Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΟΣΧΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να μας διαφεντεύουν ξένοι στρατοί στην Κύπρο και κανένας στρατός δεν έχει θέση στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που, όπως είπε, σε γενικές γραμμές έχουμε συμφωνήσει με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν δύο κράτη με σύνορα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να θεωρείται ότι υπάρχουν δύο λαοί και σημείωσε πως η πολιτική του Ντεβρίς Ερογλου, δυστυχώς, είναι πολιτική δύο κρατών, είναι πολιτική Ντενκτάς και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Δερύνεια το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη «θερμά τις δύο επαρχιακές επιτροπές της Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος από καρδιάς, γιατί με συνέπεια συνεχίζουν την ωραία παράδοση αυτών των συναντήσεων που σφυρηλατούν την κοινή θέληση για αγώνα, λύση και επανένωση».

    Ταυτόχρονα, ευχήθηκε όπως «τα μηνύματα που εκπέμπονται κάθε χρόνο από αυτή την εκδήλωση να γίνουν καθημερινά μηνύματα όλων των επαρχιακών οργανώσεων και γενικά του προοδευτικού κινήματος στις δύο κοινότητες, μηνύματα επαναπροσέγγισης, μηνύματα κοινού αγώνα, μηνύματα για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μηνύματα για ένα κράτος ομοσπονδιακό με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    Πρέπει συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να γίνει καθημερινή πολιτική πράξη του λαϊκού κινήματος και στις δύο κοινότητες να εκπέμπεται το μήνυμα το διαπαιδαγωγικό στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους καθημερινά. Διότι, πολλές φορές, δυστυχώς, όταν χωρίσουμε από εδώ έχουμε τοποθετήσεις και στέλνουμε μηνύματα διαφορετικά από αυτά τα οποία εκπέμπουν εδώ οι δύο επαρχιακές οργανώσεις».

    Πρόσθεσε πως «δεν νοείται σήμερα να ακούει κανένας ότι η πολιτική του κ. Ερογλου είναι πολιτική αυτού που έχουμε συμφωνήσει από κοινού με τον κ. Ταλάτ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η πολιτική του κ. Ερογλου, δυστυχώς, είναι πολιτική δύο κρατών, είναι πολιτική Ντενκτάς και πρέπει να το καταλάβουμε και σας το λέω υπεύθυνα αυτό γιατί το ζω καθημερινά μέσα στις συνομιλίες είτε των συμβούλων μας είτε στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον κ. Ερογλου. Και πρέπει ακριβώς το λαϊκό κίνημα να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές τις πολιτικές και στις δύο κοινότητες».

    Αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν το κρύβει ο κ. Ερογλου. Την περασμένη Κυριακή μίλησε στο συνέδριο του κόμματος του και μας είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, υπάρχουν δύο κράτη, ότι οι πολίτες της ΤΔΒΚ είναι νόμιμοι οι πάντες και οι έποικοι δηλαδή και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τι θέλουμε στο τέλος της ημέρας» διερωτήθηκε για να προσθέσει: «θέλουμε τα οράματα της εργατικής τάξης στο τέλος να γίνουν ζωή και πράξη; Αυτά τα οράματα δεν είναι οράματα δύο κρατών. Είναι οράματα ενός κράτους, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο κράτη με σύνορα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να θεωρείται ότι υπάρχουν δύο λαοί», σημείωσε.

    Ασφαλώς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα είναι διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό το κράτος και τα σύνορα που θα υπάρχουν θα είναι διοικητικά όρια και όχι σύνορα. Και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι θα μας διαφεντεύουν ξένοι στρατοί στον τόπο μας. Κανένας ξένος στρατός δεν έχει θέση στην Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και είναι κάτι που με τον κ. Ταλάτ σε γενικές γραμμές έχουμε συμφωνήσει. Εχουμε συμφωνήσει ότι στηρίζουμε την αποστρατικοποίηση της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και έμεναν διαφορές άποψης αν θα παραμείνουν εκείνα τα αποσπάσματα που προβλέπονται από τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Είχαμε μια διαφορά. Εμείς θέλαμε και θέλουμε να μην έχουμε εγγυητές να μην έχουμε κηδεμόνες``, σημείωσε.

    Είπε ακόμα ότι ``υπάρχει στο τραπέζι αυτή η διαφορά, αλλά η διαφορά που υπάρχει σήμερα με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπήρξε με τον κ. Ταλάτ, πάρα πολύ μεγαλύτερη».

    Γι` αυτό, πρόσθεσε, «η παράκληση η δική μου είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πάνω στη βάση κάποιων αξιών, πολιτικών, κοινωνικών και αυτή η βάση να είναι σταθερή και να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση της».

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι «εγώ εκ μέρους της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ως διαπραγματευτής καθημερινά δίνω τη μάχη με τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, με τις δυνάμεις του σοβινισμού και του εθνικισμού και γνωρίζουν πολύ καλά οι σύντροφοι μου πόσο δύσκολη είναι η θέση μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, που ελέγχονται βασικά από αυτές τις δυνάμεις να υπερασπιστείς τις σωστές θέσεις. Ομως, τις υπερασπιζόμαστε``, ανέφερε.

