Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί στρατηγικό στόχο τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι το πραγματικό ερώτημα που τίθεται μπροστά μας, είναι η επιλογή μεταξύ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της καταστροφικής διχοτόμησης.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή με θέμα το Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της στην Κύπρο, ανέφερε ότι ακολουθεί ευέλικτη τακτική σε συνδυασμό με αποφασιστική υπεράσπιση αρχών και διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η παρούσα διαδικασία «για να οδηγήσουμε το καράβι της Κύπρου στο απάνεμο λιμάνι της λύσης, της αποτίναξης της κατοχής, της επανένωσης, της αποτροπής της καταστροφικής διχοτόμησης».

    Ανέλαβε, είπε, τη διακυβέρνηση του τόπου πριν από τρία χρόνια με ένα όραμα: την επίλυση του Κυπριακού, την αποτίναξη της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του αναφερόταν: «Μια ευέλικτη και ειλικρινής πολιτική θα επιτρέψει είτε να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα είτε, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, να επανέλθουν στο προσκήνιο οι ευθύνες της για την αδιάλλακτη πολιτική που ακολουθεί». Με βάση αυτή τη φιλοσοφία συνεχίζουμε να πολιτευόμαστε, τόνισε.

    Είναι σαφές, συνέχισε, ότι η μη επίτευξη λύσης οδηγεί στην εδραίωση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης, εκφράζοντας την έντονη άποψη ότι η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο. Με τη διχοτόμηση, είπε, θα απολέσουμε οριστικά τη μισή μας πατρίδα, θα συνεχίσουμε εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε με τους κινδύνους και την αβεβαιότητα. Θα συνεχίσει η ροή εποίκων και θα παραμείνουν χιλιάδες τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στη γη μας, ανέφερε για να προσθέσει ότι επιδιώκουμε λύση το συντομότερο δυνατό. Αυτή η λύση όμως, συνέχισε, πρέπει να στηρίζεται σε αρχές, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Θέλω, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να καταστήσω για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο στον κυπριακό λαό ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της καταστροφικής διχοτόμησης.

    «Στρατηγικό στόχο για να επιτύχουμε την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, αποτελεί από το 1977 η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Αυτός, ανέφερε, υπήρξε ο ιστορικός συμβιβασμός και στόχος της δικής μας πλευράς όπως καθορίστηκε από τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου των Μακαρίου Ντενκτάς και Κυπριανού Ντενκτάς. Ο στόχος αυτός, είπε, επαναβεβαιώθηκε με σαφή τρόπο στο κοινό ανακοινωθέν της 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου- Ταλάτ. Ολοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε, τίμησαν τη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό κάνουμε και εμείς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας.

    Ο κυπριακός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι το πραγματικό ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, δεν είναι η επιλογή μεταξύ ομοσπονδίας και μιας ασαφούς και ιδεατής λύσης, ανέφερε.» Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται μπροστά μας, είναι η επιλογή μεταξύ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της καταστροφικής διχοτόμησης». Η δική μας η τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη, ανέφερε. «Εργαζόμαστε για να αποσείσουμε την κατοχή και τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τη διχοτόμηση και να δημιουργήσουμε καινούργιες και ελπιδοφόρες προοπτικές για το λαό μας μέσα από τη λύση ομοσπονδίας». Μιας ομοσπονδίας, συνέχισε, με συνεκτικούς και ενοποιητικούς θεσμούς και αρμοδιότητες και όχι μια «χαλαρή ομοσπονδία».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πιθανή αμφισβήτηση της λύσης της ομοσπονδίας εκ μέρους της πλευράς μας θα καταρρακώσει την αξιοπιστία μας διεθνώς και θα επιτρέψει στην Τουρκία και στην Τουρκοκυπριακή ηγεσία να απεγκλωβιστεί από αυτή τη συμφωνημένη βάση λύσης και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

    Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, είπε ότι έθεσε δύο βασικούς στόχους για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων: πρώτον τη διασφάλιση της διαδικασίας και δεύτερο το σαφή καθορισμό της βάσης των διαπραγματεύσεων. Διασφάλισε, συνέχισε, μια διαδικασία «κυπριακής ιδιοκτησίας», αποκλείοντας οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η διασφάλιση της διαδικασίας, πρόσθεσε, λειτουργεί σαν «προστατευτικό δίκτυ» για τη δική μας πλευρά, σημειώνοντας ότι στο κυπριακό η εμπειρία διδάσκει ότι η διαδικασία είναι και μέρος της ουσίας.

