Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΟΟDY`S - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ - ΝΑΣΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΜΟΟDY`S - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

    Σε υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της αξιολόγησης των κυπριακών κρατικών ομολόγων, στο Baa1, από Α2, προχώρησε την Τετάρτη ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s, εκφράζοντας ανησυχία ότι οι επιπτώσεις της έκρηξης στο Μαρί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη ανησυχητική δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας και να πλήξουν την ανάπτυξη.

    Ο Οίκος θέτει σε αρνητικό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ενώ προχωρεί σε υποβάθμιση και των προβλέψεων του για την οικονομική ανάπτυξη το 2011 στο 0% και το 2012 στο 1%.

    Επίσης, οι Moody`s, υποβάθμισαν την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Κύπρου στο P2, από P1.

    ``Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την άποψη των Moodys ότι στο σημερινό περιβάλλον, οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση Baa1, υποεκτιμήθηκαν``, αναφέρει.

    Σε ανακοίνωση του ο Οίκος αναφέρει ότι βασικός λόγος της υποβάθμισης είναι η ανησυχία για τη δημοσιονομική θέση της Κύπρου, που ενισχύεται από τις επιπτώσεις από την μεγάλη έκρηξη στις 11 Ιουλίου στη ναυτική βάση που σκότωσε 13 ανθρώπους και κατέστρεψε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού.

    Επίσης, ως λόγο υποβάθμισης, οι Moodys επικαλούνται το ``όλο και πιο εριστικό εγχώριο πολιτικό κλίμα, το οποίο έχει αυξήσει τους κινδύνους στην εφαρμογή των νέων κυβερνητικών δημοσιονομικών σχεδίων``.

    Οι Moody`s προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος, τουλάχιστον κάποιες κυπριακές τράπεζες να ζητήσουν κρατική στήριξη, μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της έκθεσης τους στην Ελλάδα.

    Ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πρόσφατα μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας, ``ο θετικός αντίκτυπος των εν λόγω μέτρων για τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί από την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού``, σημειώνει ο οίκος Moodys.

    ``Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου``, προσθέτει.

    ``Ο δεύτερος λόγος της υποβάθμισης είναι το όλο και πιο εριστικό πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, στον απόηχο της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού``, σημειώνουν οι Moodys.

    Σύμφωνα με τον Οίκο, ``αυτή η αρνητική εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο σε σχέση με την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων, πολλά από τα οποία θα απαιτήσουν όχι μόνο διακομματική υποστήριξη, αλλά και την αποδοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων``.

    Επίσης, προειδοποίησε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ίσως να χρειαστεί να στηρίξει επιπλέον τις κεφαλαιακές ανάγκες κάποιων τραπεζών στα επόμενα λίγα χρόνια λόγω της ``σημαντικής έκθεσης των κυπριακών τραπεζών`` στην Ελλάδα.

    ``Συνολικά, λίγο κάτω του 40% του συνόλου των δανείων που δόθηκαν από τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες κυπριακές τράπεζες είναι σε πελάτες με έδρα την Ελλάδα``, αναφέρει ο Οίκος.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου θα έχουν την Παρασκευή νέα ολοήμερη συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είχαν την πρώτη τους ολοήμερη συνάντηση τη Δευτέρα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, η οποία διήρκεσε 4,5 ώρες, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε θετικό κλίμα καίρια ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών. Η κ. Μπάτενχαϊμ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι στις εντατικές διαπραγματεύσεις η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών είναι προϋπόθεση για πρόοδο.

    Οι συνομιλίες θα διακοπούν από τις 7 μέχρι τις 21 Αυγούστου, καθώς και τις ημέρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι εντατικές συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όταν και θα γίνει νέα συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ - ΝΑΣΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε, μετά από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Στυλιανό Νάση, ότι το πρόσφατο τραγικό συμβάν της έκρηξης στη ναυτική βάση στο Ζύγι, δεν πρέπει να οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης της κυπριακής κοινωνίας προς το στράτευμα.

    Είναι γεγονός, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, ότι «ο νέος Αρχηγός αναλαμβάνει σε μια δύσκολη στιγμή. Ομως τον έχω διαβεβαιώσει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι δίπλα του, δίπλα στις ένοπλες δυνάμεις και στην Εθνική Φρουρά».

    «Όσο υπάρχει κατοχή, όσο η τουρκική απειλή είναι παρούσα έχουμε χρέος ως κυπριακή πολιτεία να διατηρούμε ένοπλες δυνάμεις υψηλής αποτρεπτικής ισχύος και επιχειρησιακής ικανότητας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, και πρόσθεσε: «Τα πρόσφατα γεγονότα, το τραγικό συμβάν στο Μαρί, ουδόλως θα πρέπει να επηρεάσει την εμπιστοσύνη του λαού μας προς την ΕΦ».

    Η κυπριακή κοινωνία, κατέληξε, πρέπει να τιμά το έργο της ΕΦ, που συνδέεται με τη φυσική και την εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 July 2011 - 13:29:14 UTC