Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΦΥΓΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ
  • [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»
  • [04] ΚΥΠΕ ΓΤΠ ΗΜΕΡΙΔΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης υπέγραψε το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας, προνοώντας για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα της αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας.

    Το Μνημόνιο υπογράφηκε στη Λευκωσία από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη και την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

    Όπως είπε ο κ. Ηλιάδης, το μνημόνιο καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων τη στήριξη της Κυπριακής Προεδρίας σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας με εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες από την Ελλάδα.

    Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία των δύο πλευρών έχει ήδη ξεκινήσει καθώς αντιπροσωπεία ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου έχει πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις εργασίας στην Ελλάδα, για συναντήσεις με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Η κ. Μπιρμπίλη είπε από την πλευρά της ότι δεν πρόκειται για εκπαίδευση Ελλαδιτών προς Κύπριους τεχνοκράτες, αλλά χαρακτήρισε το μνημόνιο ως ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας, μέσω του οποίου θα υπάρξει αλληλοκάλυψη των δύο πλευρών σε τεχνογνωσία στους τομείς όπου η κάθε χώρα κατέχει καλύτερα κάποιο ζήτημα.

    Ανέφερε επίσης ότι η διάρκεια του μνημονίου είναι εξαετής και καλύπτει τόσο την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όσο και την Ελληνική Προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

    Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε την Ελληνίδα ομόλογό του για τη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    «Η Κυπριακή Προεδρία είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο» είπε και συμπλήρωσε πως η άσκησή της πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

    «Μπορεί να μη διαθέτει η Κύπρος τις στρατιές των εμπειρογνωμόνων, των τεχνοκρατών και των ειδικών, όμως μπορούμε με σοβαρότητα , υπευθυνότητα και μεθοδικότητα να ασκήσουμε μια αξιόπιστη Προεδρία, η οποία θα μας επιτρέψει ως ένα βαθμό να υπηρετήσουμε τα Κυπριακά συμφέροντα και ενδιαφέροντα» πρόσθεσε ο Υπουργός.

    Ανέφερε πως δεν πρόκειται να «καθορίσει η μικρή Κύπρος τις μεγάλες πολιτικές της Ευρώπης», όμως στο βαθμό που η άσκηση της Προεδρίας είναι δημιουργική, ικανοποιητική και σοβαρή, τότε είπε, μπορούν να προωθηθούν ως ένα βαθμό και τα δικά μας συμφέροντα και ενδιαφέροντα.

    Για το Μνημόνιο Συνεργασίας ο κ. Ηλιάδης ανέφερε πως η πλευρά του συνάντησε εξαιρετική ανταπόκριση σε όλα τα θέματα συνεργασίας στα οποία η Κύπρος χρήζει υποστήριξης από ειδικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να αντιμετωπίσει αξιοπρεπώς τα θέματα της Κυπριακής Προεδρίας.

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που προηγήθηκαν της υπογραφής, ο Υπουργός ανέφερε πως τέθηκαν ακόμη τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, θέματα υδατικής πολιτικής, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης.

    Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε πως η Ελλάδα περνά αυτή τη στιγμή μια περίοδο πολύ βαθιάς κρίσης, που με τη σειρά της οδηγεί σε περισυλλογή για τα αίτια αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

    Η κρίση μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις αναπτυξιακές μας κατευθύνσεις στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, της πράσινης οικονομίας και την πράσινης επιχειρηματικότητας, είπε η Υπουργός.

    Πρόσθεσε πως το Υπουργείο της δεν αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως ένα θέμα το οποίο καλείται απλώς να προστατεύσει, αλλά και ως ένα εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.

    Για το μνημόνιο, η κ. Μπιρμπίλη είπε πως συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα προχωρήσει η συνεργασία και είπε ότι στόχος είναι να καταστεί ενεργό και να αποκτήσει σαφές περιεχόμενο.

    Ανέφερε τέλος πως οι Προεδρίες Κύπρου και Ελλάδας, δύο σχετικά μικρών Μεσογειακών Κρατών Μελών, μπορούν να δώσουν ένα δυνατό στίγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον οι δύο χώρες δουλέψουν μαζί.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΦΥΓΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αντιμετωπιστεί 100% το θέμα παραχώρησης οικοπέδων σε προσφυγικές οικογένειες, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο στο θέμα των τιτλοποιήσεων και των πιστοποιητικών μίσθωσης, στο θέμα των οικοπέδων και στο θέμα των αντισταθμιστικών οικοπέδων, ο κ. Γεωργίου είπε: ``Πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στο θέμα τιτλοποίησης``.

