Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
  • [02] ΕΤΕπ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΜΗΝΥΜΑ

  • [01] ΚΥΠΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα φεισθεί χρόνου, επιμονής και υπομονής για να πετύχει ο στόχος ζωής που είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στη δήλωση αυτή σε χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, κατά την τελετή έναρξης της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με θέμα ``50 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας - Ρόλος και Ανάπτυξη των ΜΜΕ`` στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό και τον κόσμο ολόκληρο ``με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο``, σήμερα παραμονή των γιορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δεν θα φεισθεί χρόνου, επιμονής και υπομονής ``για να πετύχουμε το στόχο ζωής, την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    ``Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε`` συμπλήρωσε, για μια λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακολούθως και σχέση με το θέμα της Ημερίδας πως στα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάπτυξη των ΜΜΕ είναι ραγδαία, καθώς ο δημοσιογραφικός κόσμος, με αγώνες και σκληρές προσπάθειες, κατέκτησε και κατοχύρωσε ελευθερίες και δικαιώματα αναγκαία για τη λειτουργία της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

    Ανέφερε πως περιοριστικές διατάξεις και αναχρονιστικές πρόνοιες στο νομικό πλαίσιο και αντιδημοκρατικές πολιτικές πρακτικές δημιούργησαν προβλήματα, επέτρεψαν κάποια επιβράδυνση αλλά δεν απέτρεψαν, την αύξηση των ΜΜΕ, την εξέλιξη τους και ενίσχυση του ρόλου στη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας και της δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως η Κυβέρνηση θέλει τη δημοσιογραφία να λειτουργεί πραγματικά ως τέταρτη εξουσία, ``να μην είναι μέρος ούτε της πολιτικής, ούτε της οικονομικής εξουσίας, να μην είναι διαπλεκόμενη, αλλά να είναι με το μέρος των δικαιωμάτων του πολίτη, να προσπαθεί να παρέχει σφαιρική, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση, ώστε ο πολίτης να κρίνει και να συμμετέχει στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι``.

    ``Η δημοσιογραφία στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να αποτελεί επιπρόσθετη πηγή γνώσης για τους πολίτες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα`` πρόσθεσε.

    Δια του Υπουργού Εσωτερικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ακόμη ότι η δημοσιογραφία είναι και πρέπει να λειτουργεί πρώτιστα ως λειτούργημα και ο δημοσιογράφος ελεύθερος, να διερευνά, να αξιολογεί, να κρίνει, να συνθέτει και να δημιουργεί ειδήσεις, χρήσιμες για την κοινωνία.

    ``Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον και υποχρέωση να κυνηγούν την αλήθεια και να ενημερώνουν υπεύθυνα σε πνεύμα δημόσιου συμφέροντος τους πολίτες`` σημείωσε, προσθέτοντας πως ``η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μια δημοσιογραφία που να έχει στην πρώτη γραμμή την επίλυση του Κυπριακού για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας``.

    ``Εχουμε ανάγκη από μια δημοσιογραφία που να προβάλλει τα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας, εντός και εκτός Κύπρου``, πρόσθεσε.

    Κηρύσσοντας, δια του Υπουργού Εσωτερικών την έναρξη της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους διοργανωτές, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας το πολυσήμαντο έργο που επιτελούν στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

    ``Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας και είμαι βέβαιος ότι οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις σας θα είναι χρήσιμες για τον κόσμο των ΜΜΕ, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές, αλλά και για τον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά``, κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ Κωστάκης Κωνσταντίνου εξήγησε ότι η διοργάνωση της ημερίδας αποφασίστηκε με αφορμή τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας ``με στόχο να σημειώσουμε την εξέλιξη των ΜΜΕ και το ρόλο που διαδραμάτισαν στο πλαίσιο του κυπριακού κράτους και των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο``.

    Ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ ανέφερε πως η ιστορία του Τύπου και των ΜΜΕ στην πατρίδα μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τους αγώνες του λαού μας και τις πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι η συμβολή των ΜΜΕ της πατρίδας μας είναι σημαντική και πολυδιάστατη.

    ``Τα ΜΜΕ λειτουργούν ως μια επιπρόσθετη πηγή γνώσης, ως πηγή ενημέρωσης και προσανατολισμού, για λήψη σημαντικών αποφάσεων τόσο σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα όσο και σε άλλα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα`` υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα πως ``οι λειτουργοί των Μέσων, οι πρωτοπόροι δημοσιογράφοι, έγραψαν με το ζήλο, την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα και την αγάπη τους προς τη δημοσιογραφία και την πατρίδα σελίδες δόξας``.

    Πρόσθεσε ακολούθως πως στις σημερινές συνθήκες ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς ``οι πολιτικές, κοινωνικο-οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον όπου παλιά και νέα μέσα ενημέρωσης συνυπάρχουν, συνεργάζονται αλλά και ανταγωνίζονται``.

