Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΙΚΟΥ FITCH
  • [02] ΥΠΕΞ ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΚΤΗΡΙΟ Ε COLI ΑΓΓΟΥΡΙΑ
  • [04] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΙΚΟΥ FITCH

    Ο Οίκος Fitch έχει την Τρίτη υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των κυπριακών χρεογράφων κατά τρεις βαθμίδες από «ΑΑ-» σε «Α-» και τη βραχυπρόθεσμη κατά μία βαθμίδα, με αρνητικό ορίζοντα.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι ο Οίκος Fitch επικαλείται ως κύριο λόγο για αυτή την υποβάθμιση το ενδεχόμενο όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να επηρεάσει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ακολούθως τα δημόσια οικονομικά.

    ``Η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πιο πάνω αξιολόγηση. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εύρωστο με υψηλή κεφαλαιουχική βάση και πολύ ψηλούς δείκτες ρευστότητας και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε θεωρητικό σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους``, σημειώνεται.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ``τονίζεται ότι μετά από την πιο πάνω νέα αξιολόγηση του οίκου Fitch, η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία των πολύ αξιόχρεων χωρών (upper middle class)``.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών θωρακίζοντας περαιτέρω την κυπριακή οικονομία.

    [02] ΥΠΕΞ ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Τις πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και διμερή ζητήματα συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε την Τρίτη με αξιωματούχους της Κυβέρνησης του Λιβάνου και πολιτικούς ηγέτες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού, ο όποιος ολοκλήρωσε την Τρίτη τη διήμερη επίσκεψή του στη Βηρυτό, συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο και νυν ηγέτη του Κινήματος «Free Patriotic Movement» Στρατηγό Michel Aoun, τον Υπουργό Πληροφοριών Tarek Mitri, την Υπουργό Ανευ Χαρτοφυλακίου Mona Offeich και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών William Habib.

    Προστίθεται ότι στις συναντήσεις συζητήθηκαν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ αναφέρεται ότι ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στην συνάντηση του κ. Κυπριανού με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών έγινε, επίσης, ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν προξενικά ζητήματα που αφορούν Κύπριους πολίτες, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΚΤΗΡΙΟ Ε COLI ΑΓΓΟΥΡΙΑ

    Δεν υπήρξε στην Κύπρο εισαγωγή προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για την μετάδοση του βακτηρίου E Coli, είπε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, προσθέτοντας ότι οι διάφορες επιδημίες με όλες αυτές τις διακινήσεις και ανθρώπων και προϊόντων δεν γνωρίζουν σύνορα.

    Ερωτηθείς, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, αν έχουν εισαχθεί αγγούρια στην Κύπρο, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζεται το βακτήριο E Coli, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχει μια ανταλλαγή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από όλες τις Υγειονομικές Αρχές και από την πρώτη στιγμή υπήρχε ενημέρωση και στις κυπριακές Υπηρεσίες.

    ``Οι δικές μας Υπηρεσίες έκαναν τον έλεγχο για να δουν αν υπήρχε η οποιαδήποτε εισαγωγή αυτών των προϊόντων. Δεν υπήρξε εισαγωγή. Φαίνεται είναι μια περίοδος που έχουμε στην Κύπρο δική μας παραγωγή. Αρα προς τον παρόν δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες παρακολουθούν στενά. Σίγουρα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε εισροή και γενικά οι Υπηρεσίες τόσο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, αλλά και οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου έχουν ενεργοποιηθεί. Αφενός παρακολουθούμε την εξέλιξη, λαμβάνουμε πληροφορίες από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και είμαστε σε μία επιτήρηση όλης της κατάστασης και αν χρειαστεί, που μακάρι να μην χρειαστεί, να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δράση``, πρόσθεσε.

    [04] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Στο 7,6% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Απρίλιο, έναντι 7,3% το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Απρίλιο στο 9,9% του, ενώ στο σύνολο της ΕΕ μειώθηκε στο 9,4% από 9,5%.

    Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, τον Απρίλιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 7,3% (7,0% το Μάρτιο), στις γυναίκες 7,9% (7,6% το Μάρτιο) και στους νέους κάτω των 25 ετών 20,3% (στοιχεία Μαρτίου). Στην Ελλάδα, η ανεργία ανήλθε στο 14,1% (Δ τρίμηνο 2010). Στις γυναίκες η ανεργία ανήλθε στο 17,8% και τους νέους κάτω των 25 ετών στο 36,1%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 May 2011 - 17:29:13 UTC