Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΤΡΟΧΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΕΙΩΣΗ
  • [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ - ΠΟΔΗΛΑΤΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΡΟΓΛΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Φαίνεται ότι ο Ντερβίς Ερογλου αν και αναγκάστηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο, δεν έχει εγκαταλείψει τις διχοτομικές και απαράδεκτες θέσεις του που τορπιλίζουν τις απ ευθείας συνομιλίες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως οι δηλώσεις αυτές δεν είναι εποικοδομητικές και δεν βοηθούν, σε μία περίοδο που προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην επανένωση του νησιού και στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, 36 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, για ύπαρξη δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο.

    «Οι θέσεις του κ. Ερογλου αποδεικνύουν άλλη μια φορά αυτό που έχουμε πει και, κρίνοντας με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη βάση της λύσης και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα των περιουσιών και τη συζήτηση που γίνεται στις συνομιλίες», είπε και πρόσθεσε πως «ο κ. Ερογλου αν και φαίνεται ότι αναγκάστηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του, τις οποίες θυμόμαστε όλοι και διατυπώθηκαν επανειλημμένα και είναι ουσιαστικά διχοτομικές θέσεις».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτές οι δηλώσεις δεν είναι εποικοδομητικές, δεν βοηθούν, μία περίοδο που προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην επανένωση του νησιού και στην επίλυση του Κυπριακού και αυτά τα μηνύματα πρέπει να πάνε και στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στη διεθνή κοινότητα και αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «είναι ειρωνικό, υποκριτικό, μπορεί να πει κανείς, όταν η τουρκική πλευρά, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι διατυμπανίζουν ότι θέλουν και επείγονται για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, να προβάλουν τέτοιες θέσεις οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με τα συμφωνηθέντα, ούτε με τη θέση της διεθνούς κοινότητας».

    Επομένως, συνέχισε, «στην πράξη αυτές οι απαράδεκτες θέσεις τορπιλίζουν τις συνομιλίες και κάθε άλλο παρά βοηθούν στο να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μία λύση. Αυτό είναι κάτι το οποίο τονίζουμε στους συνομιλητές μας ακριβώς για να εξηγήσουμε την υποκριτική προσέγγιση από την τουρκική πλευρά όσον αφορά το θέμα των συνομιλιών και τη δήθεν βούλησή τους για επίλυση το συντομότερο δυνατόν», είπε.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «χρήσιμη» και «εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί, όπως ανέφερε, του δόθηκε η ευκαιρία να τους ενημερώσει «για τη φάση των συνομιλιών, τα προβλήματα που υπάρχουν και πώς εξελίσσονται τα πράγματα μετά την ανάληψη από τον Ντερβίς Ερογλου της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας και με βάση την εμπειρία των τελευταίων συναντήσεων που έχουν στο μεταξύ προηγηθεί».

    Πρόσθεσε ότι «η ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά, με άνεση χρόνου και σε λεπτομέρεια, θα βοηθήσει και τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση του αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μπουν κατ ευθείαν στη συζήτηση για τα περαιτέρω και το τι δέον γενέσθαι και πώς αντιμετωπίζονται τα ζητήματα από δω και πέρα».

    Ανέφερε, επίσης, ότι είχε τη δυνατότητα να μιλήσει και για άλλα θέματα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, «ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και την κοινή πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για το θέμα της Γάζας και για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητήσει και ο Πρωθυπουργός, με τη μετάβασή του στο Ισραήλ και είναι κάτι που έχω εγείρει και εγώ στην Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ την περασμένη βδομάδα, γιατί», όπως εξήγησε, «πλέον αυτή η πρωτοβουλία κινείται και σε συνεργασία με την ΕΕ».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «αυτές οι επαφές και οι συναντήσεις μάς δίνουν την ευκαιρία πέραν από τις ενημερώσεις που γίνονται είτε τηλεφωνικά, είτε στα πλαίσια ευρωπαϊκών συμβουλίων, μάς δίνουν τη δυνατότητα να μπούμε με περισσότερη λεπτομέρεια και σε περισσότερο βάθος στα όσα διαδραματίζονται, για τις εξελίξεις που κινούνται αυτή τη περίοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Οι Πρόεδροι και οι Γενικοί Διευθυντές των ποδοσφαιρικών σωματείων πρώτης κατηγορίας ενημερώθηκαν κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και τα μέτρα που έχουν τροχοδρομηθεί για το άμεσο μέλλον, όσον αφορά την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά, ανέφερε ότι το γεγονός ότι κλήθηκαν οι Γενικοί Διευθυντές αποδεικνύει από μόνο του ότι χρειάζεται η δική τους πρακτική συμπαράσταση, εμπλοκή και στήριξη σε μια σειρά από μέτρα για τα οποία έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ενα από τα πιο σημαντικά μέτρα, είπε, είναι η εγκατάσταση έκδοσης κάρτας φιλάθλων χωρίς την οποία δεν θα μπορεί κανείς να αγοράζει ηλεκτρονικό εισιτήριο.

