Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
  • [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΚΥΠΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, ας μας δοκιμάσουν και θα εκπλαγούν, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο διάγγελμά του για την 50η επέτειο για την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι ο ιστορικός συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι κίνηση «καλής θέλησης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για τον οποίο δεν μετανιώνουμε».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε παράλληλα ότι δεν έχει καμία διάθεση να προβεί στις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους και καμιά διάθεση δικαιώματα και ελευθερίες που μπορούν να ασκούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην Κύπριοι, οι Κύπριοι να μην μπορούν να ασκήσουν και να έχουν μόνιμους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε επίσης πως ενώ η Τουρκία συνεχώς διατυμπανίζει ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου δυστυχώς, πόρρω απέχουν οι πράξεις από τις διακηρύξεις της και η όλη συμπεριφορά της αποδεικνύει ότι δεν είναι έτοιμη για λύση.

    ``Με τα λόγια φτιάχνονται ωραίες εικόνες, δεν χτίζονται κάστρα. Εμείς όμως είναι κάστρο που θέλουμε να κτίσουμε, κάστρο ευημερίας για το σύνολο του λαού μας. Ανεξαρτήτως των δυσκολιών, είμαστε πανέτοιμοι για λύση. Κατηγορηματικά απορρίπτουμε και με αποφασιστικότητα αντιπαλεύουμε τη διαίρεση και τη διχοτόμηση``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Η Τουρκία ας αποφασίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ας ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εμείς είμαστε έτοιμοι. Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά, ας μας δοκιμάσουν και θα εκπλαγούν``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως δείγμα της μεγάλης αποφασιστικότητας για την επίτευξη λύσης σύντομα, είναι οι τρεις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. ``Προτάσεις ισορροπημένες και ρεαλιστικές, που προβλέπουν όφελος και κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Αν η Τουρκία τις αποδεχθεί, τότε η διαδικασία του διαλόγου θα επισπευθεί και θα δημιουργηθεί μεγάλη δυναμική για τη λύση``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως ``δεν αποκρύβουμε ότι η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση δεν προχωρά όπως θα θέλαμε. Δεν αποκρύβουμε ότι συναντούμε προβλήματα, τόσο με τις θέσεις και τις προσεγγίσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όσο και με την πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και του Κυπριακού``.

    Υπογράμμισε πως ``εμείς θα επιμένουμε, όπως έχουμε χρέος άλλωστε. Θα επιμένουμε σε μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Θα επιμένουμε στη συμφωνία μας με τον προηγούμενο Τουρκοκύπριο ηγέτη για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την καθορίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Θα επιμένουμε μέχρι τέλους, διότι μόνον έτσι θα επανενωθεί ο τόπος και ο λαός μας και θα τερματιστεί η κατοχή``.

    Η λύση του Κυπριακού, υπέδειξε, «επιβάλλει συνέπεια σε αρχές, αλλά και επίδειξη ρεαλισμού``.

    ``Το 1960 είχαμε αποφασίσει να πορευθούμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας υπό τη σκέπη ενός ενιαίου δικοινοτικού κράτους, του οποίου να είμαστε συνδιαχειριστές. Με τη λύση, καλούμαστε να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε την ενότητα του κράτους και του λαού. Να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να οικοδομούν το μέλλον τους χωρίς ξένες επεμβάσεις. Να οικοδομήσουμε το κοινό μας κράτος που θα μετεξελιχθεί σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και θα έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Επεσήμανε πως ``ο γενναίος και ιστορικός συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι κίνηση καλής θέλησης προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για τον οποίο δεν μετανιώνουμε. Ο,τι μείνει στην Κύπρο, στους Κύπριους θα μείνει και θα ανήκει. Ομως, δεν έχουμε καμιά διάθεση να κάνουμε τις όποιες παραχωρήσεις σε ξένους. Και δεν έχουμε καμιά διάθεση δικαιώματα και ελευθερίες που μπορούν να ασκούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην πατρίδα μας, οι Κύπριοι να μην μπορούν να ασκήσουν και να έχουν μόνιμους περιορισμούς και απαγορεύσεις``, ανέφερε.

