Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η λύση του Κυπριακού πρώτα από όλα εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία δυστυχώς, με την αρνητική στάση που τηρεί, δεν έχει επιτρέψει την επίτευξη λύσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας ότι ``εμείς, όμως, δεν παραμένουμε αδρανείς, εργαζόμαστε εντατικά για να ανοίξουμε το δρόμο της λύσης``.

    Σε χαιρετισμό του που διάβασε εκ μέρους του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου στο Β` Παγκαρπασιακό Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο ``Ες γην των αγίων και των ηρώων``, που διοργάνωσε το σωματείο ``Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία`` στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``αξιοποιούμε την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ για να ασκείται επιρροή και πίεση στην Τουρκία ώστε να αναθεωρήσει τη στάση της και να συνεργαστεί για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ``.

    ``Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό ακριβώς καλεί την Τουρκία να πράξει μέσα από τις αποφάσεις του``, επεσήμανε.

    Διαβεβαίωσε ότι ``συνεχίζουμε να προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, με ρεαλισμό που στηρίζεται σε αρχές, και πάντοτε συνεπείς στη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης``, προσθέτοντας ότι, ``αν και η άλλη πλευρά εργαστεί με την ίδια θέληση και την ίδια συνέπεια με τη δική μας, τότε ο δρόμος προς τη λύση μπορεί να ανοίξει και σύντομα να φτάσουμε σε λύση``.

    ``Τη θέληση για τη λύση οφείλουμε να την διατηρήσουμε ζωντανή, ενάντια στη λήθη του χρόνου. Ενάντια στην απαισιοδοξία την οποία γεννά η αποτυχία των προσπαθειών, που από το 1974 έχουν αναληφθεί, για επίτευξη λύσης. Πρέπει να γίνει πεποίθηση σε όλους ότι η παρούσα κατάσταση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Αυτή η κατάσταση υποθηκεύει το μέλλον της Κύπρου. Υποσκάπτει και δυναμιτίζει το μέλλον του λαού μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι, ``ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, άλλη επιλογή δεν υπάρχει από τη συνέχιση των προσπαθειών για να πετύχουμε λύση``, προσθέτοντας ότι ``αυτή η λύση δεν είναι αόριστη, έχει συγκεκριμένη βάση και πλαίσια και στηρίζεται σε αρχές``. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι η βάση της λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ότι ``σε αυτή τη βάση παραμένουμε συνεπείς``.

    ``Στα πλαίσια αυτής της λύσης μπορεί να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραβιάζεται από την Τουρκία. Με τη λύση το κράτος θα παραμείνει ένα και θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Θα υπάρχει πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έτσι όπως τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ την περιγράφουν``, υπέδειξε.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``ξυπνά τις μνήμες για την περιοχή της Καρπασίας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας πολλές πτυχές από την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, τη χλωρίδα και την πανίδα της`` και ότι, ``μαζί με το ξύπνημα της μνήμης για τους παλαιότερους, τρέφεται η γνώση στους νεότερους για την Καρπασία``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Ο όποιος πλούτος βρεθεί στην περιοχή της Κύπρου ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της, και η θέση της Κυβέρνησης είναι, μέσα από τη λύση του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση, να επωφελούνται όλοι, και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ερωτηθείς για το θέμα του φυσικού αερίου και τις εργασίες που λαμβάνουν χώρα για τον εντοπισμό του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``έχουμε πει πάρα πολλές φορές ως Κυβέρνηση ότι, χωρίς πολύ θόρυβο και συνετά, η Κυβέρνηση χειρίζεται τα ζητήματα που αφορούν τα θέματα της ενέργειας, της αξιοποίησης των όποιων φυσικών πόρων προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντοτε προς όφελος του λαού μας``.

    ``Δεν πρόκειται να κάνουμε θέμα δημοσίως ή να το έχουμε συνεχώς στις συζητήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλουμε να γίνεται θόρυβος επ αυτού του πολύ σημαντικού θέματος. Είναι πολύ πιο επωφελές, συνετά και χωρίς πολλά λόγια, να κάνουμε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε και το μήνυμα που θέλω να στείλω προς τον κόσμο είναι ότι η Κυβέρνηση πολύ συγκεκριμένα και συγκροτημένα εργάζεται σε αυτόν τον τομέα``, είπε.

    Σε ερώτηση αν το θέμα του φυσικού αερίου δυνατόν να επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``το Κυπριακό είναι ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε να επιλύσουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις και με τη διεθνή δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση``. ``Το θέμα της αξιοποίησης του όποιου πλούτου ενδεχομένως βρεθεί είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο λαό μας, και η θέση μας είναι μέσα από τη λύση του Κυπριακού, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση, να επωφελούνται όλοι, και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι``, είπε στις δηλώσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση, στο περιθώριο του Β` Παγκαρπασιακού Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο ``Ες γην των αγίων και των ηρώων``, που διοργάνωσε το σωματείο ``Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία`` στη Λεμεσό.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή υποστήριξη ώστε οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού να οδηγηθούν σε επιτυχές αποτέλεσμα, δήλωσε ο Λόρδος Howell, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Βουλή των Λόρδων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ``οι δυο ηγέτες θα αξιοποιήσουν την περίοδο μέχρι τις 7 Ιουλίου όπως και την ίδια τη συνάντηση (της Γενεύης με τον ΓΓ του ΟΗΕ) για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, διαρκούς διευθέτησης``. Ο Λόρδος Χάουελ, που απαντούσε σε ερωτήσεις της τουρκοκυπριακής καταγωγής βαρόνης Ece - η οποία επανέφερε το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Αννάν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προεδρεύσουν της Ενωσης - εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ``η Κυπριακή Δημοκρατία θα ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε ό,τι αφορά στην προεδρία της ΕΕ με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία``.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Λόρδου Μagginis, γνωστού για τις θέσεις του υπέρ διαχωριστικών λύσεων, ο Λόρδος Χάουελ είπε ότι το κύριο καθήκον τώρα είναι η δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας που θα επιτρέψει την υπερπήδηση σημαντικών προβλημάτων, τον τερματισμό της διχοτόμησης της νήσου και την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής Κύπρου. Σε ερώτηση της βαρόνης Scott για τη δυνατότητα απευθείας εμπορίου μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ, ο Λόρδος Χάουελ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει μεγάλα ποσά ως βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους.

    Σε παρέμβασή του ο Λόρδος Corbett, που είναι πρόεδρος του οργανισμού ``Φίλοι της Κύπρου``, είπε ότι η απάντηση στο πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα διζωνικό, ομοσπονδιακό κράτος βασισμένο στην πολιτική ισότητα. Ανέφερε ακόμα ότι τόσο η νέα τουρκική κυβέρνηση όσο και η ελληνική πρέπει να δώσουν την ενεργό υποστήριξή τους προς αυτή την κατεύθυνση. «Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν πρόκειται να είναι λειτουργική», κατέληξε.

    [04] ΥΠΕΞ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού θα συμμετάσχει στις Συνόδους των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Λουξεμβούργο στις 20-21 Ιουνίου.

    Κύριος σκοπός της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, θα είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 24 Ιουνίου. Κατά τη Σύνοδο θα παρουσιαστεί, επίσης, το δεκαοκτάμηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2011 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

    Αναφορικά με τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στις χώρες της Νότιας Γειτονίας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Το Συμβούλιο θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στο Σουδάν ενώ αναμένεται επίσης να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λευκορωσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 19 June 2011 - 13:29:14 UTC