Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΑ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΦΟΥΛΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ
  • [03] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΑ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΦΟΥΛΕ

    Η έρευνα και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε παράλληλα ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν αποτελεί θέμα διαφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, αλλά σύγκρουσης της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για το θέμα, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι το θέμα της έρευνας και της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ``η νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας το ασκεί προς αυτή την κατεύθυνση``.

    ``Δεν είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων το θέμα τούτο. Είναι ξεκάθαρο. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα», συνέχισε.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ντάουνερ υπερέβη τα εσκαμμένα με τις χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο καθένας να περιορίζεται στο δικό του ρόλο``.

    Ο κ. Ντάουνερ, είπε ο Εκπρόσωπος, έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει που δεν είναι ρόλος διαμεσολαβητικός, αλλά είναι ρόλος υποστηρικτικός.

    ``Αυτός είναι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ τον οποίον εκπροσωπεί. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη``, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που έκανε ο κ. Ντάουνερ ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε θέμα για τις δηλώσεις που έκανε χθες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα θέματα των συναντήσεων του Προέδρου με τον κ. Ντάουνερ, όπως και με κάθε έναν που συναντά, είναι θέματα των συναντήσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε έχει θέματα να θέσει στον κ. Ντάουνερ, και όχι μόνο, τα θέτει και πάντοτε προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης και της υπεράσπισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του φυσικού αερίου μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει θέμα για να συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποτε γίνει θέμα για το φυσικό αέριο δεν συζητά το θέμα του φυσικού αερίου, ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    ``Αν έχει γίνει αναφορά, ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι θέμα των διαπραγματεύσεων αυτό το ζήτημα``, συνέχισε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι ``θέλω να ξεκαθαρίσω, όπως και χθες ευθαρσώς έχουμε τοποθετηθεί, ότι δεν είναι θέμα των διαπραγματεύσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε με την οποία παραπέμπει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση διαφορών, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι θέμα διαφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, είναι θέμα διαφοράς, διάστασης και σύγκρουσης της Τουρκίας με το Διεθνές Δίκαιο.

    ``Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνή νόμο, απειλεί και προκαλεί και η ΕΕ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απευθύνονται στην Τουρκία, ζητώντας της να τερματίσει τη συμπεριφορά αυτή που δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή``, υπογράμμισε.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνες και πρόσθεσε ότι ``και για να το κάνουμε τούτο, λειτουργώντας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, οριοθετήσαμε την ΑΟΖ με τρεις χώρες και σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε την Τετάρτη ότι η χθεσινή του δήλωση για το θέμα των υδρογονανθράκων έχει χαθεί στη μετάφραση, κατά την έκφρασή του, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία των Ηνωμένων Εθνών να μεταφράσουν στα ελληνικά τη συγκεκριμένη δήλωση «προκειμένου να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση».

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η οποία κράτησε μια περίπου ώρα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ανασκόπησαν την κατάσταση σε σχέση με τις συνομιλίες και ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα σχέδια όσον αφορά στη συνάντηση της Νέας Υόρκης.

    Είπε ότι εκκρεμούν ακόμη κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν και ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

    «Νομίζω ότι είναι πιθανό να οριστικοποιήσουμε τη συνάντηση περίπου σ αυτές τις ημερομηνίες, αλλά για να αποφευχθούν οι όποιες περαιτέρω εικασίες για αυτό το θέμα, μια πιθανότητα είναι ότι μπορεί να αφιερώσουμε 1-2 μέρες για τις συνομιλίες», είπε.

    [03] ΟΜΗΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Απαράδεκτη και εκτός όρων εντολής του, χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τη δήλωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναφορικά με το θέμα του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Με τη δήλωση του για ετοιμότητα μεσολάβησης στο θέμα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αγνοεί και διαγράφει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964, 541 του 1983 και 550 του 1985. Ψηφίσματα που με απόλυτη σαφήνεια αναγνωρίζουν ως μοναδικό υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Τονίζει ότι «ο κ. Ντάουνερ με τη δήλωση του περί μεσολάβησης, υπερέβη και τους όρους εντολής του που αφορούν αποκλειστικά τις απ ευθείας διαπραγματεύσεις. Όχι θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει το θέμα που εγείρεται «εξαιρετικά σοβαρό», καθώς, όπως υποδεικνύει, «δεν αφορά μόνο την επιβαλλόμενη αντικειμενικότητα και αμεροληψία που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Αφορά την αξιοπιστία του να ενεργεί ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών».

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012

    Διαρθρωτικές τομές με στόχο την αναστροφή των αρνητικών εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του κράτους για το 2012, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία.

    Παρουσιάζοντας το απόγευμα της Τετάρτης τον Προϋπολογισμό του 2012 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) 2012 - 2014 που εγκρίθηκαν την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ``η ταχεία εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει ετοιμασθεί και περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Προϋπολογισμού διασφαλίζει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη βελτίωση της όλης εικόνας της Κύπρου``.

    Συνολικά, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 προβλέπει έσοδα, εξαιρουμένων των δανείων, ύψους 6.220 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους 5.648 εκ. ευρώ το 2011, ενώ το σύνολο των προβλεπόμενων δαπανών του Προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των αποπληρωμών των δανείων, ανέρχεται στα 7.541 εκ. ευρώ σε σύγκριση με προϋπολογιζόμενες δαπάνες ύψους 8.016 εκ. ευρώ το 2011.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, με βάση τον Προϋπολογισμό του 2012 και του ΜΔΠ 2012 - 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα προϋπολογίζεται το 2012 στο 2,3% του ΑΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 15% σε 17% εφόσον ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ενώ με βάση το ΜΔΠ, το 2013 και 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται γύρω στο 1% του ΑΕΠ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 September 2011 - 19:29:12 UTC