Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΟΖ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΟΙΚ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΑΤΑ
  • [04] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΓΟΝΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΟΖ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κάλεσε εκ νέου την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να συνεργαστούν για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε μαζί Ε/κ και Τ/κ να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που ενδέχεται να εξευρεθούν με την εν εξελίξει ερευνητική γεώτρηση.

    Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και ενέργειες στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει υπογράψει δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει, παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τις τουρκικές αντιδράσεις και λαμβάνει πολιτικά και διπλωματικά μέτρα προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με τη λεγόμενη πρόταση του επιχειρεί να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε θέμα δικοινοτικό και αυτό απορρίπτεται. Τα όσα προτείνει ο κ. Ερογλου εκ των πραγμάτων δεν ισχύουν, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα διακοπής της γεώτρησης, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η Κυβέρνηση σταθμίζοντας τα δεδομένα αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης και τώρα βρισκόμαστε στη διενέργεια της γεώτρησης.

    Ανέφερε επίσης πως έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και εξετάζονται οι προτάσεις για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μεταξύ των οποίων και η πρόταση του Ισραήλ, προς λήψη αποφάσεων.

    Το θέμα της διερεύνησης και της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών, είπε ο κ. Στεφάνου επισημαίνοντας ότι στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί, πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει υπογράψει, δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει, και όχι μόνο αυτό, αλλά με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της προκαλεί ένταση στην περιοχή και παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες δικαίου.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θωρακίζοντας τη χώρα, πολιτικά και διπλωματικά, απευθυνόμενη με ψυχραιμία και σχεδιασμό στη διεθνή κοινότητα.

    «Για ακόμα μια φορά καλούμε την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία, να συνεργαστούν για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και μαζί Ε/κ και Τ/κ να μπορούν πλήρως να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους στα πλαίσια της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε.

    Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε πως από την επίλυση του Κυπριακού, θα ωφεληθεί και η Τουρκία, η οποία θα μπορεί να συνάψει συνεργασίες με συνέργειες με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να διεξάγει έρευνες στην περιοχή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα στο θέμα του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων πάνε και έρχονται πολλές πληροφορίες.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και με ψυχραιμία τις κινήσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας και εκεί και όπου χρειάζεται προβαίνει σε διαβήματα και ενέργειες, από τη μια για να θωρακίσει πολιτικά και διπλωματικά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά την ΑΟΖ της για να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα που δυνατόν να εξευρεθούν μέσα από τις έρευνες και από την άλλη για να αποκαλύπτει να αναδεικνύει τις ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και για το γεγονός ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή.

    Με ψυχραιμία και χωρίς πολλές δηλώσεις θα συνεχίσουμε, τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία ότι το σεισμογραφικό πλοίο Πίρι Ρέις βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου μεταξύ Πάφου Λεμεσού, ο κ. Στεφάνου επανάλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική να απαντά σε πληροφορίες.

    «Η Κυβέρνηση ενεργεί στη βάση γεγονότων και δεδομένων που μπορεί να προκύπτουν», επεσήμανε, ενώ ερωτηθείς εάν αποτελεί γεγονός ότι το Πίρι Ρέις βρίσκεται στην περιοχή, ανέφερε : «Αυτό θα το δούμε».

    Ερωτηθείς για τις ενέργειες, τις οποίες προέβη η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν εκδίδει ανακοινωθέντα για την κάθε διπλωματική της ενέργεια, προσθέτοντας ότι πρέπει να κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.

    «Σημαντικότατες χώρες μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναγνώρισαν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες, επικρίνοντας την Τουρκία για τη συμπεριφορά της και η ίδια η ΕΕ», συνέχισε υποδεικνύοντας ότι αυτά δεν προέκυψαν από το πουθενά.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα διακοπής της διαδικασίας των ερευνών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζυγίζοντας και σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα αποφάσισε ότι προχωρεί στην ερευνητική γεώτρηση.

    «Τώρα βρισκόμαστε στην εξέλιξη αυτής της ερευνητικής γεώτρησης. Τελεία», είπε.