    Σημείωσε πως ``ούτε εθελοτυφλούμε, ούτε κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην εκπλήρωση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου. Από την άλλη, βέβαια, δεν οχυρωνόμαστε πίσω από φοβικά σύνδρομα, ούτε και ταμπουρωνόμαστε πίσω από άγονες γραμμές ενός στείρου και συνεχούς αρνητισμού``.

    ``Χωρίς να αιθεροβατούμε και ταυτόχρονα χωρίς να απογοητευόμαστε, αγωνιζόμαστε για να απαλλαγούμε από τα δεινά της παράνομης τουρκικής κατοχής και της διαίρεσης που ταλανίζουν το σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους``, ανέφερε.

    Οπως είπε, ``αγωνιζόμαστε να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    ``Όραμά μας είναι να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη απ άκρου εις άκρον. Οραμά μας είναι να δούμε το λαό μας μονιασμένο να εργάζεται ειρηνικά, συλλογικά και δημιουργικά για το κοινό καλό. Προσβλέπουμε την ώρα που δεν θα έχει σημασία αν αυτός που μας εξυπηρετεί ή αυτός που εξυπηρετούμε είναι Ελληνας ή Τούρκος της πατρίδας μας. Προσβλέπουμε την ώρα που θα σπείρουμε και θα θερίσουμε μαζί, που θα ιδρώσουμε και θα ξαποστάσουμε μαζί, που θα γλεντήσουμε μα και θα κλάψουμε μαζί``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε εξάλλου πως η πορεία προς την Ανεξαρτησία ήταν δύσβατη, ανηφορική, κακοτράχαλη. Ηταν πορεία ποτισμένη με το αίμα, με το κλάμα και τον ίδρωτα του κυπριακού λαού. Ηταν, δυστυχώς, και πορεία διάσπαρτη με εμπόδια, παγίδες, συμφορές και προδοσίες.

    Παρατήρησε πως ``επεμβάσεις ξένων και λάθη δικά μας, δεν μας επέτρεψαν να εκπληρώσουμε αυτό το ηθικό χρέος στο ακέραιο``, και σημείωσε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις πρώτα και κύρια έναντι του εαυτού μας.

    Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε πως επιβάλλεται σύνεση και επίδειξη καλής θέλησης και ευθύνης απ όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    ``Σας καλώ να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ενωμένοι. Σας καλώ να γιορτάσουμε και να προασπίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ενωμένοι. Μόνο αγωνιζόμενοι για την ενότητα της πατρίδας μας και του λαού μας υπηρετούμε και γιορτάζουμε πραγματικά τη Δημοκρατία μας``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    ``Απευθύνω τον τελικό μου λόγο σ εσάς συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, επικαλούμενος και πάλι τα λόγια του ποιητή: `Αψηλά τις καρδιές μας μες της γης μας το χώμα / πιο βαθιά ριζωμένοι κι ας μανίζουν οι ανέμοι`. Χρόνια πολλά για τη γενέθλια μέρα του κράτους μας!``, κατέληξε.

    [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΟΣ

    Φθάνει την Παρασκευή στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Παπούλιας θα αφιχθεί στην Κύπρο στις 12.30 και ακολούθως θα έχει σειρά συναντήσεων με την πρώην πρώτη κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, την σύζυγο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, Γιόλα Μιχαηλίδου, καθώς και την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, την Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων και την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου.

    Το βράδυ θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ακολούθως, ο κ. Παπούλιας και η αντιπροσωπεία του θα συμμετάσχουν στην επίσημη εμβληματική εκδήλωση για την 50ή επέτειο ανεξαρτησίας Κύπρου.

