Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [03] ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΜΕ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΑΡΚΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Μετά τις πετυχημένες επισκέψεις ξένων ηγετών, η Κύπρος βγήκε πιο ισχυρή στο διεθνή χώρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τους ξένους ηγέτες ενίσχυσε και τις πρωτοβουλίες και θέσεις της Κυβέρνησης στη διαδικασία για την επανένωση του τόπου.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Πάρκου Αρχηγών Κρατών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της εταιρείας Hermes Airports, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το Πάρκο δημιουργήθηκε προς τιμή των ξένων ηγετών που επισκέπτονται την Κύπρο και περιλαμβάνει ένα ομοίωμα αρχαίου κίονα για κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη.

    ``Σήμερα εγκαινιάζουμε το Πάρκο Αρχηγών Κρατών και αποκαλύπτουμε τους κίονες και τις πλάκες που δημιουργήθηκαν για να αποτυπώσουν την ιστορικότητα των επισκέψεων στην Κύπρο του Πάπα Βενέδικτου XVI, του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ. Οι επισκέψεις αυτές είναι το επιστέγασμα δικών μας διπλωματικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, τις οποίες αρχίσαμε μόλις αναλάβαμε την Προεδρία της Δημοκρατίας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι επισκέψεις αυτές ``όχι μόνο σφράγισαν αλλά και ενίσχυσαν τις διακρατικές σχέσεις της Κύπρου με το Βατικανό, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Γερμανία``.

    ``Μετά τις πετυχημένες αυτές επισκέψεις, η χώρα μιας βγήκε πιο ισχυρή στο διεθνή χώρο. Η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους ξένους ηγέτες ενίσχυσε και τις δικές μας πρωτοβουλίες και θέσεις στη διαδικασία για την επανένωση του τόπου μας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι, ``πέραν της πολιτικής πτυχής της επιτυχίας των επισκέψεων αυτών, υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι τα αποτελέσματα τους έχουν ιδιαίτερη σημασία και στον οικονομικό τομέα``, προσθέτοντας ότι, ``ως αποτέλεσμα και των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, πολύ θετικό αποτέλεσμα υπήρξε στον τουριστικό τομέα αφού για παράδειγμα καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από τη φίλη χώρα Ρωσία``.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων εμμένει στην εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και παραμένει προσηλωμένη σε λύση, που να βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. ``Σε μιαν ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, θα πρέπει το δικαίωμα της επιστροφής να διασφαλίζεται ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως βέβαια γενικότερα και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων``, δήλωσε ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σοφοκλής Φυττής, σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του κατά την συνεδρία της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος.

    ``Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η οποία καθιερώθηκε το 2001 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών``, δήλωσε ο κ. Φυττής, ``επαναφέρουμε στο προσκήνιο τις δοκιμασίες των προσφύγων της Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους τα τελευταία 37 χρόνια, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής``. ``Εκφράζουμε εκ νέου τη βούληση και στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων``, πρόσθεσε, ``για κάθε προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων των προσφύγων, με στόχο την τελική και μόνιμη επιστροφή στον τόπο τους, στο πλαίσιο μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου``.

    ``Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που απορρίπτει την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες στην Κυρήνεια και στη Μόρφου``, συνέχισε ο κ. Φυττής, ``εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τη νέα αυτή απόδειξη της συνεχούς και πάγιας αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, στο πλαίσια των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος``.

    [03] ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΜΕ

    Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν βαρυσήμαντο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Σε χαιρετισμό της στο συνέδριο Collaborative Media Initiative Conference, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, η κ. Μπάτενχαϊμ δήλωσε ότι αυτό το σημαντικό γεγονός φέρνει τις δύο κοινότητες της Κύπρου κοντά και απευθύνεται στα θέματα που επηρεάζουν όλους. Στο συνέδριο, είπε, θα εξεταστούν τρόποι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ΜΜΕ στις δύο κοινότητες.

    Ανέφερε ότι ως φορέας ειδήσεων και μηνυμάτων, τα Μέσα είναι σε σημαντική θέση να προωθήσουν την εμπιστοσύνη και την κατανόηση. Η κ. Μπάτενχαϊμ έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Μέσα που ανταποκρίνονται θετικά στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ή υποστηρίζονται από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Κύπρο και έχουν εκφράσει ειλικρινές ενδιαφέρον να μεταφέρουν τα μηνύματα που επικεντρώνονται στη συμφιλίωση, ειρήνη και μεγαλύτερη κατανόηση σε όλο το νησί. «Είναι κατανοητό ότι τα Μέσα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν βαρυσήμαντο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία», είπε η κ. Μπάτενχαϊμ και αναφέρθηκε στο ψήφισμα που υιοθέτησε νωρίτερα αυτόν το μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κάλεσε τις δύο πλευρές και τους ηγέτες τους, να αναπτύξουν θετική δημόσια ρητορική και τους ενεθάρρυνε να εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα της λύσης, όπως επίσης και την ανάγκη για περισσότερη ελαστικότητα και συμβιβασμό για να φθάσουν σε λύση, πολύ πριν από οποιαδήποτε δημοψηφίσματα. Αυτά τα μηνύματα, όπως εκφράζονται από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, εν τέλει θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων στις προσπάθειες για μια συνολική λύση, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι στην πορεία για τη δημιουργία ειρήνης στην Κύπρο, τα Μέσα θα επιφορτιστούν με μεγάλη ευθύνη για να προετοιμάσουν τους Κύπριους για τα δημοψηφίσματα, και ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν και το αποτέλεσμα. Εξέφρασε την ευχή το Συνέδριο καταστεί βοηθητικό στην εντόπιση των πρακτικών των Μέσων και να δημιουργήσει ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασίες.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ - ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

    Η Κύπρος κατατάσσεται στην 9η θέση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων από τα 27 κράτη μέλη, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου. Σε χαιρετισμό του, στην 5η ετήσια Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» και «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή», που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ την προγραμματική περίοδο 2007 2013, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο, η οποία έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των Προγραμμάτων αφού, μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί και στα δύο Προγράμματα συνολικά 1.840 έργα, τα οποία αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη ύψους 780 εκ. ευρώ περίπου.

    Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» έχει ήδη υπερδεσμευτεί, ενώ στο Πρόγραμμα «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή έχουν ενταχθεί έργα που δεσμεύουν το 88% του προϋπολογισμού του. Ο κ. Γεωργίου έκανε επίσης ειδική αναφορά στα μέτρα που προωθούνται μέσα από τα Προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στην προτεραιότητα που δίδεται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως, επίσης, και για την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας παρουσιάστηκαν δύο έργα τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 23 June 2011 - 17:29:10 UTC