Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
  • [02] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ - ΟΗΕ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

    Την ιδιαίτερη ευχαρίστησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε Συνέδριο για τη Διεθνή Διαιτησία, στη Λευκωσία, επειδή στους σκοπούς του Συνεδρίου περιλαμβάνεται η αναγνώριση και επιβεβαίωση της δυνατότητας της Κύπρου να αναδειχθεί ως περιφερειακό κέντρο διεθνών διαιτησιών για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

    «Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση σημειώνω το γεγονός ότι στους σκοπούς του Συνεδρίου περιλαμβάνεται η αναγνώριση και επιβεβαίωση της δυνατότητας της Κύπρου να αναδειχθεί ως περιφερειακό κέντρο διεθνών διαιτησιών για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε.

    «Δεν έχω αμφιβολία ότι στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου αλλά και επαφών με Κύπριους επαγγελματίες θα αναδειχθούν με πειστικότητα και στη λεπτομέρεια τους όλα τα προτερήματα που προσφέρονται για τη διεξαγωγή στην Κύπρο διεθνών εμπορικών διαιτησιών», είπε, προσθέτοντας ότι «προσβλέπω στη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου και του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για να ενθαρρυνθεί και προωθηθεί η υλοποίηση της φιλόδοξης αυτής προοπτικής».

    «Η στρατηγική θέση της Κύπρου, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, το ψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, το προηγμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής, το σύγχρονο τραπεζικό και νομικό σύστημα, για να αναφέρω τα πιο βασικά», ανέφερε, «έχουν καταστήσει τη χώρα μας ιδανική γέφυρα των εμπορικών δρόμων τριών ηπείρων και ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα τα οποία προσελκύουν ξένες επενδύσεις».

    Σήμερα, σημείωσε, «χιλιάδες ξένες επιχειρήσεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας έχουν ως έδρα τους την Κύπρο για τις διεθνείς δραστηριότητές τους».

    Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου διεθνών διαιτησιών συμβάλλει καθοριστικά και το γεγονός ότι διαθέτει το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή διεθνών εμπορικών διαιτησιών και ψηλό επίπεδο εξειδικευμένων στο θέμα επαγγελματιών νομικών».

    [02] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ - ΟΗΕ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Επιστολή διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Εθνη για παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 15 Μαρτίου επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν, στην οποία καταγγέλλει νέες παραβιάσεις και παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκική πολεμικής αεροπορίας, που σημειώθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2011.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις τουρκικές παραβιάσεις καλώντας, παράλληλα, τον άμεσο τερματισμό τους. Σημειώνει δε ότι αυτές οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις, εκ μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια όλης της περιοχής.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

    Δεν έχει νόημα ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους, τα δικαιώματα των οποίων διασφαλίζονται από την ΕΕ, παρότι η κατοχή εμποδίζει τη χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, ενώ καλεί την Τουρκία να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και κάνει λόγο για λύση ή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο κ. Δρούτσας αναφέρεται στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Αναφερόμενος στο Κυπριακό επισημαίνει ότι κανείς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων.

    Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα αποσύροντας στρατεύματα, πράγμα που θα δώσει ανάσα στο νησί. Και η έννοια της μητέρας πατρίδας είναι κάτι που δεν έχει ισχύ σήμερα. Από ό,τι βλέπουμε στις διαδηλώσεις, οι έποικοι και ο τουρκικός στρατός είναι πρόβλημα για τους Τουρκοκύπριους. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να συμβιώσουν ελεύθερα και πάλι στα δικά τους εδάφη, σε μια Κύπρο που θα ενωθεί ξανά.

    Ως προς τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Ελληνας υπουργός αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα και αναφέρει ότι από τις επαφές μας και τις δηλώσεις που έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπογράψει η Τουρκία τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 March 2011 - 12:29:15 UTC