Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΝΟΤΗΤΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  • [04] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΝΟΤΗΤΑ

    Μήνυμα ενότητας απηύθυνε από το Μοναστήρι της Παναγιάς του Κύκκου, μετά το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ`, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας πως μπορεί τη βασική και την κύρια ευθύνη για την επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο να την φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλουν και τα κόμματα.

    Σε δηλώσεις του στο Θρονί αμέσως μετά το τρισάγιο στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου και ενόψει την επερχόμενης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ``βγήκαμε (η ε/κ πλευρά) μπροστά``.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βασική παρακαταθήκη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ` είναι η επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε, όπως είπε, τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής.

    Υπέδειξε ότι ``δυστυχώς ενίοτε το πετυχαίνουμε, πολλές φορές όμως το εσωτερικό μέτωπο πολυδιασπάται``.

    ``Δεν θα ενδιατρίψω τώρα. Θα τα πούμε την Τρίτη`` πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια του είναι να επιτευχθεί η ελάχιστη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο ``γιατί η Τουρκία πάντοτε είναι μονόβουλη όταν αποφασίζει μια γραμμή, μια στρατηγική, μια τακτική και χρειάζεται κι εμείς μονόβουλα να αντιμετωπίσουμε αυτή τη γραμμή και την τακτική της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή την επικοινωνιακή επίθεση που κάνει η Τουρκία``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η βάση για επίτευξη ενότητας υπάρχει, σημειώνοντας πως αυτή θα αναλυθεί περαιτέρω και στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Τόνισε πως ``ναι μεν ο Πρόεδρος φέρει ίσως τη βασική ευθύνη αλλά, συν Αθηνά και χείρα να κινήσουν και τα κόμματα``, κατά την έκφραση του, και ανέφερε πως ``δεν μπορεί να καλύπτονται οι οποιοιδήποτε πίσω από το ``ο Πρόεδρος φέρει τη βασική και την κύρια ευθύνη``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε ``βγήκαμε (η ε/κ πλευρά) μπροστά``.

    Σημείωσε ακόμα πως κάποιο χρονικό διάστημα πριν οι ίδιες θέσεις έβρισκαν τη θετική ανταπόκριση της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων, κάτι που όπως πρόσθεσε, δεν συμβαίνει τώρα.

    Είπε ότι ``θα συνεχίσουμε το διάλογο, θα συνεχίσουμε και το διάλογο με την τουρκοκυπριακή πλευρά`` καθώς ``δεν υπάρχει άλλη οδός`` και εξέφρασε βεβαιότητα ότι ``μπορούμε να τα καταφέρουμε``, όπως είπε.

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και την ελληνική κυβέρνηση ``για την πλήρη και απόλυτη στήριξη και προς τις προτάσεις αλλά και γενικότερα προς τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στην υπόθεση Κυπριακό``.

    Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση την Κομισιόν σε ερώτηση για το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα ``ότι με βάση το διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει εμπάργκο`` ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``τα είπαμε πολλές φορές αυτά πράγματα`` και υπέδειξε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί ``το κύριο μήνυμα να πάει αλλού σήμερα``.

    ``Απευθύνουμε ένα μήνυμα ενόψει και του μνημόσυνου του Εθνάρχη Μακαρίου. Και το μήνυμα είναι το μήνυμα της ενότητας. Ολα τα άλλα τα χειρίζεται η Κυβέρνηση υπεύθυνα και δίνει τις απαντήσεις τις εκεί που πρέπει`` κατέληξε στις δηλώσεις του.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ανάγκη αναδιαμόρφωσης και αναπροσαρμογής της τακτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς για αντιμετώπιση, προληπτικά και πιο αποτελεσματικά, των τουρκικών μεθοδεύσεων, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, σημειώνοντας ότι «συλλογικότητα και ενότητα είναι τα πρώτα ζητούμενα» στους στόχους, στη στρατηγική, την τακτική και τη δράση. Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος μιλούσε στο 33ο ετήσιο μνημόσυνο του αείμνηστου Εθνάρχη Μακάριου στην Ιερά Μονή Κύκκου, ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, η οποία να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και ουδενός άλλου.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στην παρούσα διαδικασία αναζήτησης λύσης, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``η Τουρκία προκλητικά και απροκάλυπτα καταθέτει στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων προτάσεις που στοχεύουν σε λύση συνομοσπονδίας». Δημόσια δε, πρόσθεσε, «οι εκπρόσωποί της δεν παραλείπουν να μιλούν για δύο λαούς, δύο κράτη, δύο θρησκείες». Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το γεγονός ότι μηδαμινά είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των απευθείας διαπραγματεύσεων οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική αδιαλλαξία και στην απροθυμία των Ηνωμένων Εθνών και άλλων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα αυτή τη συμπεριφορά.

    ``Οι θέσεις και οι προτάσεις της δικής μας πλευράς που βρίσκονται στη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, που στοχεύουν δηλαδή σε λύση ομοσπονδίας, που να είναι λειτουργική και βιώσιμη, προσκρούουν στις συνομοσπονδιακές θέσεις και προτάσεις της τουρκικής πλευράς``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν. Επέκρινε επίσης τη στάση του διεθνούς παράγοντα, λέγοντας ότι ``διάφοροι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και παραγόντων των Ηνωμένων Εθνών, τηρούν μια ποντιοπιλατική στάση έναντι της αδιαλλαξίας, του ετσιθελισμού και των μεθοδεύσεων της Τουρκίας. Τηρούν μια στάση που αποενοχοποιεί συνεχώς την Τουρκία``.

    [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    Τελέστηκε στην Ιερά Μονή Κύκκου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου, το ετήσιο μνημόσυνο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακαρίου του Γ`, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συζύγου του, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης και εκπρόσωποι κομμάτων.

    Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ` στο Θρονί.

    [04] ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

    Η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι αρμοδιότητες διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τις οποίες ασκούσε η Τράπεζα από την ίδρυσή της το 1963, μεταφέρονται από την 1η Αυγούστου του 2010 στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωση, η ΚΤ αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από πρόταση του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 51 (γ) των περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμων 2002-2007, τον Ιούλιο του 2008 και σημειώνει πως η Βουλή ψήφισε στις 8 Ιουλίου του 2010 σχετικά εναρμονιστικά νομοθετήματα.

    ``Η αρμοδιότητα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, καθώς και όλες οι επιμέρους δραστηριότητες που αφορούν τη διαχείριση, μεταφέρονται πλέον οριστικά και επίσημα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών από την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010``, προσθέτει η ΚΤ.

    Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο προσωπικό της Τράπεζας, που μέχρι σήμερα εκτελούσε άψογα, όπως αναφέρει, ``τα καθήκοντα για την αποτελεσματική και αξιόπιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους, καθώς και για τον επαγγελματισμό που επέδειξε κατά τη διετή μεταβατική περίοδο ανάθεσης των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 1 August 2010 - 13:29:13 UTC