Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [02] ΟΑΣΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Ικανοποιημένος από τη σθεναρή υποστήριξη και «πολλή θετική ανταπόκριση» του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειές του, δήλωσε ότι είναι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκθεση καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και τις τελευταίες εξελίξεις.

    Αναφερόμενος στις μετά τη 18η Νοεμβρίου εξελίξεις, αφού είπε ότι ο ΟΗΕ προσβλέπει στις προσεχείς δύο εβδομάδες, μίλησε για τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αλλά και τη συνάντηση των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη, στις 25 ή 26 Ιανουαρίου.

    «Θα είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε από αυτούς για την πρόοδο που έχουν σημειώσει στους δύο αυτούς μήνες από τη συνάντησή τους στις 18 Νοεμβρίου. Αλλά θα συνεχίσουμε, ως ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, να πράττουμε ό,τι μπορούμε, βοηθώντας τη διαδικασία στη Λευκωσία, κι ελπίζουμε ότι οι ηγέτες να σημειώσουν πρόοδο», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ηγεσίας και ιδιοκτησίας, και ότι «δεν υπάρχει θέμα επιβολής στους Κυπρίους μίας συμφωνίας την οποία δεν επιθυμούν, γιατί η συμφωνία θα πρέπει να πάει σε δύο ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους Κυπρίους, όπως και να έχουν τα πράγματα».

    Επίσης, ξεκαθάρισε πως, «αν και δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, είναι σημαντικό η διαδικασία να διατηρεί πραγματική δυναμική``, προσθέτοντας ότι ``η δυναμική επιβραδύνθηκε πολύ στους περασμένους δυο-τρεις μήνες και πιστεύω, με την συνάντηση του Γενικού Γραμματέα στις 18 Νοεμβρίου, η δυναμική ενισχύθηκε ξανά``.

    ``Ασφαλώς, επαφίεται στους ηγέτες να διατηρήσουν τη δυναμική αυτή στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία σίγουρα δεν καταρρέει» και ότι «έχει καλή δομή».

    «Από τις 18 Νοεμβρίου, όταν ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες, πιστεύω ότι (η διαδικασία) έλαβε καινούργια δυναμική. Αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις πάνω στο πολύ σύνθετο πρόβλημα του περιουσιακού τελμάτωσαν. Δεν τελμάτωσαν, μιλώντας τεχνικά, αλλά σίγουρα οδηγούνταν σε τέλμα κι έπρεπε να δοθεί κάποια δυναμική στη διαδικασία», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι στη διαδικασία δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, υπενθύμισε τη δήλωση Χριστόφια-Ταλάτ, με την οποία εξέφραζαν την ελπίδα να ολοκληρωθεί μία συμφωνία μέχρι το τέλος του 2010.

    «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι θα είναι δύσκολο για αυτούς μεταξύ τώρα και της 31ης Δεκεμβρίου. Ο Γενικός Γραμματέας συναντάται ξανά μαζί τους στο τέλος Ιανουαρίου, υποθετικά για να τους συγχαρεί για τη συμφωνία τους. Αν και θα ήταν υπέροχο να συνέβαινε, δεν το θεωρώ πιθανό. Ομως αναμφίβολα χρειάζεται να διατηρήσουν τη δυναμική και την αισιοδοξία του κοινού, πως μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι να τελειώσουν τις διαπραγματεύσεις σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά να υπάρχει δυναμική. Ολοι γνωρίζουμε πως φτάνουν όλο και πιο κοντά σε σημαντικά θέματα. Και όλο αυτό είναι εφικτό και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να το κάνουν», είπε.

    Ερωτηθείς εάν την αναφορά του στην έκθεση για συμφωνία σε όλα τα κεφάλαια στο πρώτο τρίμηνο του 2011, αλλιώς οι διαπραγματεύσεις θα κινδυνεύσουν θανάσιμα, ο Γενικός Γραμματέας την μοιράστηκε και με τους ηγέτες στις 18 Νοεμβρίου, ο κ. Ντάουνερ είπε πως ορθώς ο Γενικός Γραμματέας παρήγαγε μία αρκετά ειλικρινή και ωμή έκθεση, όπως έλεγε ότι θα κάνει.

    «Στην έκθεση δεν μιλά για χρονοδιαγράμματα, αλλά για κινδύνους. Και οι κίνδυνοι δεν είναι χρονοδιαγράμματα. Εκφράζει όντως αυτό που είναι φυσική και κατανοητή ομοφωνία, ότι χρειάζεται να διατηρηθεί η δυναμική στη διαδικασία και νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, μιλώντας γενικά, αντιλαμβάνεται τη σημασία της διατήρησης της δυναμικής. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας, σε αντίθεση με ορισμένους ερμηνευτές της έκθεσής τους, δεν έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά ομιλεί για το θέμα των κινδύνων και τον κίνδυνο το τέλος της διαδικασίας να μην είναι επιτυχές. Και αυτό θα πρέπει ο κόσμος να το έχει κατά νου», είπε.

