Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΑΙΔΟΒΟΥΛΗ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΒΟΥΛΗ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, όπου είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Κύπρο.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευσαν στην έδρα του ΟΗΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο Συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον κ. Ερογλου, αλλά και τη δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Μπαν.

    Οπως δήλωσε εξάλλου ο εκτελών χρέη αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κ. Μπαν, «ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ είχε αυτό που αποκάλεσε μια εποικοδομητική συνάντηση με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η διακυβέρνηση, και ο διαμοιρασμός των εξουσιών, η οικονομία, θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το περιουσιακό, το εδαφικό και η ασφάλεια, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν».

    Σημείωσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ερογλου, δήλωσε ότι κάλεσε τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, επειδή οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό φάνηκε να χάνουν το μομέντουμ και χρειάζονταν ώθηση, έτσι ώστε οι δυο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία ενόσω υπάρχει ακόμα η ευκαιρία αλλά και ο χρόνος για να επιτευχθεί αυτό.

    Είπε, επίσης, ότι ο κ. Μπαν τόνισε πως μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη σέβονται αυτές τις συνομιλίες ως μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι Κύπριοι.

    «Ο λαός της Κύπρου και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν μια λύση, όχι ατελείωτες συζητήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί εκ νέου με τους ηγέτες στη Γενεύη περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2011.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΑΙΔΟΒΟΥΛΗ

    Mε την ορμή της νιότης και συνάμα τους σοβαρούς και συνετούς προβληματισμούς τους οι νέοι θέτουν ζητήματα και προτείνουν πορείες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριος Καρογιάν χαιρετίζοντας την έναρξη της Β΄ Πανηγυρικής Συνόδου της Δ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της «Εβδομάδας Παιδιού 2010».

    Τόσο το κεντρικό θέμα όσο και τα πέντε υποθέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή Πανηγυρική Σύνοδο της Παιδοβουλής φανερώνουν το εύρος και το βάθος των προβληματισμών της νεολαίας και ενισχύουν τις ελπίδες ότι πολλά μπορούμε να αναμένουμε από τα παιδιά, τόνισε ο κ. Καρογιάν. ``Πολλά μπορούμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά``.

    Θέματα που, όπως είπε, αφορούν πρωτίστως τα δικαιώματα των παιδιών αλλά τη στάση τους έναντι της πολιτικής, του εθνικού θέματος και του κοινωνικού περιβάλλοντος θα απασχολήσουν την ολομέλεια της Παιδουβουλής. Οι εκθέσεις που έχουν ετοιμάσει για τα υπό συζήτηση θέματα οι πέντε Επαρχιακές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, πρόσθεσε, περιέχουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και σημαντικές εισηγήσεις. ``Αναμένουμε ότι με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα έχουμε σημαντικά πορίσματα που θα καταστήσουν καίρια την παρέμβαση της Παιδοβουλής και στα υπό συζήτηση θέματα``.

    Η Παιδοβουλή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσφέρει την ευκαιρία στους νέους να έχουν μια ουσιαστική παρέμβαση στα κοινά και να θέτουν τη δική τους ατζέντα στον ευρύτερο διάλογο, που αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. ``Πρόκειται για μια ενεργό και δομημένη συμμετοχή των νέων στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, που επιβεβαιώνει την υπευθυνότητα και την ωριμότητά τους αλλά και που αποδεικνύει τα υψηλά οράματα και τους υψηλούς στόχους της κυπριακής νεολαίας``.

    Ο κ. Καρογιάν συνεχάρη όλα τα μέλη των Επαρχιακών Κοινοβουλευτικών Ομάδων που εργάστηκαν για την προετοιμασία των εκθέσεων και καλωσόρισε στη σημερινή συνεδρία τους παρόντες Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τα μέλη της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού και τους παρόντες Βουλευτές.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΚΙΟΥΛ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σύντομο διάλογο, σε ήπιους τόνους, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπννουλάχ Γκιουλ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Ζήτησε, επίσης, να αφεθούν οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.

    Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ. Κοντά βρέθηκε και ο κ. Γκιουλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.

    [04] ΒΟΥΛΗ - ΛΙΒΥΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Βουλευτές Δημήτρη Συλλούρη, Ανδρέα Αγγελίδη, Αριστο Αριστοτέλους και Γιώργο Βαρνάβα, μεταβαίνουν μεθαύριο Δευτέρα στην Τρίπολη της Λιβύης για τετραήμερη επίσκεψη, μετά από σχετική πρόσκληση του Γραμματέα (Προέδρου Επιτροπής) Εξωτερικών Υποθέσεων του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου δρος Suleiman Shahoumi.

    Κατά την παραμονή τους στην Τρίπολη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Κύπριοι Βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Γραμματέα (Πρόεδρο) του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου Mohamed Belgasem Al-Zwai. Θα έχουν, δε, χωριστές συναντήσεις με τους Γραμματείς (Προέδρους των Επιτροπών) Εξωτερικών Υποθέσεων και Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Shahoumi και Hosni Aloheshi Al-Sadeq, αντίστοιχα, καθώς και με τον Γραμματέα (Υφυπουργό) Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Γενικής Λαϊκής Επιτροπής (Υπουργείο) για την Εξωτερική Διασύνδεση και τη Διεθνή Συνεργασία Abdulati Alobeidi.

    Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν, επίσης, με τον Γραμματέα της Γενικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Mukhtar Mohamed Al-Daira, καθώς και με τον Συντονιστή της Ομάδας (Shoabat) Eξωτερικής Εργασίας του Γραφείου Επικοινωνίας των Επαναστατικών Επιτροπών.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η αντιπροσωπία θα επισκεφθεί την Ακαδημία Ανωτάτων Σπουδών στην Τρίπολη, καθώς και την αρχαία πόλη Leptis Magna. Στην περιοχή αυτή, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπία του τοπικού Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου του Al Magreb.

    Δείπνα προς τιμή της αντιπροσωπίας θα παραθέσουν οι Shahoumi και Al-Sadeq, ενώ ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Τρίπολη Περικλής Στιβαρός θα παραθέσει ανταποδοτική δεξίωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 20 November 2010 - 14:29:12 UTC