    ``Την Τρίτη κατακυρώνεται και η προσφορά απόκτησης αυτού του συστήματος. Το σύστημα θα αποκτηθεί με έξοδα της πολιτείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία στα τρία μεγάλα μας γήπεδα``.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Κώστας Κουτσοκούμνης, είπε ότι έγινε ενημέρωση των Προέδρων των σωματείων πρώτης κατηγορίας για τα διάφορα μέτρα που τροχοδρομούνται για το σκοπό που συστάθηκε η Επιτροπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΤΡΟΧΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΜΕΙΩΣΗ

    Ο αριθμός των θανάτων σε τροχαία ατυχήματα μειώθηκε στην Κύπρο το 2009 κατά 28% σε σχέση με το 2001,συμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το 2009 έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο 89 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκων (130 στην Ελλάδα) έναντι 140 το 2001 (172 στην Ελλάδα). Στην Κοινότητα ο μέσος όρος ήταν 69 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων από 113 το 2001. Πρόκειται για μέση μείωση της τάξης του 36% σε ευρωπαϊκό επίπεδο (23% στην Ελλάδα).

    Σε δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου που έγινε στα 27 κράτη μέλη, προέκυψε ότι το 94% των Ευρωπαίων (98,3% των Κυπρίων) έκριναν ως το κυριότερο πρόβλημα της οδικής ασφάλειας την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, ενώ το 78% των Ευρωπαίων (94,1% των Κυπρίων) θεωρούν την υπερβολική ταχύτητα μείζον πρόβλημα στην οδική ασφάλεια.

    [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ - ΠΟΔΗΛΑΤΑ

    Η Λευκωσία από το Φθινόπωρο με τα τρίτης γενεάς ποδήλατα και ορθοπεταλιές οδεύει με άλλη μία πολιτική προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Αν ο δρόμος θα είναι ανηφορικός ή ομαλός θα εξαρτηθεί από τους πολίτες, την αλλαγή νοοτροπίας και την ανταπόκρισή τους προς το νέο -για τα κυπριακά δεδομένα- αυτοματοποιημένο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων για το οποίο ενώνουν δυνάμεις έξι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας.

    Πρόκειται για τους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Στροβόλου, Ιδαλίου, Αγίου Δομετίου και Λατσιών, που επικεντρώνουν την προσπάθεια τους στη δημιουργία κουλτούρας μεταξύ των φοιτητών, προσφέροντας τους την υπηρεσία και συνδέοντας τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας με ποδηλατοδιαδρομές.

    Η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου μιλώντας στο ΚΥΠΕ επεσήμανε ότι η βιώσιμη κινητικότητα δεν είναι ένα θέμα θεωρητικό, αλλά απολύτως πρακτικό, προσθέτοντας ότι για αυτό τον τελευταίο χρόνο, δώσαμε έμφαση σε πολιτικές, σχεδιασμούς και μέτρα που πραγματικά θα ενθαρρύνουν τη βιώσιμη κινητικότητα.

    Σε ό,τι αφορά το αυτοματοποιημένο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, η Δήμαρχος είπε ότι αποτελεί μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας για ένα σύστημα, που αποτελεί συνήθη υπηρεσία και χρήση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πολύ καινούργια στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα εγκατασταθεί με παράλληλο σχεδιασμό ποδηλατοδιαδρομών, οι οποίες θα εξυπηρετούν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στη διακίνηση του προς το κέντρο της πόλης και ειδικά τους φοιτητές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 July 2010 - 9:29:17 UTC