαίρεση του νησιού και ενημερώθηκε για την καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της πολιτιστικής του κληρονομιάς η οποία, όπως υπέδειξε, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.

    «Ακουσα επίσης τους Κύπριους από το βορρά, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους σε συνθήκες ειρήνης, και συγκινήθηκα βαθειά από τις εκκλήσεις τους», πρόσθεσε.

    Ο Πάπας Βενέδικτος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αλήθεια και η συμφιλίωση, μαζί με το σεβασμό, αποτελούν σίγουρα το πλέον γερό θεμέλιο για το ενωμένο και ειρηνικό μέλλον του νησιού, όπως επίσης και για την ευημερία όλων των κατοίκων του, επισημαίνοντας πως παρά το ότι πολλά έχουν επιτευχθεί προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του διαρκούς διαλόγου τα τελευταία χρόνια, «ωστόσο πολλά παραμένει να γίνουν έτσι ώστε να ξεπεραστεί η διαίρεση».

    Ολοκληρώνοντας την τελευταία του ομιλία στο έδαφος της Κύπρου, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «επιτρέψτε μου να ενθαρρύνω εσάς και τους συμπολίτες σας να εργαστείτε υπομονετικά και σταθερά με τους γείτονες σας για να οικοδομήσετε ένα καλύτερο και πιο σίγουρο μέλλον για τα παιδιά σας», διαβεβαιώνοντας τον ότι καθώς θα καταβάλλει αυτή την προσπάθεια, ο ίδιος θα προσεύχεται για την ειρήνη σε όλη την Κύπρο.

    «Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι, ΅ε αυτά τα σύντο΅α λόγια, σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχο΅αι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη ΅αζί σας!» κατέληξε στα ελληνικά ο Ποντίφικας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΠΑΣ - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος έχει την πρόθεση να επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Αγία Εδρα σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στην αναπτυξιακή βοήθεια, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αποχαιρετώντας τον Πάπα Βενέδικτο, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στον αγώνα του κυπριακού λαού για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει τον τόπο και σημείωσε ότι Κύπρος και Βατικανό είναι μέτοχοι του ιδίου οράματος για ένα κόσμο πιο ειρηνικό, πιο δίκαιο και πιο ελεύθερο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο ``ιστορικό γεγονός ανεπανάληπτης αξίας, που έρχεται επιπλέον να χαρίσει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μας, ο καθένας στον τομέα του, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, όπως προτρέπετε και στην εγκύκλιο για την κοινωνική αλληλεγγύη Deus Caritas Est», τόνισε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του κατά την αναχώρηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ από την Κύπρο, στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Είμαστε μέτοχοι του ιδίου οράματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «για ένα κόσμο πιο ειρηνικό, πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο χωρίς πεινασμένους και φτωχούς που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, όπως το πόσιμο νερό και η ιατρική φροντίδα». «Θέλω, για μια ακόμα φορά, να σας ευχαριστήσω για τη σταθερή στήριξη που παρέχετε στον αγώνα μας για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει τον τόπο μας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Θέλω, επίσης, να σας ευχαριστήσω «για την ευαισθησία την οποία επιδεικνύετε όσον αφορά στο θέμα της συνεχιζόμενης καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές». «Ο αγώνας που διεξάγουμε είναι για την επανένωση του τόπου μας και για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ακόμα ότι «για μας τους Κύπριους το ταξίδι αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός ανεπανάληπτης αξίας, που έρχεται επιπλέον να χαρίσει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [03] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Σε γιορτή ειρήνης, αγάπης και ενότητας μετατράπηκε η Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, στο Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Youssef Soueif και ο Nikola Eterovie, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι και χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο και γειτονικές χώρες.

    Σε ένα κατάμεστο στάδιο, ο Πάπας Βενέδικτος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε στα αγγλικά, λατινικά, γαλλικά και ελληνικά. Αριθμός πιστών είχε την ευκαιρία να λάβει Θεία Κοινωνία από τον Πάπα Βενέδικτο ενώ οι υπόλοιποι πιστοί έλαβαν Θεία Κοινωνία από τους δεκάδες ιερείς που πέρασαν από όλους τους χώρους του σταδίου εντός και εκτός του κτιρίου.

    Στο κέντρο του Σταδίου στήθηκε ειδική εξέδρα ειδικά διαμορφωμένη για να απεικονίζει εσωτερικό καθολικής εκκλησίας ενώ πίσω αναρτήθηκαν αγιογραφίες του Αποστόλου Βαρνάβα και Αποστόλου Παύλου.

    Μετά την απαγγελία του Angelus, ο Πάπας Βενέδικτος παρέδωσε το Κειμένου Εργασίας (Instrumentum Laboris) σε κάθε ένα από τα μέλη του Ειδικού Συμβουλίου της Συνόδου των Επισκόπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 June 2010 - 15:29:14 UTC