Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [03] ΕΤΕπ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

    Η θεσμοθέτηση της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, όπως δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο και προγραμματίζεται να τροχιοδρομηθεί το 2012 η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου, το οποίο θα εξασφαλίσει τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη στήριξη και ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας.

    ``Είναι πάγια η άποψή μου, στην οποία έχω αναφερθεί κατ επανάληψη``, δήλωσε ο Πρόεδρος, ``πως η πολιτεία, στα χρόνια της ανεξαρτησίας, έχει δώσει δυσανάλογη προσοχή στην οικονομική ανάπτυξη και πολύ λιγότερη από την πρέπουσα και αναγκαία στην πολιτιστική ανάπτυξη και στην καλλιέργεια του πολιτιστικού επιπέδου του λαού μας``.

    ``Η Κυβέρνησή μας``, είπε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατά την τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο απονομής των ετήσιων τιμητικών χορηγιών, ``προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις και εφαρμόζει διορθωτικά μέτρα``.

    ``Στόχος μας``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``είναι η εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία της δημιουργίας, μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αυτό διότι η καλλιτεχνική παιδεία δεν αφορά μόνον μια χαρισματική ελίτ, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της όλης εκπαιδευτικής προσπάθειας, ούτως ώστε όλοι να γίνουν μέτοχοι της διαδικασίας της δημιουργίας``.

    ``Οσον αφορά την αναγνώριση και επιβράβευση των ίδιων των δημιουργών``, είπε ο Πρόεδρος, ``έχει καθιερωθεί ένα ευρύ φάσμα θεσμών, καταρτίζονται νέα προγράμματα για κάθε τομέα, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και τα προγράμματα αυτά προωθούνται μέσα από ένα διάλογο με τους εταίρους μας, τους πολιτιστικούς φορείς και δημιουργούς``.

    ``Επιδίωξή μας``, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``είναι η ουσιαστική επιβράβευση των πολιτιστικών δημιουργών να παίρνει την κατά το δυνατόν πιο σωστή μορφή και ένας τέτοιος θεσμός είναι αυτός των ετήσιων τιμητικών χορηγημάτων``.

    ``Στο πλαίσιο της λειτουργίας του``, πρόσθεσε, ``έχουν τιμηθεί συνολικά περισσότεροι από 200 δημιουργοί από τους τομείς των Γραμμάτων, της Μουσικής, του Θεάτρου, του Σύγχρονου Χορού, των Εικαστικών Τεχνών και του Λαϊκού Πολιτισμού``.

    [02] ΥΠΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Το Υπουργείο Εσωτερικών, στα θέματα της δικής του αρμοδιότητας κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, θα εργαστεί για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με θέμα: «Η ΕΕ ως ενιαίος χώρος ασύλου: Οι προοπτικές της Κυπριακής Προεδρίας 2012», στη Λευκωσία, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η σκέψη μας στρέφεται στα 42 εκατομμύρια προσφύγων σε όλο τον κόσμο, που είτε έχουν αναγκαστεί να ζουν σε άλλες χώρες, είτε είναι εκτοπισμένοι στην ίδια τους την πατρίδα».

    «Ανάμεσα σε αυτά τα 42 εκατομμύρια, 200.000 πρόσφυγες είναι ο απολογισμός του δικού μας δράματος, της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αυτή την ημέρα, όπως και κάθε μέρα, ενώνουμε τις φωνές μας, διεκδικώντας δικαίωση. Δικαίωση για τους πρόσφυγες όλου του κόσμου και για τους δικούς μας πρόσφυγες», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι «η παραχώρηση πολιτικού ασύλου σε πρόσφυγες και άτομα που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο είναι ανθρωπιστικό δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1951».

    Η Κύπρος, είπε, «ως κράτος δικαίου και αναπόσπαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, αλλά και ως χώρα που ακόμη βιώνει τα δεινά του πολέμου και της προσφυγιάς, δεσμεύεται να παρέχει διεθνή προστασία στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη».

    «Είναι βαθιά μου πεποίθηση», είπε, «πως κάθε καλόπιστος κριτής μπορεί να μας αναγνωρίσει πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε επιτύχει πολλά σε αυτό τον τομέα. Το 2004, πρόσθεσε, «η Κύπρος διέθετε μια υποτυπώδη Υπηρεσία Ασύλου που μόλις είχε συσταθεί, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ήταν χρονοβόρες, ενώ οι χώροι υποδοχής αιτητών ασύλου ήταν ανύπαρκτες».

    «Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης Χριστόφια αξιοποιήσαμε όλα τα διαθέσιμα προς την Κύπρο κονδύλια από την ΕΕ, αλλά και προγράμματα, όπως για παράδειγμα το πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας με την Ολλανδία», είπε.

    [03] ΕΤΕπ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Νέο δάνειο, ύψους 100εκ. ευρώ, παραχώρησε στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη χρηματοδότηση σχολικών εγκαταστάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη και τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου που πραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕπ, το δάνειο αυτό αποτελεί συνέχεια μιας χρηματοδότησης ύψους 200εκ. ευρώ, που είχε χορηγήσει η ΕΤΕπ το 2003 για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών της χώρας.

    Κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Σταυράκης δήλωσε πως «οι επενδύσεις που προάγουν την οικονομία της γνώσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της κυπριακής Κυβέρνησης. Η ΕΤΕπ στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τις προσπάθειές μας».

    Ο Υπουργός ανέφερε πως με αυτό το δάνειο ύψους 100εκ. ευρώ η ΕΤΕπ θα συμβάλει στην κατασκευή 31 νέων νηπιαγωγείων καθώς και στην κατασκευή ή τον εκσυγχρονισμό περισσότερων από 100 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

    Ο κ. Σακελλάρης ανέφερε ότι το έργο αποτελεί επένδυση για το μέλλον και «θα συμβάλει στην παροχή καλύτερης εκπαίδευσης, στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου χάρη στη βελτίωση των μαθησιακών εμπειριών, και στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί βασικό στόχο της ΕΤΕπ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 June 2011 - 17:29:13 UTC