    Περαιτέρω σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί καθυστερήσεων στο δεύτερο κύκλο αδειών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αρχικά λεγόταν ότι η ερευνητική γεώτρηση θα γινόταν μεταξύ Οκτωβρίου του 2011 και Φεβρουαρίου 2012 και με τις ενέργειες που έγιναν και λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που βοήθησαν ώστε να γίνει πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση, ξεκίνησε πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση.

    Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα που επηρεάζουν και άλλες χώρες, στην ήδη ευαίσθητη περιοχή, σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα, είπε πως τυγχάνουν πολύ υπεύθυνων χειρισμών για να καθίσταται δυνατή η υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται και ανέφερε ότι το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

    Διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις για τη διενέργεια του δευτέρου γύρου αδειοδότησης, ενώ ανέφερε πως για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υπάρχουν διάφορες προτάσεις, μεταξύ αυτών και η πρόταση από το Ισραήλ, οι οποίες αξιολογούνται και θα ληφθούν αποφάσεις.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τα δύο ζητήματα που συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία συζήτηση η οποία όπως σημείωσε ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, υποκατέστησε τη συνάντηση που θα είχαν οι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη.

    Οπως σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, τέθηκε το θέμα του Κυπριακού, όπου κύριος στόχος «είναι η αναζήτηση λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν αδιατάρακτες και εποικοδομητικές συνομιλίες». Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία, προσθέτοντας, όπως σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, «ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου, ως κυρίαρχου κράτους, να αποφασίζει για το τι κάνει. Και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή».

    Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από την πλευρά της Αθήνας «πάντα επιδιώκουμε να έχουμε μια λειτουργική σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία. Δεν κατέστη δυνατή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Ιούνιο στην Τουρκία λόγω των εκεί εκλογών. Επαναλαμβάνω ότι, διατηρούμε αυτή τη λειτουργική σχέση, αλλά ευελπιστούμε ότι η κατάσταση τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου θα είναι τέτοια, που θα επιτρέψει την υλοποίηση του σχεδιασμού μας να επισκεφθούμε την Τουρκία για το υψηλού επιπέδου κοινό υπουργικό συμβούλιο».

    [03] ΥΠΟΙΚ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΑΤΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ΑΤΑ στα πλαίσια του 2ου πακέτου μέτρων για διάσωση της οικονομίας δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για τη μη καταβολή της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, έδωσαν τη Δευτέρα το απόγευμα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ παρουσία και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Καζαμίας ανέγνωσε πρακτικό της συνάντησης λέγοντας ότι στη συνεδρία ο ίδιος «ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κυβέρνησης ως εργοδότη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη μη καταβολή της αύξησης του τιμαρίθμου τις 31/12/2011 ως αποκοπή για την περίοδο που καλύπτεται από 1/1/2012 31/12/2013, στους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα»

    «Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Οικονομικών και τις συντεχνίες ότι η συμφωνία αυτή μεταξύ Κυβέρνησης και εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για τη μη καταβολή της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.

    [04] ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΓΟΝΕΙΣ

    Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καλεί τους γονείς και κηδεμόνες, λόγω της δίωρης στάσης εργασίας των εκπαιδευτικών Δημοτικής Εκπαίδευσης την Τρίτη όπως μεριμνήσουν, ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους έγκαιρα και να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα ασφάλειας των παιδιών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι γονείς των μαθητών που φοιτούν σε Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία θα πρέπει να μεριμνήσουν να παραλάβουν τα παιδιά τους στις 14:00 ακριβώς, ενώ όλοι οι υπόλοιποι γονείς μαθητών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να παραλάβουν τα παιδιά τους μεταξύ 10:45 και 11:00.

    Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την εξαγγελία των απεργιακών μέτρων των εκπαιδευτικών, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης σημειώνει πως ``ομολογουμένως τα μέτρα επηρεάζουν άμεσα τους γονείς και τους μαθητές, οι οποίοι καλούνται για άλλη μια φορά να τιμωρηθούν και να θυματοποιηθούν, θέμα το οποίο η Πολιτεία όφειλε να προλάβει``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 September 2011 - 17:29:12 UTC