Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΕΓΚΡΙΣΗ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΕΓΚΡΙΣΗ

    Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011, αφού μειώθηκαν προηγουμένως με τροπολογίες κατά 40 περίπου εκατομμύρια ευρώ οι προβλεπόμενες δαπάνες με τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών.

    Με τροπολογία της ΕΔΕΚ, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αποκόπτεται επίσης ποσοστό 10% από όλα τα Υπουργεία πλην του Υπουργείου Αμυνας και από όλες τις ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Γραφεία, για τα κονδύλια για συνέδρια, σεμινάρια και αποστολές στο εξωτερικό. Με άλλες τροπολογίες από διάφορα κόμματα, δεσμεύονται συγκεκριμένα κονδύλια, προκειμένου να ενημερώνεται πρώτα η Βουλή πριν γίνουν οι σχετικές εκταμιεύσεις

    Υπέρ της ψήφισης σε νόμο του σχετικού νομοσχεδίου τάχθηκαν 33 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ, ενώ 17 βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταψήφισαν. Δεν υπήρξαν αποχές.

    Ο ΔΗΣΥ δήλωσε ότι καταψηφίζει όλα τα κονδύλια πλην των δαπανών για το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ, για τους Συνδέσμους Εφέδρων Αξιωματικών, τους Προσκόπους και τις Οδηγούς, τα ευαγή ιδρύματα και το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.

    Η ΕΔΕΚ δήλωσε ότι υπερψηφίζει, διαφωνώντας όμως με την αποκοπή 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα επιδόματα τέκνων, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ δήλωσε ότι καταψηφίζει όλες τις δαπάνες πλην των όσων υποστηρίζει ο ΔΗΣΥ και επιπλέον τα κονδύλια για εθελοντικές οργανώσεις.

    Από το ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Αντώνης Αντωνίου δήλωσε ότι καταψηφίζει μόνον τις δαπάνες για μουσικά σχολεία στη Λευκωσία και Λεμεσό, επειδή δεν υπάρχουν αντίστοιχα σχολεία στην Πάφο, και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε ότι αναμένει από τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή αμέσως μετά τις εορτές τους προϋπολογισμούς όλων των ημικρατικών οργανισμών.

    Ο Προϋπολογισμός, όπως αρχικώς κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει για έσοδα - εξαιρουμένων των δανείων - περίπου 5 δισεκατομμύρια και 977 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα 5 δισεκατομμύρια και 707 εκατομμύρια ευρώ κατά το 2010, με εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων κατά 4,7% το 2011, ενώ η αναμενόμενη αύξηση για το 2010 εκτιμάται στο 7,1%.

    Το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2011 -εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων - φθάνει στα 6 δισεκατομμύρια και 690 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 1,1% σε σύγκριση με τις προϋπολογισθείσες για το 2010 δαπάνες (μαζί με τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς) ύψους 7 δισεκατομμυρίων και 936 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με βάση πάντα το κατατεθέν στη Βουλή κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να ανέλθει γύρω στο 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ ο στόχος είναι για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5%, κάτι που απαιτεί -συμφώνως των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών- εξοικονομήσεις 150 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

    Το δημόσιο χρέος προβλέπεται για το 2011 να αυξηθεί στο 64,9% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2010 προβλέπεται ότι θα είναι 62,7%.

    Πριν την τελική ψηφοφορία απόψε στην Ολομέλεια, το νομοθετικό σώμα ενέκρινε τροπολογίες που κατατέθηκαν ενωρίτερα σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες προβλέπουν τη μείωση των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού 2011 κατά 40 εκατομμύρια ευρώ.

    Πέραν των μειώσεων αυτών στις δαπάνες, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης ενημέρωσε με επιστολή του τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν ότι δεσμεύεται να καταθέσει εντός του Ιανουαρίου 2011 τροποποιητικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση σημαντικού αριθμού μόνιμων οργανικών θέσεων του δημόσιου τομέα.

    Οι μειώσεις των δαπανών κατά 40 εκατομμύρια ευρώ αφορούν κυρίως την αποκοπή πιστώσεων για υπερωριακή απασχόληση, καθώς και άλλων συναφών επιδομάτων για διάφορες λειτουργικές δαπάνες, όπως για φιλοξενία, συνέδρια, σεμινάρια στο εξωτερικό, αγορά υπηρεσιών, δικαιώματα εμπειρογνωμόνων για όλα τα Υπουργεία, Τμήματα και ημικρατικούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΚΟΑ, το ΡΙΚ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και εκπαιδευτικές χορηγίες.

    Μεταξύ των 30 περίπου κομματικών τροπολογιών που εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν, ήταν και η τροπολογία εκ μέρους όλων των κομμάτων, που υπερψηφίστηκε ομόφωνα και που προβλέπει τη διαφοροποίηση της κρατικής χορηγίας προς τα πολιτικά κόμματα.

    Ετσι, ποσόν ύψους 27.000 ευρώ θα παραχωρείται για κάλυψη συνεισφορών των κυπριακών πολιτικών κομμάτων σε πολιτικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ίσο ποσόν ύψους 148.204,76 ευρώ δίδεται ως βασική χορηγία στα έξι κόμματα της Βουλής (σύνολο 889.228,58 ευρώ) και το εναπομένον υπόλοιπο της κρατικής χορηγίας, ύψους 6.115.811,42 ευρώ, θα κατανεμηθεί στα κόμματα αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 December 2010 - 22:29:14 UTC