    [03] ΚΥΠΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα φεισθεί χρόνου, επιμονής και υπομονής για να πετύχει ο στόχος ζωής που είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στη δήλωση αυτή σε χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, κατά την τελετή έναρξης της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με θέμα ``50 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας - Ρόλος και Ανάπτυξη των ΜΜΕ`` στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό και τον κόσμο ολόκληρο ``με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο``, σήμερα παραμονή των γιορτασμών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δεν θα φεισθεί χρόνου, επιμονής και υπομονής ``για να πετύχουμε το στόχο ζωής, την επίλυση του Κυπριακού, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

    ``Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε`` συμπλήρωσε, για μια λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακολούθως και σχέση με το θέμα της Ημερίδας πως στα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανάπτυξη των ΜΜΕ είναι ραγδαία, καθώς ο δημοσιογραφικός κόσμος, με αγώνες και σκληρές προσπάθειες, κατέκτησε και κατοχύρωσε ελευθερίες και δικαιώματα αναγκαία για τη λειτουργία της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας.

    Ανέφερε πως περιοριστικές διατάξεις και αναχρονιστικές πρόνοιες στο νομικό πλαίσιο και αντιδημοκρατικές πολιτικές πρακτικές δημιούργησαν προβλήματα, επέτρεψαν κάποια επιβράδυνση αλλά δεν απέτρεψαν, την αύξηση των ΜΜΕ, την εξέλιξη τους και ενίσχυση του ρόλου στη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας και της δημοκρατίας.

    Επεσήμανε πως η Κυβέρνηση θέλει τη δημοσιογραφία να λειτουργεί πραγματικά ως τέταρτη εξουσία, ``να μην είναι μέρος ούτε της πολιτικής, ούτε της οικονομικής εξουσίας, να μην είναι διαπλεκόμενη, αλλά να είναι με το μέρος των δικαιωμάτων του πολίτη, να προσπαθεί να παρέχει σφαιρική, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση, ώστε ο πολίτης να κρίνει και να συμμετέχει στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι``.

    ``Η δημοσιογραφία στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να αποτελεί επιπρόσθετη πηγή γνώσης για τους πολίτες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα`` πρόσθεσε.

    Δια του Υπουργού Εσωτερικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ακόμη ότι η δημοσιογραφία είναι και πρέπει να λειτουργεί πρώτιστα ως λειτούργημα και ο δημοσιογράφος ελεύθερος, να διερευνά, να αξιολογεί, να κρίνει, να συνθέτει και να δημιουργεί ειδήσεις, χρήσιμες για την κοινωνία.

    ``Εχουμε ανάγκη από μια δημοσιογραφία που να προβάλλει τα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας, εντός και εκτός Κύπρου``, πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ Κωστάκης Κωνσταντίνου εξήγησε ότι η διοργάνωση της ημερίδας αποφασίστηκε με αφορμή τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας ``με στόχο να σημειώσουμε την εξέλιξη των ΜΜΕ και το ρόλο που διαδραμάτισαν στο πλαίσιο του κυπριακού κράτους και των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο``.

    Ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ ανέφερε πως η ιστορία του Τύπου και των ΜΜΕ στην πατρίδα μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τους αγώνες του λαού μας και τις πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι η συμβολή των ΜΜΕ της πατρίδας μας είναι σημαντική και πολυδιάστατη.

    ``Τα ΜΜΕ λειτουργούν ως μια επιπρόσθετη πηγή γνώσης, ως πηγή ενημέρωσης και προσανατολισμού, για λήψη σημαντικών αποφάσεων τόσο σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα όσο και σε άλλα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα`` υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα πως ``οι λειτουργοί των Μέσων, οι πρωτοπόροι δημοσιογράφοι, έγραψαν με το ζήλο, την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα και την αγάπη τους προς τη δημοσιογραφία και την πατρίδα σελίδες δόξας``.

    Πρόσθεσε ακολούθως πως στις σημερινές συνθήκες ο ρόλος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων είναι εξαιρετικά σημαντικός καθώς ``οι πολιτικές, κοινωνικο-οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές έχουν διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον όπου παλιά και νέα μέσα ενημέρωσης συνυπάρχουν, συνεργάζονται αλλά και ανταγωνίζονται``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 30 September 2010 - 19:29:23 UTC