    Σήμερα, είπε, ασκείται κριτική, κάποτε και έντονη, για τη συνέπειά μας σε αυτή τη διαδικασία για να σημειώσει ότι δεν είπε ποτέ ότι μια σωστή διαδικασία από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε λύση. Χρειάζεται, πρόσθεσε, η πολιτική βούληση και της άλλης πλευράς, χαρακτηρίζοντας άσοφο, ίσως και επικίνδυνο, να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδο.

    Η Τ/κ ηγεσία και η Τουρκία, ανέφερε, έχουν ήδη προτείνει αλλαγή της διαδικασίας με την πρόταση για σύγκληση άμεσα τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης, επιδιώκοντας πρώτιστα την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος, εάν η στάση της άλλης πλευράς δεν αλλάξει, να οδηγηθούμε είτε σε μια νέα επιδιαιτησία είτε σε ένα συνολικό αδιέξοδο που θα επιτρέψει την πρόταξη άλλων επιλογών για διευθέτηση του προβλήματος. Τέλος, μια τέτοια εξέλιξη ενδεχόμενα να οδηγήσει στην πλήρη αποενοχοποίηση της Τουρκίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι πέτυχε τον καθορισμό της βάσης των συνομιλιών και πως επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Για πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφώνησε στη μια κυριαρχία, στη μία ιθαγένεια και στη μια διεθνή προσωπικότητα. Η συμφωνία αυτή αποτυπώνεται στα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου του 2008. Αυτό το δεδομένο ενίσχυσε τη βάση και δημιούργησε τη δυνατότητα διεξαγωγής απευθείας διαπραγματεύσεων. Αυτή η βάση υιοθετείται από σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Μιλώντας στο σημείο αυτό εκτός κειμένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι αυθαίρετα που πήγε σε συνομιλίες, αλλά κατόπιν έγκρισης της πλειοψηφίας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας πως διατυπώνεται κριτική πως συμμετείχε στις συνομιλίες χωρίς να λάβει υπόψην τις πολιτικές δυνάμεις και χωρίς να υπάρχει βάση. «Κάποιοι είχαν επιφυλάξεις, κάποιοι μπορεί και διαφωνίες. Αλλά υπάρχει και θέση και ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου όλοι εύχονται καλή επιτυχία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έχει εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Εθνικό Συμβούλιο να πάρει την τελική απόφαση της συμμετοχής σε απευθείας συνομιλίες, αφού πρώτα διαβουλεύθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων».

    Υπογράμμισε δε ότι είναι η ύπαρξη αυτής της κοινής, συμφωνημένης βάσης που του επιτρέπει να εγκαλεί τον κ. Έρογλου όταν αυτός ξεφεύγει από τα συμφωνημένα. Αυτό έπραξε, είπε, και πρόσφατα ενώπιον του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κατά τη συνάντηση της Γενεύης. Οταν εμείς οι ίδιοι υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει κοινή βάση για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων είναι σαν να δίνουμε «λευκή επιταγή» στην άλλη πλευρά για να θέτει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων όποιες θέσεις θέλει, πρόσθεσε.

    Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα ακόμα και απογοητεύσεις, υπήρξε πρόοδος σε διάφορα κεφάλαια, έστω και αν δεν ήταν η αναμενόμενη. Είναι επίσης αλήθεια, πρόσθεσε, ότι με την ανάληψη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από τον Ντερβίς Ερογλου παρατηρείται μια σκλήρυνση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτύχει μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, εξήγησε, η φιλοσοφία της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παίρνουν ως δεδομένο την ύπαρξη δύο ξεχωριστών οντοτήτων στο νησί. «Προσέγγιση που εμείς δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε».