    ``Ουσιαστικά φτάνουμε στο τέλος. Περίπου 650 διαμερίσματα και οικίες που ήταν στον κατάλογο των προβληματικών έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα και πολύ σύντομα θα δοθούν οι τίτλοι. Αλλά 500 σπίτια για τιτλοποίηση βρίσκονται στο στάδιο του Υπουργικού Συμβουλίου που σημαίνει είναι θέμα λίγων ημερών ή και μηνός για να δοθούν οι τίτλοι», είπε.

    Μέχρι το τέλος του χρόνου, συνέχισε, «θα δοθούν σε δύο μεγάλες περιοχές τα πιστοποιητικά μίσθωσης στη Δρομολαξιά και στην περιοχή Πολεμιδιών. Περίπου είναι 2.000 και έχουμε 1.228 νέα οικόπεδα υπό εξέλιξη. Εχουν δοθεί μέχρι τώρα 1.070 οικόπεδα και θα δοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ακόμα 370 οικόπεδα και με αυτό τον αριθμό αντιμετωπίζεται το σύνολο των οικοπέδων που είχαν δοθεί στο παρελθόν, αλλά και το σύνολο των αιτήσεων που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες του κράτους. Αρα μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε αντιμετωπίσει 100% το θέμα παραχώρησης οικοπέδων σε προσφυγικές οικογένειες``.

    [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»

    Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Μπόινγκ της ΗΛΙΟΣ Πάμπος Χαραλάμπους δεν μπορούσε να ικανοποιήσει το προφίλ που ζητούσε η εταιρεία «Ηλιος», δήλωσε την Τετάρτη κατά την εξέταση του από την Κατηγορούσα Αρχή ο πρώην Γερμανός Αρχιπιλότος της «Ηλιος» York Bachman. «Πληρούσε μεν», είπε, «τις προϋποθέσεις για πτητική άδεια, ωστόσο ήταν κάτω από το προφίλ της που δημιούργησε και ζητούσε η εταιρεία».

    Με την εξέταση και αντεξέταση του πρώην Γερμανού Αρχιπιλότου της «Ηλιος» York Bachman, καθώς και την αντεξέταση του Ελβετού Φρεντερίκ Παντιγιόν συνεχίστηκε την Τετάρτη στο Κακουργιοδικείο η ακροαματική διαδικασία, για την υπόθεση της ``Ηλιος``.

    Ο κ. Παντιγιόν διατέλεσε Διευθυντής Πτητικών Επιχειρήσεων και Διευθυντής εκπαίδευσης στην εταιρεία κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2000 - Μαρτίου 2003. Σύμφωνα με τον κ. Bachman ο Πάμπος Χαραλάμπους είχε καλή ικανότητα στην απογείωση και προσγείωση του αεροσκάφους, αλλά σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες του αεροσκάφους «είχε ελλείψεις και δυσκολίες».

    [04] ΚΥΠΕ ΓΤΠ ΗΜΕΡΙΔΑ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συνδιοργανώνουν την Πέμπτη Ημερίδα με τίτλο «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας Ρόλος και Ανάπτυξη των ΜΜΕ», στη Δημοσιογραφική Εστία. Η Ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στο χώρο της Ημερίδας θα υπάρχει φωτογραφική έκθεση και θα οργανωθεί, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Κύπρου, επίσκεψη στο Μουσείο Τύπου.

    Η Ημερίδα που θα αρχίσει στις 9 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 1.30 μ.μ., χωρίζεται σε τέσσερις Ενότητες που θα καλύψουν θέματα όπως το πολιτικό νομικό κοινωνικό πλαίσιο, την ίδρυση και την εξέλιξη των ΜΜΕ (έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος), την κρατική και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δημοσιογράφο του χθες και του σήμερα.

    Ανάμεσα στους ομιλητές/εισηγητές είναι πρώην Υπουργοί, διπλωμάτες, Ακαδημαϊκοί και έμπειροι δημοσιογράφοι. Για να παρακολουθήσουν την Ημερίδα έχουν προσκληθεί κυβερνητικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές , εκπρόσωποι των ΜΜΕ, καθώς και καθηγητές και φοιτητές των Σχολών Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας, Διαδικτύου, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών των κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 September 2010 - 17:29:30 UTC