Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΟΖ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΦΟΥΛΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΑΟΖ
  • [03] ΥΠΟΙΚ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΚΥΠΕ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΟΖ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΦΟΥΛΕ

    Αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα, και ειδικά από την ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος, να λειτουργήσει ακόμα πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να σταματήσει να δημιουργεί ένταση και να προκαλεί εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως εάν θέλει η Τουρκία να λειτουργήσει δημιουργικά στην περιοχή, το πρώτο πράγμα πού πρέπει να κάνει είναι να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα, να προχωρήσει στην υπογραφή του δικαίου τής θάλασσας και να εναρμονίσει τις ενέργειες της, στη βάση αυτού του δικαίου.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει ένα μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, και τις σχετικές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε χθες, και κληθείς να πει πώς είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις αφού η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην ΑΟΖ της και το θέμα είναι ξεκάθαρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ``ακριβώς το θέμα είναι ξεκάθαρο και η Κυπριακή Δημοκρατία, λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και ειδικά στα πλαίσια και στη βάση της σύμβασης του ΟΗΕ και το δίκαιο τής θάλασσας, προχώρησε σε συμφωνίες με γειτονικές χώρες``.

    Μέσα στα πλαίσια αυτών των συμφωνιών και πάντοτε μέσα στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης προχώρησε και συνεχίζει να ερευνά για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν αμφισβητεί απλά παράνομα την όποια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τής Κύπρου. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και προκαλεί σειρά προβλημάτων, και στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή, ακόμα και στην ίδια την ΕΕ», ανέφερε.

    Είναι για αυτό, ανέφερε, που θεωρούμε ότι το μήνυμα που πρέπει να φεύγει, τόσο από την ΕΕ, όσο γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα, είναι ότι η Τουρκία παρανομεί και ότι θα πρέπει να σταματήσει να παρανομεί. Υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, και δεν αμφισβητεί, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που η Κυβέρνηση το ασκεί με κάθε σοβαρότητα, και κάθε υπευθυνότητα.

    Σε ερώτηση εάν η κυπριακή Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως η Κυβέρνηση κάνει διάφορα διαβήματα και προβαίνει σε διάφορες ενέργειες. ``Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μια σειρά από σημαντικές χώρες στο διεθνή χώρο, μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και η ίδια η ΕΕ τοποθετούνται με τον τρόπο που τοποθετούνται σε ό,τι αφορά στο κυριαρχικό δικαίωμα τής Κυπριακής Δημοκρατίας``, ανέφερε.

    Από κει και πέρα, είπε ο κ. Στεφάνου, «εμείς αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα, και ειδικά από την ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος, να λειτουργήσει ακόμα πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να σταματήσει να δημιουργεί ένταση και να προκαλεί εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο Εκπρόσωπος

    Πρόσθεσε πως το ποιες ενέργειες, το ποια διαβήματα γίνονται, αυτά πάντοτε μελετούνται πολύ σοβαρά, και έχουν να κάνουν και με το εύρος των αντιδράσεων της Τουρκίας και των παρανομιών της Τουρκίας, αλλά και για το πώς διαμορφώνονται οι διάφορες δυνάμεις, και ποιες προοπτικές υπάρχουν διεθνώς. Αρα, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί τούτη τη στιγμή, ανάλογα η Κυβέρνηση ενεργεί, επεσήμανε.

    Σε ερώτηση όσον αφορά τις συνομιλίες και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα των συνομιλιών και η πορεία τους και η τύχη τους, το μέλλον τους θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει μάλλον οριστικά μέχρι τον Οκτώβριο, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως εάν η Τουρκία θέλει να λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Οκτώβριο, ή μέχρι το τέλος του χρόνου όπως λεν, στο χέρι της Τουρκίας είναι να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, που δυστυχώς η Τουρκία δεν σέβεται, και δεν εφαρμόζει.

    Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σύντομα, εάν υπάρχει η συνεργασία των δύο πλευρών, και εάν αυτή η συνεργασία στηρίζεται πάνω στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού ΗΕ. Δυστυχώς, η τουρκική πλευρά, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, δεν καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα και για αυτό έχουμε τούτα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Εάν η τουρκική πλευρά εναρμονίσει τη συμπεριφορά της με αυτά τα ψηφίσματα, τότε μπορούμε να έχουμε λύση.