    Για αυτή τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, είπε, δεν μπορεί να κατανέμονται ευθύνες στη δική μας πλευρά. «Ο βασικός λόγος που δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια λύση του Κυπριακού, παρά τις όποιες δικές μας πιθανές παραλήψεις ή τα όποια λάθη, ήταν και είναι η στάση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας». Είναι τουλάχιστον άδικο και επιζήμιο για τις προσπάθειες μας, πρόσθεσε, όταν δυνάμεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιρρίπτουν ευθύνη για τη μη επίτευξη λύσης στη δική μας πλευρά.

    Ο ρόλος της Τουρκίας, είπε, αναβαθμίζεται διεθνώς, πράγμα που δημιουργεί στην ηγεσία της έπαρση και κυνισμό. Η Τουρκία, πρόσθεσε, εφαρμόζει μια καινούρια πολιτική «ιδεολογικού επεκτατισμού» προτάσσοντας το μοντέλο διακυβέρνησης με την παρουσία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ως πρότυπο για τις Αραβικές και άλλες Ισλαμικές χώρες. «Ο διεθνής παράγοντας, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να ξεγελιούνται από θεωρητικές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις. Η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της στην Κύπρο».

    Η Τουρκία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. «Αρνείται να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και συνεχίζει τον εποικισμό. Απορρίπτει δημιουργικές προτάσεις όπως την πρότασή μας για την Αμμόχωστο. Αρνείται να ακούσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων. Καθοδηγεί και στηρίζει την Τουρκοκυπριακή ηγεσία στη σκλήρυνση θέσεων που στοχεύουν ακόμα και σε αναίρεση συμφωνηθέντων. Είναι για αυτό το λόγο που θεωρούμε πως αντί να κατηγορούμε άδικα τη δική μας πλευρά πρέπει ενωμένοι να επικεντρωθούμε στο ξεσκέπασμα των μεθοδεύσεων της Τουρκίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε έκκληση στους παράγοντες που είναι εντεταλμένοι με το καθήκον να διαδραματίζουν βοηθητικό ρόλο στην όλη διαδικασία, να πάψουν, ακούσια ή και εκούσια να δίνουν πίστη στις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις και τις δημόσιες διακηρύξεις της Τουρκίας περί δήθεν σπουδής για λύση του Κυπριακού. Χρειάζεται, είπε, αντικειμενική και πραγματιστική εκτίμηση των λόγων της Τουρκίας και σύγκριση με τα έργα της τα οποία πόρρω απέχουν από το περιεχόμενο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του Καταστατικού Χάρτη και του Διεθνούς Δικαίου.

    Ο ίδιος, είπε, ακολουθεί ευέλικτη τακτική σε συνδυασμό με αποφασιστική υπεράσπιση αρχών κάνοντας αναφορά στο τρίπτυχο προτάσεων που κατέθεσε με βασικό άξονα την πρότασή μας για την Αμμόχωστο. Υλοποίηση του «τριπτύχου», ανέφερε, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις διαπραγματεύσεις και διέξοδο στην αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων κατά τη διαδικασία.

    Σημειώνοντας πως έγιναν δύο συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες και εκφράζοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να ξανασυναντηθεί με τον ΓΓ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται την απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για αλλαγή της διαδικασίας η οποία είναι συμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών και του Γενικού Γραμματέα. «Εχουμε ζητήσει να ξεκαθαρίσει η Τουρκοκυπριακή πλευρά ότι παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Να ξεκαθαρίσει ότι συζητούμε για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Εχουμε παρουσιάσει με ευθύτητα τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη σκλήρυνση της στάσης της Τουρκικής πλευράς». Αναμένει, συνέχισε, εφαρμογή των όσων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας όπως η διασύνδεση περιουσιακού και εδαφικού και τη συζήτηση και των επτά κεφαλαίων προς διαπραγμάτευση.

