Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου είπε ότι «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχει πραγματοποιηθεί αυτή η διευρυμένη σύσκεψη για να δούμε πού βρισκόμαστε με τα θέματα των αγνοουμένων και πώς προχωρούμε περαιτέρω».

    «Πρέπει να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα θέματα των αγνοουμένων», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουν συζητηθεί όλες οι πτυχές του θέματος των αγνοουμένων». Κατά τη σύσκεψη, συνέχισε, «συζητήθηκε το πώς προωθείται το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο αλλά ταυτόχρονα και το πώς διατηρείται ζωντανό και προωθείται τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνή χώρο το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή», όπως ανέφερε, «στο θέμα της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της να επιτρέψει τη διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων και να δώσει στοιχεία και πληροφορίες για την εξαφάνιση τους και για το τι έγιναν μετά τη σύλληψη τους».

    Είπε, επίσης, ότι «έχουν συζητηθεί τα θέματα της επιτάχυνσης των διαδικασιών με τις εκταφές, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και έχουν δοθεί οδηγίες για συγκεκριμένες ενέργειες και δουλείες που πρέπει να γίνουν». «Εχουν συζητηθεί τα θέματα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Ελλαδιτών αγνοουμένων αλλά και των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων που υπάρχουν, το 63, που είναι ένα ζήτημα στο οποίο δυστυχώς υπήρξε μια μόνιμη στασιμότητα», είπε. Ανέφερε ότι «η δέσμευση από πλευράς όλων όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη είναι ότι θα προωθηθεί και αυτό το ζήτημα με την ανάλογη προτεραιότητα που χρειάζεται».

    Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερες διαβεβαιώσεις που έδωσε ο τέως Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι θα υπάρξουν εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές και κατά πόσον αυτές οι διαβεβαιώσεις εξακολουθούν να υφίστανται μετά την ανάδειξη Ερογλου στην ηγεσία των Τ/κ, είπε ότι «η δέσμευση Ταλάτ παραμένει εκεί και δεν υπάρχει αναίρεση αυτής της δέσμευσης από τον κ. Ερογλου». «Είναι νωρίς όμως να πούμε αν οι πρωτοβουλίες του Προέδρου θα έχουν αποτέλεσμα και με τον κ. Ερογλου. Ελπίζουμε να έχουν», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει λάβει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα των αγνοουμένων θα συζητηθεί στις επόμενες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Γεωργίου είπε ότι «ο Πρόεδρος είναι σαφής ότι το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται στην καθημερινή του έγνοια και σαφώς θα θέσει και αυτό το θέμα προς τον κ. Ερογλου». Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας Κωνσταντίνος Ανεμάς είπε ότι «το θέμα των αγνοουμένων φαίνεται ότι είναι σε μια εξέλιξη που όμως για μας τους συγγενείς είναι σε λανθασμένη πορεία».

    Οπως εξήγησε, «η ταυτοποίηση λειψάνων είναι το στοιχείο της απόδειξης της τύχης ενός ανθρώπου και όχι της διευκρίνησης της τύχης ενός ανθρώπου». Είπε ότι «αυτό το θέτει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό είναι θετικό», σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος δέχεται ότι έτσι είναι η ολοκληρωμένη διευκρίνιση της τύχης ενός ανθρώπου».

    «Αυτό δεν αρκεί να το λέμε μόνο εμείς, θα πρέπει και η άλλη πλευρά να αποδείξει ότι έχει αλλάξει στάση στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει δώσει οδηγίες όπως προχωρήσει το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των εκταφών», σημειώνοντας ότι «το αντίστοιχο πρόγραμμα στα κατεχόμενα παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα σε σχέση με τις πληροφορίες που παρέχονται για τα σημεία ταφής και οι οποίες πολλές φορές δεν είναι ακριβείς με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος». «Θα πρέπει να γίνεται πρώτα έρευνα για αυτά τα σημεία», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι «είχαμε μια συνολική ενημέρωση από τους φορείς και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα των αγνοουμένων» και όπως είπε «υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων και ανησυχιών». «Οι ανησυχίες έχουν να κάμουν με το ότι δεν μπαίνουμε στην ουσιαστική διερεύνηση των διαφόρων περιπτώσεων, το δικαίωμα των συγγενών στην αλήθεια και την πληροφόρηση δεν αποκαθίσταται και αυτό πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά», είπε.

    Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι ταυτοποιήσεις και οι εκταφές λειψάνων, προσθέτοντας ότι «με αυτούς τους ρυθμούς ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να τελειώσουμε και οι γονείς των αγνοουμένων μας φεύγουν από τη ζωή χωρίς να μάθουν για την τύχη των παιδιών τους».

    Εκ μέρους της Επιτροπής Συγγενών Ελληνοκυπρίων Αγνοουμένων της περιόδου 63-64, ο Χάρης Συμεωνίδης είπε ότι «εκφράσαμε τη θλίψη μας γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε η εκταφή ουδενός Ελληνοκύπριου αγνοούμενου της περιόδου εκείνης, τη στιγμή μάλιστα που έχει γίνει η εκταφή τουλάχιστον των μισών από τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους».

    «Για τους υπόλοιπους μισούς υπάρχουν σαφείς πληροφορίες και μπορεί η εκταφή τους να γίνει μέσα σε μερικά 24ωρα», είπε. Αυτές οι εκταφές, πρόσθεσε, «έγιναν μετά από πληροφορίες της δικής μας πλευράς και λυπούμαστε που η άλλη πλευρά δεν εκτίμησε ποτέ το γεγονός αυτό».

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου Νεοκλέους Νεοκλέους είπε ότι «υπάρχει καλή θέληση για να προχωρήσει το ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων», επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη για περαιτέρω εντατικοποίηση της εκστρατείας για τα θέματα που αφορούν το ζήτημα των αγνοουμένων.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλι, και τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου. Στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και έγινε ενημέρωση από τον κ. Κυπριανού για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της συνάντησης αύριο, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Κατά τη διάρκεια της υποδοχής του κ. Κυπριανού, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, λέγοντας ότι είναι ``ημέρα δεινών η σημερινή``.

    Ο κ. Κυπριανού απάντησε πως ``είναι μία μαύρη επέτειος και δυστυχώς, 36 χρόνια μετά, ακόμα συζητάμε τα αποτελέσματα πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα ανατρέψουμε``, προσθέτοντας ότι είχε την ευκαιρία σήμερα να καταθέσει στεφάνι στους πεσόντες Ελλαδίτες αξιωματικούς και στρατιώτες. Επίσης, είπε ότι ``καταφέραμε επί 36 χρόνια να κρατάμε ανοικτό το θέμα και στην κορυφή των συζητήσεων χάρις στη βοήθεια της Ελλάδας``, προσθέτοντας ότι ``χωρίς τη συμπαράσταση της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, δεν θα μπορούσαμε να το κρατάμε 36 χρόνια ένα τέτοιο πρόβλημα να είναι ανοικτό``.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην αντίσταση του κυπριακού λαού και σημείωσε ότι, ``εάν είχε υποκύψει ο λαός και μοιρολατρικά αποδεχόταν τα τετελεσμένα, δεν θα υπήρχε σήμερα δυνατότητα για την Ελλάδα να στηρίξει μαζί σας αυτό ακριβώς, το να δίνετε τη μάχη, μια σκληρή μάχη, που πολλοί Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τα γεγονότα, και κανένας δεν μιλάει για στρατιωτική κατοχή``. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ``τους θυμίζουμε ότι δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα, μια απλή επίλυση, μια συνοριακή διαφορά, αλλά είναι παραβίαση διεθνούς δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων``, προσθέτοντας ότι ``εμείς είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει, σε πολλές περιπτώσεις, αποδειχτεί επιζήμια για την ανθρωπότητα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριος Καρογιάν. ``Η περίπτωση της χώρας μου``, είπε ο κ. Καρογιάν σε ομιλία του στην 3η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στη Γενεύη, ``καταδεικνύει τις ελλείψεις της διεθνούς συνεργασίας και ευθύνης, καθώς, 36 έτη μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να υπομένει τις συνέπειες από την παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του``. Οπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, ``παρά την πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδοθεί ευθύνες στην Τουρκία για τα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο και για τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της νήσου``.

