Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΕΙΣΟΔΙO ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΓΕΙΑ
  • [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - AIDS

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΕΙΣΟΔΙO ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή του θύλακα των Κοκκίνων.

    Απαντώντας στο περιθώριο της συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου, είπε ότι, όπως συμβαίνει πάντοτε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, «η Κυπριακή Δημοκρατία πολύ προσεκτικά διερευνά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα επεισόδια και ανάλογα προβαίνει σε διαβήματα και παραστάσεις στον ΟΗΕ και σε άλλα αρμόδια Σώματα και Οργανισμούς».

    Η παρενόχληση των Ε/κ ψαράδων από τα τουρκικά στρατεύματα σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά στη θαλάσσια περιοχή των Κοκκίνων.

    Γύρω στις 5.00 το πρωί, ενώ ασχολούντο με τη ρίψη των δικτύων δέχθηκαν 10 πυροβολισμούς από τουρκικό Φυλάκιο των Κοκκίνων χωρίς ευτυχώς να πληγούν οι ίδιοι ή το σκάφος τους.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΓΕΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του και χαίρει άκρας υγείας, ανέφερε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

    Στο περιθώριο της συνάντησης μεταξύ Υπουργού Οικονομικών, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος είναι μια χαρά» και πρόσθεσε ότι το πρωί, κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ στο Προεδρικό Μέγαρο, συζήτησαν τα διάφορα ζητήματα της ημέρας και έκαναν τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών.

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην προγραμματισμένη για αύριο στις 8.30 το πρωί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    «Ο Πρόεδρος είναι κανονικά στα καθήκοντα του και χαίρει άκρας υγείας» είπε και πρόσθεσε ότι «ασφαλώς έχουν γίνει και οι απαραίτητες ρυθμίσεις έτσι ώστε να μην είναι τόσο βεβαρημένο το πρόγραμμα του Προέδρου, όπως συνήθως».

    Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι «σε τέτοιου είδους περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την υγεία των ανθρώπων πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε για την κατάσταση του Προέδρου αναφορικά με την υγεία του. «Αν υπάρχει κάτι νεότερο εμείς θα το ανακοινώσουμε», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος χρειάζεται να ξεκουραστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ασκεί τα καθήκοντά του και δεν αναλαμβάνει διάφορες υποχρεώσεις. «Όπως έχω πει αύριο το πρωί έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο» κατέληξε.

    [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΠΑΦΕΣ

    Σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στην Αστάνα του Καζακστάν.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με τον κ. Μπαν αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι είχε σύντομη συνομιλία και με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν επίσης το Κυπριακό.

    «Στα πλαίσια της Συνόδου είχα τη δυνατότητα να έχω μια σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν. Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και για το ίδιο θέμα είχα πάλι μια σύντομη συνομιλία με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ επέδειξε ενδιαφέρον για την πορεία των συνομιλιών και για το πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συμβάλουν στην επίτευξη προόδου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τέτοιες σύνοδοι προσφέρουν την ευκαιρία και για διμερής επαφές και είπε ότι συναντήθηκε με ομολόγους του από χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, τόσο της ΕΕ, όσο και εκτός.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, η χώρα του οποίου προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

    Στη συνάντηση, είπε, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων καθώς και η συνομολόγηση διαφόρων συμφωνιών. Επιπρόσθετα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και για την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Καζακστάν το 2011, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της χώρας.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε στο σημείο αυτό ότι το Καζακστάν θα ασκεί το 2011 την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Κυπριανού είχε επίσης συνάντηση μεταξύ άλλων, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Μάλτας, και τον ΥΠΕΞ της Ιορδανίας.

    Αύριο, ο Κύπριος Υπουργός θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο, την χαρακτήρισε σημαντική λέγοντας ότι είναι η πρώτη που πραγματοποιείται εδώ και έντεκα χρόνια.

    «Τόσο η Σύνοδος όσο και τα θέματα που συζητούνται είναι πολύ σημαντικά. Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής εδώ και έντεκα χρόνια», είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος υποστήριξε την πρόταση του Καζακστάν για σύγκληση της Συνόδου αυτής, καθώς υπήρξαν πολλές εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους ο ΟΑΣΕ μπορεί να γίνει πιο αποδοτικός.

