Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ

    Την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην Εκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη που δόθηκε την Τρίτη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει επίσημα στο προσεχές διήμερο.

    Οι αναφορές για την αναδιάρθρωση της Δύναμης, τόσο για την περίπτωση λύσης, όσο και στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ διεθνώς είναι ταυτόσημες με την προηγούμενη, το ίδιο κι οι αναφορές περί «αισθήματος απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

    Η Εκθεση περιγράφει σε γενικές γραμμές ήρεμη την κατάσταση στη γραμμή αντιπαράθεσης, ενώ μεταξύ των προβλημάτων που περιγράφει συμπεριλαμβάνονται τα επεισόδια στη διάρκεια διεθνούς αγώνα μπάσκετ στη Λευκωσία, τα οποία όπως τονίζει αντιμετωπίστηκαν από την κυπριακή αστυνομία, καθώς κι η απαγόρευση της τέλεσης της χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας από τις κατοχικές αρχές στο Ριζοκάρπασο.

    Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, θα ενημερώσει σχετικά το ΣΑ στη διάρκεια ανεπίσημων διαβουλεύσεων, στις 10 Ιουνίου, ενώ η επίσημη συνεδρίαση για την ανανέωση θα λάβει χώρα στις 14, ή 15 Ιουνίου, υπό την προεδρία της Γκαμπόν.

    «Αποτελεί σθεναρή μου πεποίθηση ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ηρεμίας στη νήσο και της ενθάρρυνσης της δικοινοτικής συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η αποστολή επίσης εργάζεται στενά με το Γραφείο του Ειδικού μου Συμβούλου και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και τα προγράμματα τα οποία είναι ενεργά εμπλεγμένα στην προώθηση ενός κλίματος που συμβάλλει σε λύση. Γι αυτό εισηγούμαι όπως το ΣΑ επεκτείνει την εντολή της για έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2011», γράφει σχετικά.

    Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτηρίζει ήρεμη την κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη το περασμένο εξάμηνο, δηλώνοντας με ευχαρίστηση ότι «ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών παραβιάσεων μειώθηκε περαιτέρω».

    Ελπίζω συνεχίζει, ότι οι αντίπαλες δυνάμεις που έχουν επιδείξει συνολικά καλή συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα ανταποκριθούν θετικά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αποστολής να προχωρήσουν οι συνομιλίες σε στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα συνέβαλλαν στη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο Γενικός Γραμματέας επισημαίνει τη συνέχιση των εμποδίων που εγείρουν οι κατοχικές αρχές στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «και καλεί τις τουρκοκυπριακές αρχές να σεβαστούν αυτή την αρχή».

    Επίσης, καταγράφει τόσο τα επεισόδια σε ευρωπαϊκό αγώνα μπάσκετ μεταξύ τουρκικής και κυπριακής ομάδας, όσο και την απαγόρευση της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας σε ναό της κατεχόμενης Καρπασίας.

    «Στις 21 Δεκεμβρίου, αγώνας μπάσκετ ευρωπαϊκού κυπέλλου στη νότια Λευκωσία, μεταξύ φιλοξενούμενης τουρκικής ομάδας και ελληνοκυπριακής ομάδας, στιγματίστηκε από πράξεις χουλιγκανισμού Ελληνοκυπρίων οπαδών σε βάρος παικτών της τουρκικής ομάδας. Η κυπριακή Αστυνομία επενέβη αποφασιστικά στο στάδιο και πρόσφερε προστασία στην ομάδα μέχρι την αποχώρησή της. Μετά από τ/κ παραστάσεις εκ μέρους της τουρκικής ομάδας, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενεπλάκη σε επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο στην εκτόνωση της κατάστασης. Το συμβάν έτυχε καταδίκης κι από τις δύο πλευρές».

    Για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, γράφει πως η «τουρκοκυπριακή αστυνομία» την διέκοψε. Αναφέρεται επίσης σε κατάσχεση από τις ``τ/κ αρχές`` 204 βιβλίων θρησκευτικού περιεχομένου, στις 17 Μαρτίου.

    «Και στα δύο περιστατικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έκανε παραστάσεις στις τ/κ αρχές οι οποίες αμύνθηκαν των πράξεών τους».

    Η Εκθεση κάνει εκτενή αναφορά στις ανθρωπιστικές και άλλες δικοινοτικές δραστηριότητες της Δύναμης, όπως και στο ρόλο της στα θέματα εγκλωβισμένων, αγνοουμένων και Τουρκοκυπρίων που διαβιούν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ χαιρετίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για αντιμετώπιση ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με την εγκληματικότητα.

    Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι «διατηρεί την άποψη πως η καθιέρωση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και παρομοίων δεσμών και επαφών θα έχουν θετική επίδραση στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Τέτοιες επαφές ευνοούν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών απομόνωσης που εκφράστηκαν από τους Τ/κ. Επιπλέον, η μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνικών εξίσωση μεταξύ των πλευρών θα καταστήσει την τελική επανένωση όχι μόνο ευκολότερη, αλλά περισσότερο πιθανή. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μόνο το αντίθετο μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα».

    Ο Μπαν Γκι-μουν δηλώνει ενθαρρυμένος από τη θετική εμπλοκή των πλευρών σε σχέση με μελλοντικές διανοίξεις διελεύσεων.

    «Παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως του Λιμνίτη το 2010 και της Λήδρας το 2008, έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την συνολική εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων. Καλώ τα μέρη να αναλάβουν προσέγγιση πραγματιστική και προσανατολισμένη στην παραγωγή αποτελεσμάτων, με την προοπτική της περαιτέρω κοινωνικής και οικονομικής διαδραστικότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Είναι καιρός τώρα να αποφασίσουν τη διάνοιξη της επόμενης διέλευσης».

    Για την αναδιάρθρωση της Δύναμης, αναφέρει ότι σε ευθυγράμμιση με το πρόσφατο ψήφισμα 1930/2010 του Σ.Α., «η Γραμματεία παραμένει εμπλεγμένη στο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση. Ο σχεδιασμός θα συνεχιστεί κατά ευέλικτο τρόπο και θα καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών για τον δυνατό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά».

    Την ίδια στιγμή, γράφει ότι «θα συνεχίσει να τηρεί τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών και θα παραπέμψει στο ΣΑ εισηγήσεις, όταν κρίνει κατάλληλο, για περαιτέρω τροποποιήσεις στην εντολή, τα επίπεδα της Δύναμης και το νόημα των επιχειρήσεων, το συντομότερο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 May 2011 - 19:29:13 UTC