    «Λέμε καθαρά στον κυπριακό λαό», συνέχισε, ``ότι το κράτος μας θα είναι διζωνικό, δικοινοτικό και ότι θα συμμετέχουν ισότιμα οι δύο κοινότητες στη νομή των εξουσιών, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως και τα αριθμητικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να ξεχνούμε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να καταπατηθούν σκαιώς στο όνομα της διζωνικότητας, ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα να υλοποιηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων διαφορετικά δεν θα εξεύρουμε λύση και θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη, τραγική κατάσταση και για τις δύο κοινότητες. Και θα εδραιωθεί η διχοτόμηση την οποία ορισμένοι βεβαίως και στη μια κοινότητα και στην άλλη καθόλου δεν απεχθάνονται, την επιδιώκουν κιόλας», σημείωσε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «η επαναπροσέγγιση πρέπει να ξαναπάρει το κοινωνικοπολιτικό της περιεχόμενο, το περιεχόμενο της αριστεράς και να μην είναι μια αφηρημένη έννοια η επαναπροσέγγιση».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, «θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου, τους συντρόφους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αλλά και γενικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι για μένα η Προεδρία έχει ένα και μόνο νόημα και σκοπό. Την επανένωση της πατρίδας μας, την απελευθέρωση από την κατοχή, την απελευθέρωση από τον εποικισμό για μια πατρίδα για τους Κύπριους και τους Κύπριους και μόνο, μια πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ισότιμα σαν αφέντες στην πατρίδα τους και όχι σαν δούλοι των οποιωνδήποτε ξένων».

    Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε «θερμά την αγαπημένη πρέσβη της Σλοβακίας Αννα Τουρενίκοβα για τη συνεπέστατη βοήθεια που προσφέρει στις δυνάμεις των δύο κοινοτήτων που θέλουν να επανενώσουμε πραγματικά την πατρίδα μας και να ζήσουμε ως ελεύθεροι Κύπριοι. Την ευχαριστώ θερμά και εκείνη και τη χώρα της στο πρόσωπο της οποίας βρίσκουμε τόση πολλή κατανόηση. Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στη Σλοβακία η Αννα Τουρενίκοβα ανανέωσε το συμβόλαιο με τη χώρα της για να είναι συνεχώς στο πλάι μας και με τη λύση του Κυπριακού, είπα και εκεί λέω και εδώ, αυτή η συμβολή της Σλοβακίας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα για την υπόθεση της Κύπρου και του λαού της», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban.

    Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα τον υποδεχθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, μαζί με τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Κύπρο.

    Μετά θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο, από το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο θα συνοδεύεται από τον Εκπρόσωπό Τύπου της Κυβέρνησης Peter Szijjarto, το Σύμβουλο της Κυβέρνησης σε θέματα ΕΕ και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων Peter Gottfried, την Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα ΕΕ Eniko Gyori και τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Κύπρο Csaba Lovrο

    [03] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΜΟΣΧΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Υπογράφηκε το Σάββατο το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ της Λευκωσίας και της Μόσχας

    Το Πρόγραμμα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, υπέγραψαν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα και σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας, η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και ο Πρόεδρος της Δούμας της Μόσχας Βλαντιμίρ Μ. Πλατόνωφ. Το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ των δυο πόλεων αφορά την περίοδο για την περίοδο 2011 - 2013.

    Το Πρόγραμμα Συνεργασίας βασίζεται στις αρχές των αμοιβαίων σχέσεων που εκφράζονται στο Πρωτόκολλο φιλίας και συνεργασίας Λευκωσίας-Μόσχας που υπογράφτηκε το 1997 και έχει ως στόχο να ενισχύσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο πόλεων, αλλά και να προωθήσει πρωτοβουλίες και εταιρικές σχέσεις ανάμεσα τους.

    Συγκεκριμένα, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι δυο πόλεις θεωρούν ως προτεραιότητες τις ακόλουθες κατευθύνσεις: Διαχείριση της πόλης και φυσικό περιβάλλον, Εμπορική και οικονομική συνεργασία, Πολιτισμός και ιστορική κληρονομιά, Τουρισμός και Αθλητισμός.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Οδηγίες προς την Πολιτική Αμυνα σε όλες τις Επαρχίες και σε όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις για να είναι σε επιφυλακή για αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Σε δηλώσεις του στην Πάφο είπε ότι όλες οι Υπηρεσίες λειτούργησαν γρήγορα και αντιμετώπισαν όλα τα προβλήματα, τα περισσότερα των οποίων -όπως είπε- όπως είπε ήταν στη Σια και στην Αλάμπρα.

    Εκείνο που χρειάζεται, συνέχισε, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Αλάμπρα είναι να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ξεκινήσει, δηλαδή η δημιουργία οχετού ομβρίων υδάτων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι στην Αλάμπρα για πολλά χρόνια έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από τη δημιουργία του νέου αυτοκινητόδρομου, που έχει -όπως είπε- τριχοτομήσει την κοινότητα και ότι τα προβλήματα αυτά θα περιοριστούν με τα έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη.

    Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε το τελευταίο 24ωρο σε έντεκα περιπτώσεις πυρκαγιάς και 180 περιπτώσεις παροχής ειδικών εξυπηρετήσεων. Από τις 180 περιπτώσεις, πρόσθεσε, οι 154 είχαν ως αιτία την έντονη βροχόπτωση που είχαμε το τελευταίο 24ωρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 11 December 2010 - 12:29:15 UTC