Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΥΓΕΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Την επίτευξη προόδου σε πολλές μακροχρόνιες προκλήσεις, όπως στην Κύπρο, την Κορέα, τα πυρηνικά του Ιράν και τη Σομαλία, θα επιδιώξει τον επόμενο χρόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Ειδικά για το Κυπριακό, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι «εργαστήκαμε να αυξήσουμε τη δυναμική των συνομιλιών και σχεδιάζω να συναντηθώ με τους ηγέτες στη Γενεύη. Μεταξύ τώρα και τότε, ελπίζω θα συνεχίσουν να οικοδομούν κοινό έδαφος όπως τους προέτρεψα να πράξουν τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από τη συνάντηση της Γενεύης, τι θα συμβεί αν δεν σημειωθεί πρόοδος κι αν σκέφτεται να αποσύρει τις καλές του υπηρεσίες, ο Γενικός Γραμματέας είπε: «Οπως γνωρίζετε, είχα στο γραφείο μου μία πολύ καλή συνομιλία με τους δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο. Γνωρίζουμε πως ενώ συζητούν αυτά τα σημαντικά θέματα, κόλλησαν στα θέματα των περιουσιών».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μπαν είπε ότι «συζητούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα που έχουν μπλοκάρει και αν μπορούμε να αλλάξουμε ορισμένες συγκεκριμένες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών θεμάτων».

    Ο ΓΓ των ΗΕ υπενθύμισε ότι ζήτησε από τους ηγέτες στις εννέα εβδομάδες να συναντιούνται και επιταχύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να συναντηθούν μαζί του στα τέλη Ιανουαρίου στη Γενεύη.

    «Η ημερομηνία έχει καθοριστεί και θα επισκεφθώ τη Γενεύη. Είμαι ενθαρρυμένος γιατί από την τελευταία συνάντηση του Νοεμβρίου έχουν επιταχύνει τις διμερείς συναντήσεις κι ελπίζω μέχρι τη στιγμή που θα συναντηθούμε τριμερώς στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμη περισσότερη ουσιαστική πρόοδο στα σημαντικά θέματα».

    Ο ΓΓ ανέφερε ακόμη πως μιλά με βασικούς παίχτες, όπως η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα.

    «Ολοι υποστηρίζουν την αποστολή καλών υπηρεσιών κι όλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να δουν πρόοδο στη διαπραγμάτευση», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΥΓΕΙΑ

    Ευχές για ταχεία ανάρρωση διαβίβασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος αντιμετώπισε κάποιο θέμα με την υγεία του,» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Στη σύντομη τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχήθηκε στον κ. Ερογλου ταχεία ανάρρωση, προσθέτει.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει αντισταθμιστικά μέτρα στη Βουλή για στήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην οποία έλαβε μέρος.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για στήριξη κρατών μελών της ευρωζώνης, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «η Κύπρος έχει τους λιγότερους κινδύνους» για ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

    «Δεν νομίζω ποτέ η Κύπρος όσα προβλήματα και εάν αντιμετωπίσει να είναι τέτοια η οικονομία, με τέτοιο όγκο και βάρος, ώστε να δημιουργεί τέτοια προβλήματα στο ευρώ ή κινδύνους για την ευρωζώνη. Αλλωστε τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας δεν νομίζω ότι μας οδηγούν σε φόβους προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται όταν μια χώρα ή ομάδα χωρών έχουν τεράστιο πρόβλημα τα οποίο δημιουργεί πρόβλημα ύπαρξης της ευρωζώνης και πρόβλημα για το ευρώ το ίδιο.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα είναι επιφορτισμένη μαζί με αξιωματούχους και όργανα της ΕΕ να εποπτεύσει τη διαδικασία έγκρισης της τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας από τα κράτη μέλη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 18 December 2010 - 12:29:25 UTC