Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη για ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου με αλληλοσεβασμό και αλληλοανοχή, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποιώντας ότι ``διαφορετικά, θα αποτύχουμε και πάλι και θα απογοητεύσουμε τον κόσμο που απαιτεί από εμάς να θέσουμε την Κύπρο και την υπόθεσή της πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες``.

    ``Είναι με βαθιά θλίψη που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό τον κατακερματισμό του εσωτερικού μας μετώπου``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους της προδοσίας του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στη Λεμεσό.

    Οπως είπε, ``οι συνεχείς επιθέσεις και η αμφισβήτηση των θέσεών του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαπραγματευτή της δικής μας πλευράς στις συνομιλίες αποδυναμώνουν τις διαπραγματευτικές μας θέσεις, μειώνουν την αξιοπιστία των θέσεών μας. Αποδυναμώνουν τις προσπάθειές μας``.

    Επανέλαβε ότι ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνειδητοποιεί τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά στην επίτευξη ενότητας και κοινής δράσης και αναλαμβάνει πλήρως αυτή την ευθύνη.

    ``Είναι, όμως, απαραίτητο να αναλάβει ο καθένας από εμάς το δικό του μερίδιο ευθύνης. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος και να επιδειχθεί αλληλοσεβασμός και αλληλοανοχή. Διαφορετικά θα αποτύχουμε και πάλι και θα απογοητεύσουμε τον κόσμο που απαιτεί από εμάς να θέσουμε την Κύπρο και την υπόθεσή της πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες``, τόνισε.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως ``παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν απογοητευόμαστε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ειλικρίνεια και επιμονή``.

    ``Η δική μας θέληση για τη λύση είναι αποδεδειγμένη. Είμαστε και παραμένουμε έτοιμοι για ένα δίκαιο συμβιβασμό. Όμως, για να επιτευχθεί η λύση, χρειάζεται η συμβολή της τουρκικής πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει ευελιξία και οι θέσεις της πρέπει να είναι στη βάση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί``, είπε.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ``ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλες οι δυνάμεις που θέλουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό θα πρέπει, επιτέλους, να στραφούν προς την Τουρκία``.

    ``Προς την Άγκυρα πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να συμβάλει ουσιαστικά στις συνομιλίες και όχι να περιορίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια επίρριψης ευθυνών``, είπε και συνέχισε: ``Αν η άλλη πλευρά, και κυρίως η Τουρκία, όντως επιδιώκει λύση, βιώσιμη λύση, θα φανεί από τις θέσεις που θα καταθέσει στις συνομιλίες και όχι από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Τουρκία θα πρέπει να μετακινηθεί από μη ρεαλιστικές θέσεις, ώστε να μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``απαιτείται απ` όλους μας η επίδειξη της μέγιστης δυνατής πολιτικής ωριμότητας, αλλά και αποφασιστικότητας για να μπορέσουμε να πετύχουμε την επανένωση της Κύπρου μας``.

    ``Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε την τραγική σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και να δίνουμε την εντύπωση ότι έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τη λύση που μας αρέσει, μεταξύ πολλών επιλογών. Τέτοια πολυτέλεια, δυστυχώς, δεν υπάρχει και η μόνη ρεαλιστική οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων με στόχο ένα λογικό, εκ των πραγμάτων, ειρηνικό συμβιβασμό``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη πως ``πρέπει όλοι μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να θέσουμε επιτέλους ως προτεραιότητα, τα κοινά μας συμφέροντα. Πρέπει να έχουμε ως όραμα τη λύση``.

    ``Λύση κυπριακή, που θα επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους να ζουν ειρηνικά μαζί, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας``, συμπλήρωσε.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``αυτός ο μήνας, εδώ και 36 χρόνια, έχει σημαδευτεί στη μνήμη και στην καρδιά μας ως ο μαύρος μήνας της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β για την ανατροπή του εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, υπήρξε η κορύφωση των αντικυπριακών σχεδιασμών πολλών χρόνων``.

    ``Το πραξικόπημα και η εισβολή οργανώθηκαν με μεθοδικότητα από συγκεκριμένα κέντρα και άτομα και είχαν συγκεκριμένους στόχους. Την κατάργηση της δημοκρατίας, την ανατροπή της νόμιμα εκλελεγμένης Κυβέρνησης και τη διχοτόμηση της Κύπρου``, είπε και συνέχισε: ``Τραγικό κληροδότημα του διπλού προδοτικού εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, αποτελεί ο σημερινός διαχωρισμός, οι νεκροί και αγνοούμενοι μας, οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι και το πιο τραγικό, το αβέβαιο μέλλον της πατρίδας μας``.

    Οπως ανέφερε, ``όσο και αν προσπαθούν μερικοί να μας πείσουν, κανένα πολιτικό λάθος ή παράλειψη δεν είχε ποτέ σαν αποτέλεσμα τις εγκληματικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος, του μεγαλύτερου εγκλήματος ενάντια στο λαό μας, στη σύγχρονη ιστορία του``.

    ``Στο μυαλό και την καρδιά μας δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή η προσπάθεια εξίσωσης εκείνων που κατέλυσαν τη δημοκρατία με εκείνους που την υπερασπίστηκαν θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή τους. Αντλούμε θάρρος και δύναμη από τη δική τους θυσία για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη λύτρωση της Κύπρου, για να ανοίξουμε, όλοι μαζί, μια νέα εποχή συμβίωσης, ευημερίας και προόδου στον τόπο μας`` κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

    Τη θέση της κυβέρνησης ότι «το πακέτο προτάσεων που επανέλαβε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αν γίνει αποδεκτό από την τουρκική πλευρά, θα δώσει ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο την επίτευξη λύσης σύντομα» διατύπωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Εμείς επειγόμαστε για λύση, για αυτό και καταθέτουμε εποικοδομητικές και ρεαλιστικές προτάσεις που στηρίζονται σε αρχές, πάντοτε στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στα πλαίσια ενημέρωσης δημοσιογράφων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το πακέτο προτάσεων της ε/κ πλευράς περιλαμβάνει, πρώτον διασύνδεση του υπό συζήτηση κεφαλαίου του περιουσιακού με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι «η ταυτόχρονη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων θα διευκολύνει την επίλυση ενός δύσκολου και ακανθώδους προβλήματος, όπως είναι το περιουσιακό» ενώ παράλληλα θα επισπεύσει και το διάλογο, σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτή την πρόταση μέχρι σήμερα δεν την έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, παρότι συνεχώς διατυμπανίζει ότι επιθυμεί λύση μέχρι το τέλος του 2010».

    «Εμείς επειγόμαστε για λύση, για αυτό και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καταθέτουμε προτάσεις εποικοδομητικές και ρεαλιστικές που στηρίζονται σε αρχές, πάντοτε στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και το ίδιο ζητούμε να κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 19:29:16 UTC