Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΥΠΕΞ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣ
  • [03] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Τ/Κ - ΕΝΤΑΣΕΙΣ
  • [04] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ

    Η Κυβέρνηση καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επίλυση των δημοσιονομικών ζητημάτων, αλλά και των διαρθρωτικών προβλημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει μια εύρωστη οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Αναφερόμενος σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στα δημόσια οικονομικά που σύμφωνα με το οικονομικό πακέτο της Κυβέρνησης, ο στόχος είναι για 35 εκ. φέτος και 35 εκ. του χρόνου», προσθέτοντας ότι «στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν τρόποι για την υλοποίηση αυτής της συνεισφοράς».

    Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο δόθηκε κάτι γραπτώς από τον Πρόεδρο Χριστόφια προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «τώρα δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα πράγματα, θα περιμένουμε και την επόμενη συνάντηση», προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνεστε ότι και οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων λογοδοτούν στα δικά τους τα μέλη».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή χθες λέχθηκε ότι η Κυβέρνηση τάχα σκόπιμα καθυστέρησε το διάλογο ώστε να κλείσει η Βουλή και να μην μπορεί να αποφασιστεί οτιδήποτε, θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν ισχύει, για τον απλούστατο λόγο ότι πολλά από τα ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης».

    Γι αυτό ακριβώς το λόγο, είπε, «από την αρχή που συμπεριλήφθηκε στο πακέτο το θέμα της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων ως Κυβέρνηση είχαμε τονίσει τη σημασία του διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

    Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύντομα θα συναντηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και ακολούθως θα γίνει νέα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση θα επαναφέρει τα νομοσχέδια για συνεισφορά του κεφαλαίου στο διάλογο με ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστή η θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως είναι και γνωστό ότι η Κυβέρνηση είχε αποστείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο νομοσχέδια, ένα για την ελάχιστη αύξηση του εταιρικού φόρου προσωρινά, για δύο χρόνια, αυτό προέβλεπε το νομοσχέδιο, όπως επίσης και για την ελάχιστη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας». Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, και τα δύο νομοσχέδια είχαν απορριφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν τέτοιες θέσεις και γι αυτό ακριβώς το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει και τις εργοδοτικές οργανώσεις, για να γίνει και μια συζήτηση και επί θεμάτων που έχουν να κάνουν με την εργοδοσία, σε μια προσπάθεια ασφαλώς να μπορέσουμε να έχουμε υλοποίηση των διαφόρων προνοιών που υπάρχουν στο οικονομικό πακέτο της Κυβέρνησης που αφορούν τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα ζητήματα τα διαρθρωτικά της οικονομίας».

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να συμφωνηθούν και από τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές πλευρές, παράλληλα, κάποια ζητήματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες θέσεις, ζητά από τους ενδιαφερόμενους να συμφωνηθούν κάποια πράγματα έτσι ώστε να υλοποιηθούν. Γι αυτό και κάνουμε και το διάλογο». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εμείς δεν έχουμε πει ότι ξέρετε πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες πακέτο».

    Πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε το οικονομικό πακέτο, το οποίο επαναλαμβάνω, περιλαμβάνει τόσο ζητήματα που αφορούν τα δημοσιονομικά δεδομένα της οικονομίας, αλλά αφορούν επίσης και την ανάγκη επίλυσης και ρύθμισης των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και θα πρέπει να επιλυθούν».

    «Η Κυβέρνηση καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επίλυση αυτών των προβλημάτων έτσι ώστε να δίνουμε προοπτική, να υπάρχει μια εύρωστη οικονομία της χώρας μας», είπε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα ανέφερε ότι «όχι δεν έχουμε βάλει χρονοδιαγράμματα αλλά θέλουμε το συντομότερο γι αυτά τα ζητήματα να μπορέσουμε να έχουμε ανακοινώσεις».

    Συνταξιοδοτικό ---

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι ολοκληρώθηκε η αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η αναλογιστική μελέτη θα δοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα αρχίσει διάλογος για τη ρύθμιση του θέματος».

    Πρόσθεσε ότι «η ρύθμιση του συνταξιοδοτικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ένα από τα βασικά διαρθρωτικά ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο οικονομικό πακέτο και που η Κυβέρνηση θέλει επίσης να ρυθμίσει, πάντοτε με διάλογο και συναίνεση με τους κοινωνικούς εταίρους».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΥΠΕΞ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣ

    Η αμοιβαία βούληση Κύπρου και Νικαράγουας για περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεών τους εκφράστηκε στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριος Καρογιάν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουας, Samuel Santos Lopez.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τα δύο φιλικά κράτη υπάρχει αλληλοϋποστήριξη σε όλα τα επίπεδα και βήματα.

    Ο ΥΠΕΞ της Νικαράγουας ενημέρωσε τον κ. Καρογιάν για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της χώρας του, ενώ εξέφρασε και το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της Κύπρου στον τουριστικό και γενικότερα τον οικονομικό τομέα.

