Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΜΑΡΙ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] MOODY`S - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΜΑΡΙ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Την ανάληψη ευθύνης για τη φονική έκρηξη στο Μαρί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την υποβολή της εθελούσιας παραίτησής του, ώστε να συμβάλει «στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού», ζήτησε με ψήφισμα που ενέκρινε απόψε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Το ψήφισμα ενέκριναν οι παρόντες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (33) πλην των 18 παρόντων βουλευτών του ΑΚΕΛ.

    Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου «απέδωσε κατά τρόπο σαφή και απερίφραστο πολιτικές ευθύνες για τις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με την τραγωδία της 11ης Ιουλίου» και ότι το πόρισμα Πολυβίου είναι βασισμένο «σε μια σειρά αναντίλεκτα γεγονότα που υποστηρίζονται από τα έγγραφα που έγιναν δεκτά στη διερευνητική διαδικασία και από τις καταθέσεις που λήφθηκαν από τη μονομελή επιτροπή».

    «Ως θέμα πολιτικής αρχής, στα δημοκρατικά πολιτεύματα και ως βασική εγγύηση τήρησης του Συντάγματος, η άσκηση εξουσίας έχει ως αποτέλεσμα και είναι σύμφυτη με την ύπαρξη ευθύνης από αυτόν που την ασκεί», αναφέρει το ψήφισμα και σημειώνει πως «η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμορφωθεί προς τα όσα ο ίδιος διακήρυξε με το διάγγελμά του δεν συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ενότητας και είναι αιτία και πηγή αποσταθεροποίησης».

    Σημειώνεται επίσης ότι η Βουλή, «μετά τη συζήτηση του θέματος, θεωρεί ότι οι πιο πάνω ευθύνες που αποδίδονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το πλέον θεσμικά εξουσιοδοτημένο όργανο θα πρέπει να αναληφθούν έμπρακτα από τον ίδιο, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ενώπιον του κυπριακού λαού».

    «Η κρισιμότητα της δημιουργηθείσας εξ υπαιτιότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας έκρυθμης κατάστασης υπαγορεύει και επιβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες που του έχουν καταλογιστεί, όπως άλλωστε ο ίδιος είχε διακηρύξει, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού», αναφέρεται.

    Τέλος, με το ψήφισμά της, η Βουλή των Αντιπροσώπων «καλεί, ως εκ τούτου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με την εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα».

    Αιτιολογώντας την υπερψήφιση του ψηφίσματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος και δεν καθοδηγείται από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το ψήφισμα διότι αυτό «αντιβαίνει με την πραγματικότητα και καθοδηγείται από σκοπιμότητες».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει το ψήφισμα και ότι αυτό δεν καθοδηγείται από καμία σκοπιμότητα.

    Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΔΚ, ο Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι τα όσα έχουν ακουστεί από τη Βουλή «δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν πουθενά αλλού εκτός από τη έγκριση του ψηφίσματος».

    Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το ψήφισμα, αφού άκουσε όλες τις ομιλίες στην Ολομέλεια. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι έχει ακούσει μόνο τις δικές τους ομιλίες (των βουλευτών του κόμματός του)», συμπλήρωσε.

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το ψήφισμα σαφέστατα έχει ένα σκοπό, «να εκφραστεί η άποψη της πλειοψηφίας του λαού και των κομμάτων».

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετέφερε τη βαθιά συμπάθεια, συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Σώματος στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης.

    «Είμαστε δίπλα σας και μαζί σας στο δράμα που βιώνετε. Η ψυχική σας αντοχή και το ηθικό μεγαλείο που έχετε επιδείξει καθ` όλη την περίοδο της δοκιμασίας σας είναι ρωμαλέο μήνυμα θάρρους, αγωνιστικότητας και εγκαρτέρησης προς ολόκληρο τον λαό μας και αυτή σας η στάση είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Εξάλλου, ομάδα των αγανακτισμένων προέβη σε φραστική επίθεση στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [02] MOODY`S - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys υποβάθμισε την Παρασκευή τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες από Baa1 σε Baa3 και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα από P-2 σε P-3, θέτοντας τις νέες αξιολογήσεις υπό αρνητική παρακολούθηση.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο οίκος βασίζει την απόφασή του σε τρία σημεία.

    Στη μεγάλη πιθανότητα ο τραπεζικός τομέας να χρειαστεί κρατική στήριξη εντός του 2012, ως αποτέλεσμα των μεγάλων αναμενόμενων διαγραφών λόγω της έκθεσης του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τον αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένη πιθανότητα η Κυβέρνηση να χρειαστεί έκτακτη επίσημη οικονομική βοήθεια, και στη θεσμική αδυναμία η οποία, σύμφωνα με τον οίκο, ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης για αποδοχή και εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη διόρθωση της αυξητικής τάσης του χρέους και για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

    Επιπρόσθετα, ο οίκος Moodys αιτιολογεί την απόφαση του να θέσει τις αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό αρνητική παρακολούθηση ένεκα της ανάγκης επακριβούς εκτίμησης των κινδύνων που αναφέρονται πιο πάνω.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 November 2011 - 20:29:11 UTC