    Ερωτηθείς αν αυτό ο Γενικός Γραμματέας το συζήτησε με τους ηγέτες, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Είναι προφανές. Θα σκεφτόμουν είναι εντελώς προφανές, αν οι συνομιλίες δεν φτάσουν σε καμιά συμφωνία, τότε αυτό μιλά από μόνο του. Αυτό είναι που προσπαθούμε να αποφύγουμε και αυτό κάνει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα».

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την άρση της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι Κύπριοι γενικά επιθυμούν να δουν το Κυπριακό να λύνεται και θεωρούν το στάτους κβο μη ικανοποιητικό.

    «Είναι λίγο μύθος ότι η μία πλευρά ή η άλλη δεν έχουν κίνητρο να λύσουν το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο που δουλεύει η παρούσα διαδικασία, είναι πιθανώς η επιεικώς καλύτερη μέθοδος λειτουργίας. Δεν πιστεύω ότι κάνοντας θεμελιώδεις αλλαγές σε αυτή τη φάση, στον τρόπο που λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, είναι πιθανόν να αποδώσει», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού από τους ηγέτες, που αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεσή του, ο κ. Ντάουνερ είπε πως ο Γενικός Γραμματέας νοιώθει πως «όσο περισσότερο θετικά τείνουν να μιλούν οι ηγέτες για τη διαδικασία, τις διαπραγματεύσεις και για έκαστο εξ αυτών, τόσο το καλύτερο, γιατί είναι σημαντική η οικοδόμηση εμπιστοσύνης του κοινού προς τη διαδικασία».

    Ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να προσθέσει ο,τιδήποτε για το ζήτημα των εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών που διέρρευσαν στον Τύπο, από ό,τι είπε στην Κύπρο, επιμένοντας ότι πρόκειται για «κλεμμένα έγγραφα».

    Επίσης, απέφυγε να σχολιάσει ένα από τα έγγραφα της ``wikileaks``, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος εμφανιζόταν απογοητευμένος.

    «Αυτό που θα έλεγα``, πρόσθεσε, ``είναι πως η διαδικασία είναι δύσκολη», επισημαίνοντας ότι εκείνο που είναι σημαντικό είναι «αν ο κόσμος είναι απογοητευμένος, ή απελπισμένος ή απαισιόδοξος».

    [02] ΟΑΣΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

    Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παρευρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που πραγματοποιείται 1 και 2 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσωπεί στο κορυφαίο αυτό πολιτικό γεγονός ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος αναμένεται να προσφωνήσει τη Σύνοδο την Πέμπτη.

    Στη Σύνοδο Κορυφής θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι. Επιπρόσθετα, στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ θα παρευρεθούν και αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων από δώδεκα χώρες παρατηρητές του Οργανισμού, αλλά και οι επικεφαλής 68 διεθνών οργανισμών. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 2.500 επίσημοι αντιπρόσωποι, 1.500 δημοσιογράφοι και 600 εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

    Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει με εισαγωγικό χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Πέτρος Ευθυμίου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Μαρκ Περίν ντε Μπρισαμπάουτ. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες από τους αρχηγούς κρατών ή τους Υπουργούς Εξωτερικών. Το Αφγανιστάν, τα προβλήματα στο Κιργιστάν, το θέμα του Νακόρνο Καραμπάχ, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, αλλά και περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως εκείνα που αντιμετωπίζει η περιοχή στη Λίμνη Αράλη, είναι στην ημερήσια διάταξη.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ

    Δεν περιέχει εκπλήξεις η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν για την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, που περιήλθε στην κατοχή μας, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ εκφράζει «τη σθεναρή πεποίθηση ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη νήσο, ιδίως στο ευαίσθητο αυτό κομβικό σημείο των συνομιλιών» και εισηγείται την ανανέωση της εντολής της από το ΣΑ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

    Ο κ. Μπαν σημειώνει ιδιαίτερα τη στενή συνεργασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το γραφείο του Ειδικού του Συμβούλου κι άλλα προγράμματα του διεθνούς οργανισμού, «τα οποία έχουν εμπλακεί δραστήρια στην προώθηση μιας ατμόσφαιρας υποβοηθητικής στις διαπραγματεύσεις».

    Ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι η Γραμματεία, ευθυγραμμιζόμενη με το ψήφισμα 1930, θα παραμείνει εμπλεκόμενη στο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 December 2010 - 12:29:19 UTC