    ``Νέα φαινόμενα και νέες τάσεις εμφανίζονται. Οι αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ οδηγούν σε σημαντικές συγχωνεύσεις και δημιουργία ισχυρών συγκροτημάτων, οδηγούν σε συνεργασίες και συνέργιες των διαφόρων μέσων ενημέρωσης`` σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ως εύλογες τις ανησυχίες για δημιουργία μιντιακών μονοπωλίων, και επισημαίνοντας πως ``ο ρόλος της δημοσιογραφίας ως τέταρτη εξουσία υπονομεύεται.

    Οπως συμπλήρωσε, σε αυτό το γρήγορα μεταβαλλόμενο και πολλαπλά απαιτητικό περιβάλλον οι δημοσιογράφοι καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

    Ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ εξήγησε πως το πρόγραμμα της Ημερίδας διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο που μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε μια σφαιρική εικόνα για την ανάπτυξη και το ρόλο των ΜΜΕ στα 50 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``μιας Δημοκρατίας, ενός κράτους που παρά τις μεθοδεύσεις για τη διάλυση του, τη διαίρεση του, την εξαφάνιση του εξακολουθεί να υπάρχει και να αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ του λαού μας για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας καθώς και τη βάση ανάπτυξης και προόδου της κοινωνίας μας``.

    Ανέφερε ακόμη πως η Ημερίδα έχει επίσης στόχο να δημιουργήσει προβληματισμό και να θέσει ερωτήσεις και να αναζητήσει απαντήσεις ``για το τι κάνουμε σήμερα, πως αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις πως προχωρούμε μπροστά, πως κάνουμε τους εαυτούς μας και τα μέσα ενημέρωσης πιο χρήσιμα για την κοινωνία μας και τους πολίτες``.

    Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στα ΜΜΕ και στους λειτουργούς τους, μέσα σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, με απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και διεθνώς.

    Χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της ημερίδας απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου Πέτρος Ζαχαριάδης, ο οποίος και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, να τιμήσουν τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνδιοργανώνοντας τη σημερινή Ημερίδα.

    Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ακολούθως πως είναι παραδεκτό γεγονός ότι ο οργασμός που παρατηρήθηκε στην ανάπτυξη - ποιοτική και ποσοτική - των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια ήτο πρωτοφανής για την πληθυσμιακά μικρή πατρίδα μας, όχι μόνο στα έντυπα μέσα αλλά και στα οπτικοακουστικά.

    ``Η έλευση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1990`` πρόσθεσε, ``συνέβαλε τα μέγιστα στην πολυφωνία, στοιχείο απαραίτητο σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα``.

    Ανέφερε ακόμη πως ο μεγάλος αριθμός των ΜΜΕ που εκδίδονται και εκπέμπουν, πέραν των όσων έχουν προσφέρει στην κοινωνία, έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας αλλά και εξειδίκευσης σε πολλούς τομείς, σημειώνοντας ωστόσο πως η πολιτεία δεν στάθηκε δυστυχώς αρωγός - διαχρονικά - στα μέσα, κυρίως στα έντυπα, τα οποία αντί ως συνεργάτες αντιμετωπίσθηκαν ως αντίπαλοι και εκφράζοντας την ελπίδα όπως αυτή η εικόνα αλλάξει.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα της Ημερίδας θα αποτελέσουν τροφή κυρίως για τους φοιτητές δημοσιογραφίας, επικοινωνίας και διαδικτύου, και όχι μόνο και ευχήθηκε όπως η Ημερίδα να καταστεί παραγωγική.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος ευχήθηκε όπως οι εργασίες της Ημερίδας επιφέρουν χρήσιμα αποτελέσματα για την κυπριακή δημοσιογραφία και προπαντός τη δημοσιογραφική ελευθερία και ανεξαρτησία και την ποιοτική ενημέρωση και πληροφόρηση, ``για το καλό της κυπριακής κοινωνίας και του τόπου μας γενικά``.

    [02] ΕΤΕπ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

    Με την υπογραφή δύο χρηματοδοτικών συμβάσεων ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στον τομέα του αστικού περιβάλλοντος, που αφορούν τα έργα των αποχετευτικών συστημάτων των Κοινοτήτων και το αναπτυξιακό έργο του Δήμου Λευκωσίας, εόρτασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε δημόσια πανηγυρική τελετή την 50ή επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα 30 χρόνια δραστηριότητάς της στη χώρα.

    Οι συμβάσεις υπεγράφησαν σήμερα σε δημόσια τελετή στο Υπουργείο Οικονομικών, στη Λευκωσία, από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, και τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου.

    Η χρηματοδότηση των έργων των αποχετευτικών συστημάτων των Κοινοτήτων αφορά ποσό ύψους 140 εκ. ευρώ και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού των περιαστικών περιοχών και της υπαίθρου, διασφαλίζοντας αφενός την οικονομική ανάπτυξη και αφετέρου προστατεύοντας το περιβάλλον.

    Η δεύτερη συμφωνία για το αναπτυξιακό έργο του Δήμου Λευκωσίας αφορά ποσό ύψους 40 εκ. ευρώ και στοχεύει στη βελτίωση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης όλων των κατοίκων του αστικού συμπλέγματος της Λευκωσίας.

    Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Σακελλάρης υπέγραψε με την Τράπεζα Κύπρου την πρώτη συμφωνία JEREMIE στην Κύπρο, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, η οποία θα στηρίξει τις μικρομεσαίες και μέχρι και τις πολύ μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

    Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών, ο κ. Σακελλάρης, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Κύπρο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συμφωνίες αυτές και σημείωσε ότι ``με αυτές τις χρηματοδοτήσεις, το 2010 θα ξεπεράσουμε το περσινό ρεκόρ χρηματοδοτήσεων στην Κύπρο`` των 202 εκ. ευρώ, φθάνοντας στα 460 εκ. ευρώ.

    Ανέφερε επίσης ότι στην Κύπρο δραστηριοποιείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο είναι θυγατρική της ΕΤΕπ κατά 66% και πρόσθεσε ότι το ΕΤαΕ μέσω της αυτής συμφωνίας, που υπέγραψε με την Τράπεζα Κύπρου, συγχρηματοδοτούν επί ίσοις όροις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και τη καινοτομία.

    ``Με τις σημερινές υπογραφές, ο Ομιλος ΕΤΕπ σηματοδοτεί αυτή την επετειακή ημέρα με τους δύο τομείς που θα αποτελέσουν τις μελλοντικές μας προτεραιότητες στην Κύπρο: υποδομές για αειφόρο ανάπτυξη και στήριξη του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της δημιουργικότητας των επιχειρήσεων``, σημείωσε ο κ. Σακελλάρης.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο κ. Πατσαλίδης τόνισε ότι ``οι σημερινές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έρχονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση συνεχίζουν να διαχέονται σε όλες τις χώρες και όλους τους οικονομικούς κλάδους και αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη της Τράπεζας στην κυπριακή οικονομία``.

    Πρόσθεσε ότι ``οι όροι παραχώρησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι συγκριτικά οι καλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη πηγή εξωτερικής ή εσωτερικής χρηματοδότησης, αφού χορηγεί μακροχρόνια δάνεια με μεγάλη περίοδο χάριτος και χαμηλά επιτόκια``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας σε τεχνοκρατικό επίπεδο στον Τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης, τόνισαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν και η Ελληνίδα Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

    Ο κ. Καρογιάν δέχθηκε σήμερα την Ελληνίδα Υπουργό, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο έπειτα από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής και η Ελληνίδα Υπουργός εξήραν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων τους και τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο, που εδραιώνεται τώρα, έπειτα και από τη χθεσινή υπογραφή από τους δύο Υπουργούς του Μνημονίου Συναντίληψης στον Τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης.

    Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το περιεχόμενο του Μνημονίου και αναφέρθηκε στις προκλήσεις τις οποίες καλείται η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, υπό τη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο κ. Ηλιάδης τόνισε τη σημασία του εν λόγω Μνημονίου αφού προβλέπει και συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Ο κ. Καρογιάν από την πλευρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και ικανοποίηση της Κύπρου και του λαού της για την προθυμία που επιδεικνύει πάντοτε η Ελληνική Κυβέρνηση για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης. Υπογράμμισε επίσης τα οφέλη που αποκομίζουν ταυτόχρονα Ελλάδα και Κύπρος από αυτήν τη συνεργασία και επαίνεσε την καθόλα επιτυχή άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα παλαιότερα, αντίστοιχη της οποίας, όπως τόνισε, φιλοδοξεί να έχει και η Κύπρος.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΜΗΝΥΜΑ

    Παρά τις δυσκολίες, οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού συνεχίζονται, τόσο μέσα από τη διαδικασία διαρκούς διαπραγμάτευσης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων όσο και μέσα από τη διεθνή κοινότητα, τονίζει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου στο μήνυμά του για την 1η Οκτωβρίου.

    «Η σημερινή μέρα, 50 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και την πατρίδα μας να εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας εδάφη κατέχονται από άλλη χώρα, υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται τόσο μέσα από τη διαδικασία διαρκούς διαπραγμάτευσης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων όσο και μέσα από τη διεθνή κοινότητα, η οποία αναμένουμε να υποχρεώσει την Τουρκία να αποσύρει το στρατό κατοχής και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας», αναφέρει στο μήνυμά του ο Υπουργός.

    Ο κ. Δημητρίου σημειώνει επίσης ότι δέσμευση όλων, «είναι να πορευτούμε μαζί σε συνθήκες ενότητας, ειρήνης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας για να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να εξασφαλίσουμε για σας, τη νέα γενιά, μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και συρματοπλέγματα διαχωρισμού, ώστε να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο και το λαό της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Με όπλα μας», συνεχίζει, «τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την ειρήνη, ας πορευτούμε όλοι μαζί, από όποιο χαράκωμα κι αν βρίσκεται ο καθένας και η καθεμιά, στο στίβο της ζωής για ένα καλύτερο αύριο».

    Κάνοντας την ιστορική αναδρομή, ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου του 1960, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, ήταν αποτέλεσμα τόσο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 εναντίον των Αγγλων όσο και της καθολικής απαίτησης του λαού για ελευθερία και αποτελεί ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη της ιστορίας του τόπου μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 30 September 2010 - 15:29:26 UTC