Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο για την πορεία του Κυπριακού, τη συνάντηση στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, καθώς και για την έναρξη των εντατικοποιημένων συνομιλιών. Τον ευχαρίστησε για τις «καθαρές σαν κρύσταλλο» θέσεις της Γαλλίας στο Κυπριακό, τις οποίες και χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης το Γάλλο ομόλογό του για το τραγικό συμβάν της έκρηξης στο Μαρί, για να λάβει την έκφραση ετοιμότητας από τη Γαλλία να βοηθήσει με ειδικούς την ΑΗΚ.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε 45 περίπου λεπτά, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «οι επαφές και οι συνομιλίες, η ανταλλαγή απόψεων, η συζήτηση με τον Νικολά Σαρκοζί, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, φίλο της Κύπρου και προσωπικό μου φίλο είναι ευτυχία. Και σε αυτή την επίσκεψη για την οποία ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο, έχουμε μέσα σε κλίμα πραγματικής φιλίας ανταλλάξει απόψεις για το Κυπριακό και την πορεία του. Μίλησα για τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ερογλου στη Γενεύη, για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και ενημέρωσα τον Πρόεδρο επίσης για την έναρξη των εντατικοποιημένων συνομιλιών», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο ασχολήθηκαν επί μακρόν με τη συμπεριφορά της Τουρκίας και ειδικότερα τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Είναι κοινή άποψη ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη, είναι προκλητική και προσβλητική για την ΕΕ ως τέτοια και ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σαρκοζί «για τις καθαρές σαν κρύσταλλο θέσεις του στο Κυπριακό. Θέσεις αρχών», τόνισε, «που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικές διότι όπως ξέρετε η Γαλλία ένας σταθερός φίλος της Κύπρου είναι Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ, και της περιοχής της Μεσογείου μας».

    Παράλληλα, δήλωσε ότι με το Γάλλο ομόλογό του εξέτασαν την κατάσταση στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική. «Εχουμε κοινές θέσεις για την ανάγκη να τερματιστεί η βία στη Συρία αμέσως και να γίνουν βαθιές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τη Λιβύη, το καθεστώς Καντάφι πρέπει να τερματιστεί και ο λαός της Λιβύης κυρίαρχος στη χώρα του να καθορίσει την τύχη του με δημοκρατικά μέσα», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στη συνέχεια ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σαρκοζί «και για την τελευταία εξέλιξη, την ατυχή εξέλιξη οπωσδήποτε, το δυστύχημα με την έκρηξη που συνέβη στη Ναυτική Βάση, και έχω εισπράξει την πλήρη αλληλεγγύη του Προέδρου και την ετοιμότητα της Γαλλίας να βοηθήσει με ειδικούς για διάφορα θέματα τα οποία θεωρούνται αναγκαία από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε από καρδιάς, όπως είπε, «τον Πρόεδρο Σαρκοζί και την ομάδα του, τον Υπουργό Εξωτερικών και άλλους συνεργάτες του που ήταν παρόντες στη συνάντηση για την πλήρη κατανόηση, για τη φιλία του και τη στήριξη του ίδιου και της χώρας του στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό».

    Ερωτηθείς αν με τον Πρόεδρο Σαρκοζί συζήτησαν θέματα που αφορούν στο ευρώ, στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει ενδιαφερθεί για την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου. Και έκανα μία ανάλυση πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν μπήκαμε σε βάθος», συνέχισε, «στα ζητήματα που αφορούν την οικονομική κρίση ευρύτερα και την ΕΕ διότι τα συζητούμε πολύ συχνά στο Συμβούλιο της ΕΕ και στην ομάδα του ευρώ».

    Σε ερώτηση τί μπορεί να αναμένει η Κύπρος από τη Γαλλία ως στήριξη μετά το συμβάν στο Μαρί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο Πρόεδρος Σαρκοζί έχει προθυμοποιηθεί να δώσει εντολές ούτως ώστε η ΑΗΚ να αξιοποιήσει ειδικούς από τη Γαλλία και θα το μεταφέρω οπωσδήποτε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι «με τον Πρόεδρο Σαρκοζί θα συναντούμαστε συχνά και στο Παρίσι και σας διαβεβαιώ και στην Κύπρο και όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος θα τα εξετάζουμε. Εχω ενημερώσει τον Πρόεδρο για τις προσπάθειες που βρίσκονται προς ολοκλήρωση για την ίδρυση Γαλλοκυπριακού Σχολείου».

    Τέλος, ερωτηθείς αν συζήτησαν για την τραγωδία στη Νορβηγία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν ανασκοπήσαμε όλα τα γεγονότα στον κόσμο, όπως ήταν φυσικό. Βέβαια θωρείται δεδομένη, όμως, η καταδίκη από πλευράς και των δύο Προέδρων - εκφράστηκε και δημόσια - για αυτό το φρικαλέο έγκλημα από πλευράς ενός φασίστα. Συνεπώς, και ο κυπριακός και ο γαλλικός λαός είναι στο πλευρό του λαού της Νορβηγίας την ώρα του πόνου και του θρήνου», κατέληξε.

    Στη συνάντηση, από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αιμιλίου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Γαλλία Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλέν Ζιουπέ και σύμβουλοι του Προέδρου Σαρκοζί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 July 2011 - 19:29:13 UTC