Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ
  • [02] ΕΕ - ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
  • [03] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

  • [01] ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ

    Δεν αναμένεται να περιέχει εκπλήξεις η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία πρόκειται να επιδοθεί αργά απόψε το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Γραμματεία έχει διαβεβαιώσει ότι θα κρατηθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ στις αναφορές που θα περιέχει για την αναδιάρθρωση της δύναμης και για το ούτω καλούμενο αίσθημα απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η ορολογία που θα χρησιμοποιείται θα είναι ίδια με την προηγούμενη.

    Σε σχέση με τις καλές του υπηρεσίες, οι αναφορές θα είναι πολύ συνοπτικές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι δηλαδή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κι ότι ο Γενικός Γραμματέας θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη. Η έκθεση αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα την Τρίτη ή την Τετάρτη. Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, πρόκειται αργά το βράδυ να συναντηθεί με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε. Η συνομιλία θα καλύψει θέματα των διαπραγματεύσεων και της προετοιμασίας της συνάντησης της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη, από την οποία ο Γενικός Γραμματέας επιθυμεί να προκύψει εντατικοποίηση της διαδικασίας.

    Τα ίδια θέματα ο κ. Αιμιλίου συζήτησε στην Ουάσιγκτον, με το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Αντονι Μπλίνκεν, και τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Τίνα Κάιντανοφ.

    [02] ΕΕ - ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

    Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη Λευκωσία, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών Συντονιστών του Τρίο Προεδρίας Πολωνίας Δανίας Κύπρου, για το κοινό 18μηνο Πρόγραμμα, το οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Πολωνία. Το 18μηνο Πρόγραμμα του Τρίο αποτελεί την επιτομή της συνεργασίας του Τρίο, αφού στοχεύει στη διασφάλιση της συνοχής των εργασιών των τριών Προεδριών και καθορίζει τους επιδιωκόμενους στόχους του Συμβουλίου για την περίοδο αυτή, ανέφερε ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ Ανδρέας Μολέσκης, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πολωνίας, Υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα της Mikolaj Dowgielewicz και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Δανίας, Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Kim Jorgensen

    ``Οι στόχοι που παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα είναι αρκετά φιλόδοξοι και προοδευτικοί, αλλά συνάμα και εφικτοί. Το κείμενο είναι ισορροπημένο, όπως θα έπρεπε να είναι, και σε γενικές γραμμές αντικατοπτρίζει τα μεγάλα θέματα που αναμένεται να βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα κατά τη διάρκεια των τριών Προεδριών, όπως για παράδειγμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την οικονομική διακυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης``, πρόσθεσε. Ο κ. Μολέσκης είπε ότι το 18μηνο Πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από τα τρία κράτη μέλη μέσω των εθνικών διαδικασιών και ακολούθως θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 21 Ιουνίου 2011, πριν από τη δημοσίευση του και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Μολέσκης, είπε ότι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε διάφορους τομείς.

    [03] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

    Η προώθηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο ψηφιακό θεματολόγιο, ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.

    Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία σε παρέμβασή της, αφού σημείωσε τα σοβαρά προβλήματα συντονισμού του φάσματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω των παράνομων παρεμβολών από τις κατεχόμενες περιοχές και του γεγονότος ότι παρεμποδίζεται από την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου σε μέρος του εδάφους της, εξέφρασε την εκτίμησή της προς την Προεδρία και την Επιτροπή για το γεγονός ότι αυτό το θέμα αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά στο προσχέδιο Απόφασης.

    Σε παρέμβασή της, η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των διαφόρων δράσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την ανάγκη ευαισθητοποίησης και συχνής ενημέρωσης όλων των χρηστών των σύγχρονων τεχνολογιών και υπηρεσιών.

    Οι «27» αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την πορεία προώθησης και εφαρμογής των διαφόρων δράσεων που απορρέουν από το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, αναδεικνύοντας τις διάφορες προτεραιότητες, σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, για την εκπλήρωση των στόχων του ψηφιακού θεματολογίου ιδιαίτερα όσο αφορά τη διασφάλιση των βασικών ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια της ΕΕ μέχρι το 2013. Σε παρέμβασή της, η κ. Μαρκουλλή εξήρε τη σημασία της αποτελεσματικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί ένα μεγαλύτερο εύρος παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων σε πιο ανεπτυγμένες υπηρεσίες στο άμεσο μέλλον.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 May 2011 - 19:29:14 UTC