    Στην ομιλία του με τίτλο ``Τα κοινοβούλια σε έναν κόσμο κρίσης: διασφαλίζοντας την παγκόσμια δημοκρατική ευθύνη για το κοινό καλό``, ο κ. Καρογιάν είπε, μεταξύ άλλων, ότι ``η ικανότητα μιας Κυβέρνησης να λογοδοτεί στους πολίτες της αποτελεί ένα από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας ανοιχτής και πλουραλιστικής δημοκρατίας``. ``Ομοίως, μια συντονισμένη παγκόσμια δράση ή η απουσία διεθνούς ανταπόκρισης``, πρόσθεσε, ``μπορεί να προκαλέσει δημόσια αγανάκτηση, να νομιμοποιήσει διεθνείς ενέργειες ή να εδραιώσει την εθνική ενότητα``. ``Σε αυτό το πλαίσιο``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``τα κοινοβούλια έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν και πρέπει πρωτίστως να συνεργασθούν με τις Κυβερνήσεις τους, καθώς και με μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, προκειμένου να προωθηθεί η διαφάνεια, το κράτος δικαίου και η χρηστή διακυβέρνηση παγκοσμίως``.

    ``Η αλληλεξάρτηση, που χαρακτηρίζει σήμερα τον κόσμο``, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, ``οδήγησε τα κράτη να θεσπίσουν και να επενδύσουν σε οργανισμούς και θεσμούς διεθνούς διακυβέρνησης, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, οργανισμοί που θεωρούνται ικανοί να διαφυλάξουν την παγκόσμια ειρήνη και την οικονομική σταθερότητα``. ``Οι οργανισμοί αυτοί, με τη σειρά τους, έχουν επισπεύσει τη δημιουργία και ανάπτυξη άλλων δικτύων αλληλεξάρτησης και δημόσιων κοινωνικών φορέων, που επίσης επηρεάζουν τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής. ``Η συνεχιζόμενη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης σε διεθνή οργανισμό με βάση διεθνή Συνθήκη, ο οποίος φιλοδοξεί να καταστεί ο κοινοβουλευτικός εταίρος των Ηνωμένων Εθνών``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ``τονίζει την ανάγκη η Ενωση να παραμείνει αμετακίνητη στην προώθηση και εφαρμογή των ψηφισμάτων που υιοθετεί, διασφαλίζοντας έτσι την παγκόσμια δημοκρατική ευθύνη ως καίριο θέμα σε σχέση με το ρόλο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης``.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επεσήμανε ακόμη πως ``καθίσταται σημαντικό για τα κοινοβούλια, ως νομοθέτες και κυρωτές διεθνών συμφωνιών, να επιβλέπουν συστηματικά τις Κυβερνήσεις τους και τη διεθνή κοινότητα κατά την εφαρμογή των εθνικών νομοθεσιών και του Διεθνούς Δικαίου``.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Θέματα πολιτικής που πιθανόν να προκύψουν στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) το 2012, καθώς και οργανωτικά ζητήματα, συζήτησαν με αξιωματούχους της Ενωσης, στις Βρυξέλλες, ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας, Ανδρέας Μολέσκης, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία της Γραμματείας, αρμόδια στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και στελέχη Υπουργείων. Ανακοίνωση της γραμματείας της προεδρίας αναφέρει ότι οι επαφές, που έγιναν μεταξύ 9-13 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των ενεργειών για συντονισμό της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πιέρ Μπουαζιέ καθώς και με τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθρίν Ντέι για συζήτηση θεμάτων που αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία στελεχών που θα εμπλέκονται στη διαχείρισή τους. Και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την Κυπριακή αντιπροσωπεία ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών και ότι θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στην Κύπρο για μια επιτυχημένη Προεδρία. Η αντιπροσωπεία της Γραμματείας συναντήθηκε επίσης με επιμέρους Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συζήτηση τόσο τεχνικών θεμάτων όσο και θεμάτων πολιτικής, τα οποία πιθανόν να είναι στο πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας. Παράλληλα, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με στελέχη της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ για θέματα οργάνωσης.

    Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής και η αντιπροσωπεία της Γραμματείας μετέβησαν στην Αθήνα για συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και ανώτερα στελέχη των δύο Υπουργείων. Κατά τις επαφές αυτές, που έγιναν μεταξύ 14-16 Ιουλίου, συζητήθηκαν οι εμπειρίες της Ελλάδος αναφορικά με το σχεδιασμό και την οργάνωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για μια πετυχημένη Κυπριακή Προεδρία το 2012. Σε δήλωσή του ο κ. Μολέσκης χαρακτήρισε τις επισκέψεις αυτές «πολύ χρήσιμες και σημαντικές για τις προετοιμασίες της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «οι επαφές για συντονισμό θα συνεχιστούν και θα ενταθούν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 July 2010 - 17:29:17 UTC