Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΗΠΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟ-ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΗΠΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα το οποίο ζητά την προστασία των θρησκευτικών τόπων λατρείας και των αντικειμένων τέχνης στις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Κύπρου και στο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών. Το ψήφισμα HR 1631 κατέθεσαν οι συμπρόεδροι της επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου, Κώστας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνι.

    «Το Κογκρέσο έδειξε ότι κάνει τη θρησκευτική ελευθερία διεθνώς προτεραιότητά του», είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

    "Το μέτρο αυτό υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο, ακόμη κι όταν εορτάζει την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας της, η οποία αποτελεί ασφαλώς ορόσημο, αλλά είναι και μία υπενθύμιση πως το 1/3 σχεδόν της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή για περισσότερα από 35 χρόνια», πρόσθεσε.

    Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής κάλεσε την αρμόδια αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία «να ερευνήσει και να προβεί σε εισηγήσεις για τις παραβιάσεις αυτές των θρησκευτικών ελευθεριών. Επιπρόσθετα, συνέχισε, συνεχίζω να καλώ την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να απομακρύνει τους έποικους και να έλθει με καλή πίστη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη για τον κυπριακό λαό».

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος εξίσου από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς βουλευτές αποδεικνύει ότι «το Κογκρέσο μπορεί να εργαστεί από κοινού με δικομματικό τρόπο, όταν πρόκειται να καταδικάσει παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο».

    Το ψήφισμα προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να προστατέψει την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, στους οποίος απαγορεύεται να λατρεύουν ελεύθερα εξ αιτίας περιορισμένης πρόσβασης σε θρησκευτικούς τόπους και τη συνεχιζόμενη καταστροφή περιουσίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Ζητά επίσης όπως η Τουρκία κριθεί υπόλογη για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικής και πολιτιστικής περιουσίας στην Κύπρο, πράξεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στις κατεχόμενες περιοχές και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία με πολλές συνθήκες τις οποίες έχει προσυπογράψει.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    «Είναι κρίμα για έναν λαό όπως ο κυπριακός να βρίσκεται υπό κατοχή», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας την Τρίτη ενώπιον 400 περίπου ατόμων, στα εγκαίνια της έκθεσης «Κύπρος, Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που άνοιξε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Σμισθόνιαν της Ουάσιγκτον.

    Κλείνοντας την ομιλία του με μία εκτός κειμένου αναφορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως αγωνίζεται "για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, για την εφαρμογή και αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους. Αξίζει στους Κύπριους καλύτερη τύχη», τόνισε, για να συμπληρώσει πως μπορεί να καταστεί σταυροδρόμι ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας μεταξύ των λαών της περιοχής, της Ενωμένης Ευρώπης και των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».

    Ανοίγοντας την τελετή, ο υποδιευθυντής του Μουσείου, Ρίτσαρντ Κέριν, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «δώρο προς τα εκατομμύρια των Αμερικανών που περνούν την πόρτα του Σμισθόνιαν επισκεπτόμενοι το μουσείο και τα εκθέματά του" είπε ότι θα επισκεφθούν την έκθεση αυτή και θα μάθουν και θα εμπνευστούν από τους υπέροχους πολιτιστικούς θησαυρούς αυτής της ενδιαφέρουσας χώρας.

    "Θα δουν την έκθεση όχι μόνο οι ειδικοί και οι επισκέπτες, αλλά και πάρα πολλοί μαθητές, οι οποίοι θα πληροφορηθούν την ύπαρξη της Κύπρου στο χάρτη κι ότι έχει έναν πλούσιο πολιτισμό", συνέχισε.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τη μοναδική αυτή έκθεση αρχαιοτήτων, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει την 50η επέτειο της ανεξαρτησίας της και επιδεικνύει την 11.000 ετών ιστορία της Κύπρου, σε μία χρονιά με ιδιαίτερη σημασία για το Μουσείο, το οποίο γιορτάζει τα 100 του χρόνια.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φτάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη, διήμερη, επίσκεψη η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Τίνα Μπιρμπίλη, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σήμερα οι δυο Υπουργοί θα έχουν διμερείς συνομιλίες και θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας. Ακολούθως θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Την Πέμπτη, η κ. Μπιρμπίλη, συνοδευόμενη από τον κ. Ηλιάδη, θα συναντηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

    Θα γίνει επίσης δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Κάρογιαν.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟ-ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στην Ινδία με 52 αθλητές και αθλήτριες από εννέα αθλήματα και όπως έχει ανακοινωθεί από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) στόχος είναι η καλύτερη δυνατή διάκριση, που προσδιορίζεται στην κατάκτηση περισσότερων μεταλλίων από κάθε άλλη φορά.

    Με δεδομένο ότι στους προηγούμενους Κοινοπολιτειακούς, πριν τέσσερα χρόνια στη Μελβούρνη, είχαμε την καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων (τρία χρυσά, ένα αργυρό, δύο χάλκινα), ο πήχης έχει ανέβει ψηλά, αλλά οι αξιωματούχοι της ΚΟΕ παρουσιάζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

    ``Στο Νέο Δελχί θα δώσει το παρών της η αφρόκρεμα του κυπριακού αθλητισμού. Παρά το γεγονός ότι προέκυψαν κάποια απρόοπτα προβλήματα, όπως η μη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών μας, όπως ο Κυριάκος Ιωάννου, εντούτοις στοχεύουμε σε επιτυχίες που θα τιμήσουν την Κύπρο``, δήλωσε ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής Ντίνος Μιχαηλίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 September 2010 - 9:29:23 UTC