    Από κει και πέρα, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, δεν μπορεί κανένας να θέτει μπροστά μας χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διότι αυτό πού καθορίζει τη σύντομη λύση είναι η συμπεριφορά τού καθενός, οι θέσεις του καθενός και όχι εάν έχουμε ή όχι χρονοδιάγραμμα.

    Εμείς έχουμε κάθε καλή θέληση, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για λύση στο Κυπριακό, πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά και στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και 79, αναμένουμε να δούμε τη συνεργασία της άλλης πλευράς, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΑΟΖ

    Το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων του με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, ο Ελληνας Πρέσβης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, καθώς και «για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο διεθνή στίβο, την επαύριον της μετάβασης του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ».

    «Σαφώς δεν κλεινόμαστε στο καβούκι μας», είπε ο Ελληνας Πρέσβης αναφερόμενος ειδικά στις πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Αναπτύσσουμε μια εξωστρέφεια για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της οικονομικής κρίσης και να περάσουμε σε μια φάση ανάπτυξης», πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαϊωάννου επαναβεβαίωσε, όπως είπε, «την προσήλωση της Ελλάδας στη διεθνή έννομη τάξη» και υπογράμμισε «την πλήρη συστράτευση της Ελλάδας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μήνυμα μας δεν είναι η ένταση στην περιοχή, αλλά η σταθερότητα και η ασφάλεια», τόνισε.

    [03] ΥΠΟΙΚ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

    Η Κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει αριθμό μέτρων για τόνωση του τομέα ανάπτυξης γης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 7ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών με θέμα ``Ταλαιπωρημένος Μεν, Ελκυστικός Δε`` που διοργανώνεται σήμερα στη Λευκωσία από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και το Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

    Ο κ. Καζαμίας ανέφερε πως στα πλαίσια αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή της Φορολογικής Αμνηστίας, αφού με το μέτρο αυτό αναμένεται να απεγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός κατόχων ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες στη δευτερογενή αγορά ακινήτων.

    Είπε, εξάλλου, πως αναλαμβάνει προσωπική δέσμευση ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και θα συμπληρωθεί εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία θα αξιολογεί τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας στο σύνολο, για όλα τα στάδια δηλαδή της απόκτησης, της χρήσης και της εκποίησής της.

    Σε αυτά τα πλαίσια, ανέφερε, θα εξεταστούν σφαιρικά όλες οι φορολογίες και ανάλογα με τα συμπεράσματα θα ληφθούν ουσιαστικά μέτρα. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια και πάλι λήψης αναπτυξιακών μέτρων, θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση εγκρίσεων μεγάλων έργων εμπλουτιστικών στον ιδιωτικό τομέα.

    [04] ΥΠΕΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΚΥΠΕ

    Τα αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνουν ώθηση στην οικονομία θα συνεχιστούν παρά την οικονομική περισυλλογή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικός Νεοκλής Συλικιώτης.

    «Αυτό φάνηκε και στα προηγούμενα χρόνια, ότι δεν υπάρχει μείωση. Βεβαίως οι ανάγκες αυξάνονται περισσότερο. Ομως, τα προγράμματα αυτά δίνουν νέα ώθηση στην οικονομία. Για αυτό λέμε ότι η αναπτυξιακή πολιτική συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να το βλέπουμε μονοδιάστατα. Για να έχει έσοδα το κράτος πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και κατανάλωση», είπε.

    Ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος απαντούσε σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και θα σταλεί τις επόμενες μέρες, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται περισυλλογή στο Υπουργείο, σε δαπάνες οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να περιοριστούν, δηλαδή τακτικές δαπάνες οι οποίες δεν επηρεάζουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

    Είναι αλήθεια, είπε, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις όσον αφορά τα προγράμματα του Υπουργείου που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αναφέρθηκε στα έργα του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και των Επαρχιακών διοικήσεων, όπως τα μεγάλα πολεοδομικά έργα ή τα μεγάλα έργα που αναφέρονται σε κοινοτικές υποδομές, τα οποία, όπως είπε, από τη μια βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και από την άλλη δίνουν μια ώθηση στον αναπτυξιακό τομέα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη πάρα πολλά έργα η Κύπρος έχει την εικόνα εργοταξίου, από την πιο απομακρυσμένη κοινότητα μέχρι τους μεγαλύτερους δήμους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 September 2011 - 13:29:12 UTC