    Εκφράστηκε δε η αμοιβαία βούληση Κύπρου και Νικαράγουας για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων, μέσω της δημιουργίας αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια και της ανταλλαγής εκατέρωθεν επισκέψεων.

    [03] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Τ/Κ - ΕΝΤΑΣΕΙΣ

    Με εντάσεις, «συλλήψεις» και μικρότερη συμμετοχή από τις δύο προηγούμενες φορές, σημαδεύτηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής πλατφόρμας σήμερα μπροστά από τη λεγόμενη βουλή και την ``τουρκική πρεσβεία`` στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς την ψευδοβουλή, όπου για πρώτη φορά ο δρόμος είχε κοπεί με σιδερένια κάγκελα, ενώ 300 και πλέον ``αστυνομικοί`` είχαν παραταθεί πίσω από αυτά και γύρω από τα κτίρια της ``βουλής`` και της ``πρεσβείας``. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονταν και πολλοί «αστυνομικοί» με πολιτική περιβολή. Μπροστά από το κτίριο της ψευδοβουλής βρίσκονταν δύο πυροσβεστικά οχήματα.

    Το πρώτο επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν οπαδοί του πολιτιστικού επαναπροσεγγιστικού κέντρου Μπαράκα, που κρατούσαν πανό με σύνθημα ``Εισβολέα Τουρκική Δημοκρατία εξαφανίσου από την Κύπρο``, πήγαν στην πλαϊνή είσοδο της ψευδοβουλής και φώναζαν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας. Οι διαδηλωτές πετούσαν πλαστικά μπουκάλια με νερό στους ``αστυνομικούς`` που βρίσκονταν στην είσοδο. ``Αστυνομικός`` με πολιτικά άρπαξε το πανό και προσπάθησε να φύγει και ενεπλάκη με τους διαδηλωτές που φώναζαν ``Εξω η αστυνομία``, ``Κάτω ο φασισμός``, ``Σε μια ανεξάρτητη Κύπρο όλοι οι λαοί είναι αδέρφια``.

    Ενταση προκλήθηκε όταν άτομο προσπάθησε να τοποθετήσει τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κάγκελο της ``πρεσβείας`` της Τουρκίας. ``Αστυνομικός`` προσπάθησε να τον αποτρέψει και τότε ``αστυνομικός`` με πολιτικά άρπαξε τη σημαία, με αποτέλεσμα να προκληθεί πάλι επεισόδιο. Το ίδιο σκηνικό με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάλι, προκλήθηκε λίγα λεπτά αργότερα από το ίδιο άτομο στα κάγκελα της ψευδοβουλής. Ηταν οι μόνες φορές που θεάθηκαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο της εκδήλωσης. Ωστόσο σημαίες της Κύπρου κρέμασαν από τα γραφεία της τ/κ εφημερίδας Αφρίκα, που βρίσκεται απέναντι από την ψευδοβουλή, τα μέλη της κίνησης Γιασεμί.

    [04] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Στο 4,8% ανήλθε το 2010 η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, ξεπερνώντας το στόχο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανανεώσιμη ενέργεια, το οποίο καταρτίστηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες ευρωπαϊκής οδηγίας και αποστάληκε τον Ιούλιο του 2010 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο Ανώτερος Λειτουργός Βιομηχανικών Εφαρμογών της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ιωάννης Χρύσης.

    Ο κ. Χρύσης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, νοουμένου ότι θα εφαρμοστούν πιστά οι πρόνοιες του σχεδίου, το οποίο προβλέπει μέχρι το 2020, όπως είπε, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας να ανέλθει στο 13%. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι από το 2005 μέχρι το τέλος του 2010 έχουν εγκριθεί χορηγίες για ΑΠΕ και για Εξοικονόμηση Ενέργειας, συνολικού ποσού 67,09 εκ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν 53.462 αιτήσεις. Ανέφερε επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τα νέα Σχέδια Χορηγιών, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ το 2011 και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η έγκριση και δημοσίευση τους από τον Εφορο Κρατικών Ενισχύσεων.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χρύσης είπε ότι ``για όλες σχεδόν τις κατηγορίες έχει καλυφθεί ο στόχος του 2010 και σε μερικές περιπτώσεις έχει υπερκαλυφθεί`` και σημείωσε: ``Αρχισε να επιτυγχάνεται η υλοποίηση των στόχων που θέτει η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου και αυτών που θέτει η ΕΕ και είμαστε σίγουροι ότι με την πιστή εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου θα επιτύχουμε και τους στόχους μας``.

    Σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό της Υπηρεσίας Ενέργειας, το αυξημένο ενδιαφέρον οφείλεται κυρίως στο ότι ``τα κίνητρα, τα οποία παρέχει το κράτος είναι αρκετά ελκυστικά έτσι που το ενδιαφέρον που υπάρχει και θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί σε μερικές εφαρμογές``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 April 2011 - 17:29:17 UTC