    Σημειώνοντας ότι στον ΟΑΣΕ συμμετέχουν 56 χώρες μέλη, ενώ έντεκα άλλες είναι χώρες που συνεργάζονται με τον Οργανισμό, είπε ότι αυτό και μόνο το γεγονός προσδίδει βαρύτητα στον Οργανισμό στον οποίο μπορούν να αναπτύσσονται σειρά θεμάτων.

    Σε ό,τι αφορά στη θέση της Κύπρου στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη στήριξη της Λευκωσίας στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μια νέα δομή στον τομέα της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - AIDS

    Για ορατό κίνδυνο επέκταση της επιδημίας του AIDS στην Κύπρο λόγω της αύξησης στη χρήση ναρκωτικών, τις μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού από και προς την Κύπρο και μέσω της διαχωριστικής γραμμής κατοχής, καθώς και με τη διάδοση επικίνδυνων σεξουαλικών πρακτικών, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

    Σε χαιρετισμό του για την Παγκόσμια Μέρα AIDS την 1η Δεκεμβρίου, τον οποίο διάβασε σε διάσκεψη Τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσιος Μαυρονικόλας, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι φαινόμενα φοβίας, προκατάληψης και διακρίσεων, αν και πιο περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια για σωστή ενημέρωση και προστασία του κοινού. Πρόσθεσε ότι τα ίδια άτομα που έχουν επηρεαστεί παραμένουν στο περιθώριο χωρίς ενεργό ρόλο στις κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση της επιδημίας.

    Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι ανησυχίες αυτές και η αποφασιστικότητα για μια δυναμική αντιμετώπιση της κατάσταση βρίσκονται στη βάση ετοιμασίας από το Υπουργείο Υγείας του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση του AIDS στην Κύπρο το οποίο καλύπτει την χρονική περίοδο 2010-2014. Πρόσθεσε ότι κυρίαρχο στοιχείο του Σχεδίου είναι η ενίσχυση όλων των βασικών στρατηγικών για πρόληψη, θεραπευτική αγωγή, στήριξη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του Εθνικού Προγράμματος AIDS.

    Είπε, επίσης, ότι η θεραπευτική στήριξη των ατόμων με HIV/ AIDS, καθώς και η ψυχολογική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους αποτελεί πολιτική ύψιστης προτεραιότητας για το Υπουργείο Υγείας.

    Οπως ανέφερε, μέσα στα πλαίσια την πολιτικής αυτής παρέχονται από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης της ασθένειας στην Κύπρο δωρεάν συμβουλευτική υπηρεσία, εργαστηριακή διερεύνηση και κλινική φροντίδα. Πρόσθεσε ότι σήμερα, για την ικανοποίηση των αναγκών σε αντιρετροϊκές θεραπείες δαπανούνται κάθε χρόνο πέραν των 2,5 εκ. ευρώ, ενώ τεράστια ποσά δαπανούνται για την αντιμετώπιση ευκαιριακών λοιμώξεων και καρκίνου και την παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης σε άτομα με HIV και AIDS.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Υγείας στη διάσκεψη Τύπου, στην Κύπρο κατά την περίοδο 1986 μέχρι το τέλος του 2009 διαγνώστηκαν 640 περιστατικά εκ των οποίων 376 είναι κάτοικοι Κύπρου και 264 μη κάτοικοι Κύπρου. Η μέση ετήσια συχνότητα είναι 27 νέα περιστατικά. Η Κύπρος παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό HIV Λοίμωξης, το οποίο υπολογίζεται στο 0,1% ανάμεσα στον ενήλικα πληθυσμό μεταξύ των ηλικιών 20 και 64. Με βάση τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες χαμηλής συχνότητας για το HIV/AIDS.

    Οπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, η χαμηλή συχνότητα της επιδημίας στην Κύπρο δεν δικαιολογεί εφησυχασμό, επειδή όπως για όλες οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες δεν υπάρχουν στοιχεία για την πραγματική συχνότητα άρα το Υπουργείο θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να προλάβει την ασθένεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 December 2010 - 18:29:14 UTC