    Δυστυχώς, συνέχισε, και η πρόταση για διενέργεια απογραφής πληθυσμού σε όλο το νησί υπό την επίβλεψη του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τις δύο κοινότητες, δεν έγινε αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι δυσκολίες στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων δεν είναι ικανές να μας λυγίσουν στην προσπάθεια μας για απελευθέρωση και επανένωση. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που παρέχει η παρούσα διαδικασία για να οδηγήσουμε το καράβι της Κύπρου στο απάνεμο λιμάνι της λύσης, της αποτίναξης της κατοχής, της επανένωσης, της αποτροπής της καταστροφικής διχοτόμησης».

    Πετύχαμε, συνέχισε, την ενεργότερη εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνοντας ότι επιμένουμε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αυτές που πρέπει να καθοδηγούν τη διαπραγμάτευση στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε όλες τις χώρες που στηρίζουν τις θέσεις της ε/κ πλευράς, τηρώντας στάση αρχών, στο διεθνή χώρο, λέγοντας ότι αυτή η στήριξη είναι μεταξύ άλλων αποτέλεσμα των δικών μας πρωτοβουλιών.

    Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του, είπε, πραγματοποίησε συνολικά 78 επισκέψεις στο εξωτερικό σε άλλες χώρες ή διεθνή φόρα, ενώ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν 25 επίσημες επισκέψεις. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες και επαφές, σημείωσε, πρέπει να προστεθούν οι δεκάδες επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών σε χώρες και φόρα και ο μεγάλος αριθμός επισκέψεων ξένων Υπουργών Εξωτερικών στην Κύπρο. Υπήρξε, πρόσθεσε μιλώντας εκτός κειμένου, πληθώρα επισκέψεων του ίδιου και του ΥΠΕΞ στις τρεις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ που συμμετείχαν, 20 με 25 κάθε φορά, όπως επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέμνησε ιδιαίτερα την επίσκεψη πέρυσι του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο και τη θετική του στάση στα ζητήματα καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, που «δεν είναι βέβαια άσχετη με την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας». Εκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον οποίο υπέγραψε σειρά συμφωνιών που ενδυναμώνουν την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, της χώρας η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ.

    Σημείωσε ειδικά τη δήλωσή της, που ενόχλησε όπως σημείωσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ότι εκτιμά «ιδιαίτερα το θάρρος σας, τη δημιουργικότητα που δείχνετε και την πρωτοβουλία που παίρνετε προς επίλυση του προβλήματος σας. Βλέπουμε πως εσείς κάνετε πολλά βήματα και βλέπουμε επίσης πως η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως στα δικά σας βήματα, τα οποία δείχνουν ότι εσείς είσαστε έτοιμος να κάνετε ένα συμβιβασμό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ τη σημαντικότερη ίσως εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, μετά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την υπογραφή και επικύρωση της Συμφωνίας από την Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου με την Αίγυπτο, ανέφερε, υπογράφηκε και επικυρώθηκε η συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ αναμένεται η επικύρωση της αντίστοιχης συμφωνίας με τον Λίβανο. Το κεφάλαιο «Ενέργεια», σημείωσε, η δυνατότητα αξιοποίησης από τον ιδιοκτήτη κυπριακό λαό των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αποτελεί για την Κύπρο και το λαό μας μια ελπιδοφόρα προοπτική πολύ μεγάλης σημασίας.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφού σημείωσε ότι η δική μας στρατηγική ευνοεί μια τέτοια προοπτική, τόνισε ότι για να προχωρήσει θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έναντι της ΕΕ. «Πρέπει επίσης να συμβάλει επιτέλους στην επίλυση του Κυπριακού και να πάψει να λειτουργεί ως κατοχική δύναμη σε ευρωπαϊκό έδαφος».

    Υπενθύμισε ότι εκτός από τα οκτώ κεφάλαια που έχουν παγώσει ένεκα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και των επιπρόσθετων τεσσάρων κεφαλαίων που έχει μονομερώς παγώσει η Γαλλία, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει από το Δεκέμβρη του 2009 παγώσει άλλα έξι κεφάλαια αυξάνοντας αισθητά την πίεση πάνω στην Τουρκία. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία, είπε, είναι το γεγονός ότι κατά τις δύο τελευταίες Προεδρίες της ΕΕ, αυτές του Βελγίου και της Ουγγαρίας, κανένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο δεν έχει ανοίξει για την Τουρκία. Δεν επιδιώκουμε, ανέφερε, τον εκτροχιασμό της Τουρκίας από την ενταξιακή της πορεία, όμως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι «λευκή επιταγή».

    Ενδεικτική του θετικότερου πλέον για εμάς κλίματος εντός της ΕΕ, είναι κατά τον Πρόεδρο Χριστόφια, η πρόσφατη έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την οποία έχει υιοθετήσει το Ευρωκοινοβούλιο και για την οποία σημαντικό ρόλο είπε - διαδραμάτισαν οι Ευρωβουλευτές μας τους οποίους συνεχάρη θερμά, τα κυπριακά κόμματα και ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως και άλλοι Ευρωβουλευτές. Σημείωσε ακόμη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αναμένει επίσης από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις οι οποίες στοχεύουν σε μια δίκαιη συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ενωση.

    Απευθυνόμενος προς τους Τ/κ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το μέλλον αυτού του τόπου δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η ειρηνική συμβίωση, η κοινή δημιουργία και ευημερία Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένηδων και Λατίνων. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η επαναπροσέγγιση και ο κοινός αγώνας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων».

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, είπε, υποφέρει από τον ασφυκτικό

    εναγκαλισμό της Αγκυρας και το συνεχιζόμενο εποικισμό. Τα πρόσφατα συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας

    αποδεικνύουν αυτό το γεγονός, σημείωσε. «Ο δικός μας ρόλος πρέπει να είναι να τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή

    κοινότητα». Εχει ιδιαίτερη σημασία για τους Τουρκοκύπριους και τις προοδευτικές δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να γνωρίζουν ότι η επίσημη ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι έτοιμη να εργασθεί μαζί τους για τη λύση του Κυπριακού, ανέφερε εκφράζοντας ετοιμότητα να εργαστεί μαζί με την τουρκοκυπριακή και την τουρκική ηγεσία για λύση του προβλήματος. Εχει, συνέχισε, ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουν οι τουρκοκύπριοι ότι η επίσημη ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει την πολιτική βούληση για λύση, να μπορούν να μας εμπιστευθούν και να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας. «Εχουμε την πεποίθηση ότι οι μέχρι σήμερα χειρισμοί μας, οι ιδιαίτερες σχέσεις μας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι όμως άκρως σημαντικό οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να ακούν τέτοια μηνύματα συλλογικά από ολόκληρη την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις».

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι συνεχίζει να αποτελεί το βασικότερο στήριγμά μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε για επανένωση και αποτίναξη της κατοχής. Εξέφρασε την ειλικρινή και απόλυτη ικανοποίησή του για τις πραγματικά άριστες σχέσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Ελληνα Πρωθυπουργό, την Κυβέρνησή του, τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν την αμέριστή τους συμπαράσταση.

    Σημείωσε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφώνησε τη Βουλή των Ελλήνων και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος με δηλώσεις του όπως ότι η Κύπρος έχει σήμερα κύρος και αξιοπιστία στο εξωτερικό, ενισχύει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια που καταβάλλουμε διεθνώς.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για υλοποίηση του οράματος μας και πρέπει να οικοδομείται πάνω σε κοινούς στόχους. Δεν θέλουμε, σημείωσε, ούτε επιδιώκουμε να παρασιωπάται η οποιαδήποτε διαφορετική ή επικριτική άποψη για θέσεις, χειρισμούς ή προτάσεις της δικής μας πλευράς. Αναμένουμε όμως την μέγιστη δυνατή συμπόρευση σε σχέση με το στρατηγικό μας στόχο και τους βασικούς άξονες της τακτικής μας για την επίτευξη του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 April 2011 - 17:29:10 UTC